Cukiniowe ostatki…

Na sam początek...
Leczo
· 1 cukinia
· 3 ogórki kiszone
· 2 papryki czerwone
· 1 pomidor
· 1 cebula
· kawałek boczku wędzonego
· kiełbasa podsuszana
· 1 łyżka przecieru pomidorowego
· ½ szklanki bulionu warzywnego
· liście laurowe
· ziele angielskie
Cebulę pokroić zeszklić na maśle z cukrem. Dodać pokrojony boczek i kiełbasę. Paprykę, pomidora, cukinię oraz ogórki pokroić. Wszystko razem wrzucić do garnka dodając ziele angielskie i liście laurowe, dusić na małym ogniu podlewając bulionem. Gdy warzywa zmiękną dodać przecier pomidorowy. Przyprawić pieprzem i solą
Cukinia faszerowana
1 mała cukinia
1 torebka ryżu brązowego
1/3 cebuli
1 puszka tuńczyka w kawałkach
1 pomidor
1 łyżka oliwek
Bulion warzywny
Zioła prowansalskie
Ryż ugotować na sypko w bulionie warzywnym. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone pomidory, zioła prowansalskie. Dusić. Następnie dodać oliwki, tuńczyka oraz ryż. Przyprawić pieprzem i solą, można dodać ewentualnie natkę pietruszki. Cukinię przekroić, delikatnie wydrążyć. Skropić sokiem z cytryny. Nafaszerować ryżem z tuńczykiem, a następnie zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 min. Gotową cukinię podawać posypaną koperkiem.
Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie D.A