W jakim garnku gotujemy obiad ?

Opublikowano: 02.04.2013
Autor: IZABELA29
W jakim garnku gotujemy obiad ?
Nie zdajemy sobie sprawy ,że to w czym gotujemy ma wpływa na nasze zdrowie.

Ile rodzajów garnków tyle zagrożeń i pozytywnych aspektów przygotowywania potraw w nich.

 

 

A więc zacznijmy od Garnków emaliowanych:

 

             

 

Garnki te mają małą żywotność. Już przy pierwszym odprysknięciu emalii niepowinno się ich używać.  Podczas gotowania z takiego garnka do gotującej się  potrawy przenikają szkodliwe związki , które nie mają dobrotliwego wpływu na nasze zdrowie.

Mozna je uzywac przez wiele lat ,gdy ich powłoka jest nienaruszona. Zaletą takich garnków jest także ich niska cena. Już za 10-20 zł możemy kupic garnek o pojemności 2l.

Różnorodna kolorystyka jest kolejnym atutem, która  ma wpływ na ich kupno.

 

 

Kolejnymi garnkami są garnki ze stali szlachetnej.

                 

 

Teraz chyba najczęściej kupowane garnki na rynku.

Świecące z grubym dnem zyskały sobie wielu zwolenników. Odporne na zarysowania i niepochłaniające zapachów pochodzących z potraw.

Najtańszy zestaw kosztuje 100 zł.

Ale czy za taką cene długo nam posłużą ? Raczej nie .

Garnki długo nam nieposłużą . Wiem z własnego doświadczenia, że w takim zestawie odpadają szybko dna,  a i także ucho łatwo ulega zniszczeniu.

 

Zestaw tzw. porządny za kilkaset złotych posłuży nam lata. Wszyscy chcą mieć garnki porządnej, a przede wszystkim znanej marki. Takie garnki mają grube dna nawet do 6 warstw. Odpowiednio dobrane pokrywki zapewniają , że z gotowane składniki niestracą na swych wartościach odżywczych, a i czas gotowania się skróci.

 

Trzecim typem garnków jak dla mnie najlepszych są garnki ,w których wnętrze pokryte jest aluminiową lub miedzianą  powłoką .

Ścianki na zewnatrz są zrobione z blachy stalowej.

            

Takie garnki najlepiej nam posłużą w kuchni. Potrawy nieprzywierają do ścianek ani jego dna. Gruba jego struktura sprawia ,że gotowanie skraca się,  a przykryty pokrywką z dużym odparownikiem zapobiega kipieniu.

Cena takiego garnka nie jest mała. Ale warto wydać troche wiecej pieniedzy   by mieć komfort gotowania. Wada jaka mają te garnki to jest to , że przy dłużym przechowywaniu potrawa traci na smaku.

 

 

Wybór garnków to niełatwa sprawa. Wielu z nas kieruje się ceną inni walorami estetycznymi, a inni funkcjonalnością .

Dobry garnek to podstawa by w kuchni łatwiej i zdrowiej się nam pracowało.

 

 

 

prymat