Ile rodzajów garnków tyle zagrożeń i pozytywnych aspektów przygotowywania potraw w nich.
A więc zacznijmy od Garnków emaliowanych:
Garnki te mają małą żywotność. Już przy pierwszym odprysknięciu emalii niepowinno się ich używać. Podczas gotowania z takiego garnka do gotującej się potrawy przenikają szkodliwe związki , które nie mają dobrotliwego wpływu na nasze zdrowie.
Mozna je uzywac przez wiele lat ,gdy ich powłoka jest nienaruszona. Zaletą takich garnków jest także ich niska cena. Już za 10-20 zł możemy kupic garnek o pojemności 2l.
Różnorodna kolorystyka jest kolejnym atutem, która ma wpływ na ich kupno.
Kolejnymi garnkami są garnki ze stali szlachetnej.
Teraz chyba najczęściej kupowane garnki na rynku.
Świecące z grubym dnem zyskały sobie wielu zwolenników. Odporne na zarysowania i niepochłaniające zapachów pochodzących z potraw.
Najtańszy zestaw kosztuje 100 zł.
Ale czy za taką cene długo nam posłużą ? Raczej nie .
Garnki długo nam nieposłużą . Wiem z własnego doświadczenia, że w takim zestawie odpadają szybko dna, a i także ucho łatwo ulega zniszczeniu.
Zestaw tzw. porządny za kilkaset złotych posłuży nam lata. Wszyscy chcą mieć garnki porządnej, a przede wszystkim znanej marki. Takie garnki mają grube dna nawet do 6 warstw. Odpowiednio dobrane pokrywki zapewniają , że z gotowane składniki niestracą na swych wartościach odżywczych, a i czas gotowania się skróci.
Trzecim typem garnków jak dla mnie najlepszych są garnki ,w których wnętrze pokryte jest aluminiową lub miedzianą powłoką .
Ścianki na zewnatrz są zrobione z blachy stalowej.
Takie garnki najlepiej nam posłużą w kuchni. Potrawy nieprzywierają do ścianek ani jego dna. Gruba jego struktura sprawia ,że gotowanie skraca się, a przykryty pokrywką z dużym odparownikiem zapobiega kipieniu.
Cena takiego garnka nie jest mała. Ale warto wydać troche wiecej pieniedzy by mieć komfort gotowania. Wada jaka mają te garnki to jest to , że przy dłużym przechowywaniu potrawa traci na smaku.
Wybór garnków to niełatwa sprawa. Wielu z nas kieruje się ceną inni walorami estetycznymi, a inni funkcjonalnością .
Dobry garnek to podstawa by w kuchni łatwiej i zdrowiej się nam pracowało.