Jesień pod znakiem… gruszki

Opublikowano: 12.10.2012
Autor: Chojłówna
Jesień pod znakiem… gruszki
Słodkie, zmysłowe idealne do deserów, ciast, wytrawnych dań…

 
Na początek...




 

 

Koktajl czekoladowo-gruszkowy

  • ·         4 kostki czekolady mlecznej
  • ·         1 gruszka
  • ·         ½ szklanki mleka
  • ·         ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • ·         cukier waniliowy
  • ·         cynamon 

Czekoladę rozpuścić w mleku z dodatkiem cynamonu i odrobiny cukru waniliowego. Całość lekko ostudzić. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, zmiksować w blenderze z jogurtem i czekoladowym mlekiem. Podawać schłodzony.

 

 

 

 

Grzanki  z winnymi gruszkami i kozim serkiem

  • ·         2 kromki chleba
  • ·         2 pieczarki
  • ·         1 gruszka zamarynowana w białym winie
  • ·         Serek kozi
  • ·         ser wędzony

Pieczarki, gruszkę pokroić. Ułożyć na pieczywie. Przyprawić ziołami prowansalskimi. Przykryć płatkami sera koziego i wędzonego. Zapiekać w piekarniku 7 min w 180 stopniach.

 

Gruszki  zapiekane z orzechami i śliwkami pod pierzynką czekoladową

 

  • ·         1 gruszka
  • ·         4 orzechy włoskie
  • ·         4 śliwki węgierki
  • ·         czekolada mleczna 

Gruszki przekroić na pół, wydrążyć pestki. Orzechy i śliwki pokroić. Ułożyć na gruszkach, a następnie posypać mleczną czekoladą. Zapiekać w piekarniku ok 10 min w 200 stopniach. Podawać na ciepło.

 

 

Smacznego!

Pozdrawiam D.A

prymat