Trochę romantycznie…
Tym razem:
Pieczony Camembert z sałatką
Składniki:
ü 1 camembert
ü kilka liści sałaty
ü 1 pomidor
ü czarne oliwki
ü cebula
ü ogórek wąż
ü masło
ü 1 ząbek czosnku
ü koperek
ü zioła prowansalskie
ü oliwa z oliwek
Camembert lekko naciąć na krzyż. Położyć na nim płatki masła i wyciśnięty ząbek czosnku. Całość zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 30 min. Następnie piec w piekarniku ok. 10 min w 180 stopniach. Warzywa opłukać, pokroić i razem wymieszać. Sałatkę polać oliwą z oliwek z koperkiem, pieprzem białym, solą i ziołami prowansalskimi. Podawać z upieczonym serem camembert i ewentualnie z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego.
Zapiekanka z warzywami i kurczakiem
Składniki:
ü pierś z kurczaka 1 sztuka
ü brokuły 7 różyczek
ü opakowanie szpinaku
ü kukurydza 1 puszka
ü papryka 1 sztuka
ü pieczarki 2 sztuki
ü śmietana 18% 3 łyżki
ü ser żółty 15 dag
ü bazylia
Pierś z kurczaka pokroić, zamarynować w białym winie, soku z cytryny i przyprawie do kurczaka. Odstawić na kilka godzin. Delikatnie obsmażyć. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć paskami czerwonej papryki i pieczarkami. Przykryć kurczakiem i kukurydzą. Brokuły ugotować w osolonej wodzie i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Szpinak udusić na maśle z odrobiną czosnku, dodać śmietanę, przyprawić pieprzem i solą. Szpinak wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Wszystko posypać świeżą bazylią i przykryć żółtym serem. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min w 180 stopniach, po czym zdjąć folię i piec jeszcze chwilę aż ser się przypiecze.
Kruche babeczki z owocami
Składniki:
ü masło 100 gram
ü cukier 1 łyżka
ü sól szczypta
ü mąka 1 szklanka
ü serek mascarpone ½ opakowania
ü śmietanka 30% ½ szklanki
ü owoce
Z masła z lodówki, mąki, cukru i szczypty soli wyrobić bardzo szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową. Odstawić do lodówki na 30 min. Śmietankę ubić z odrobiną cukru, delikatnie wymieszać z serkiem, ubijać aż krem zgęstnieje i będzie lśniący. Ciasto podzielić na mniejsze części, rozwałkować i wyciąć kółka, Ciastem wyłożyć foremki( wysmarowane wcześniej masłem lub wyłożone papierem do pieczenia) pieczemy ok. 10 min w 200 stopniach. Odstawiamy aby wystygły.
Gotowe babeczki napełnić kremem i wyłożyć owocami. Ja akurat użyłam głównie owoców jakie akurat miałam w sadzie plus pobawiłam się i wycięłam serduszka z arbuzaJ Babeczki schłodzić w lodówce.
Dziękuję
Pozdrawiam serdecznieJ