Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W jakim garnku gotujemy obiad ?

Nie zdajemy sobie sprawy ,że to w czym gotujemy ma wpływa na nasze zdrowie.

Ile rodzajów garnków tyle zagrożeń i pozytywnych aspektów przygotowywania potraw w nich.

 

 

A więc zacznijmy od Garnków emaliowanych:

 

              W jakim garnku gotujemy obiad ?

 

Garnki te mają małą żywotność. Już przy pierwszym odprysknięciu emalii niepowinno się ich używać.  Podczas gotowania z takiego garnka do gotującej się  potrawy przenikają szkodliwe związki , które nie mają dobrotliwego wpływu na nasze zdrowie.

Mozna je uzywac przez wiele lat ,gdy ich powłoka jest nienaruszona. Zaletą takich garnków jest także ich niska cena. Już za 10-20 zł możemy kupic garnek o pojemności 2l.

Różnorodna kolorystyka jest kolejnym atutem, która  ma wpływ na ich kupno.

 

 

Kolejnymi garnkami są garnki ze stali szlachetnej.

                  W jakim garnku gotujemy obiad ?

 

Teraz chyba najczęściej kupowane garnki na rynku.

Świecące z grubym dnem zyskały sobie wielu zwolenników. Odporne na zarysowania i niepochłaniające zapachów pochodzących z potraw.

Najtańszy zestaw kosztuje 100 zł.

Ale czy za taką cene długo nam posłużą ? Raczej nie .

Garnki długo nam nieposłużą . Wiem z własnego doświadczenia, że w takim zestawie odpadają szybko dna,  a i także ucho łatwo ulega zniszczeniu.

 

Zestaw tzw. porządny za kilkaset złotych posłuży nam lata. Wszyscy chcą mieć garnki porządnej, a przede wszystkim znanej marki. Takie garnki mają grube dna nawet do 6 warstw. Odpowiednio dobrane pokrywki zapewniają , że z gotowane składniki niestracą na swych wartościach odżywczych, a i czas gotowania się skróci.

 

Trzecim typem garnków jak dla mnie najlepszych są garnki ,w których wnętrze pokryte jest aluminiową lub miedzianą  powłoką .

Ścianki na zewnatrz są zrobione z blachy stalowej.

             W jakim garnku gotujemy obiad ?

Takie garnki najlepiej nam posłużą w kuchni. Potrawy nieprzywierają do ścianek ani jego dna. Gruba jego struktura sprawia ,że gotowanie skraca się,  a przykryty pokrywką z dużym odparownikiem zapobiega kipieniu.

Cena takiego garnka nie jest mała. Ale warto wydać troche wiecej pieniedzy   by mieć komfort gotowania. Wada jaka mają te garnki to jest to , że przy dłużym przechowywaniu potrawa traci na smaku.

 

 

Wybór garnków to niełatwa sprawa. Wielu z nas kieruje się ceną inni walorami estetycznymi, a inni funkcjonalnością .

Dobry garnek to podstawa by w kuchni łatwiej i zdrowiej się nam pracowało.

 

 

 

IZABELA29 03.04.2013 17:52
Caralajna ja mam kuchenkę gazową i te tańsze garnki na nich "gubią' dna wolę ten np niebieski z grubymi ściankami albo takiego typu jak firmy Silit. Wygrałam kiedyś brytfannę tej firmy i bardzo sobie ją chwalę choć ciężka jest niezmiernie.Choruję na tefal lub zelmer ale cena mnie odstrasza
caralajna 03.04.2013 15:48
ojej, dobrze że nie mam jakiś płyt indukcyjnych, bo bym się pogubiła.. :) wierzę, że jedzenie gotowane na prawdziwym ogniu jest wartościowsze, nie używam też z tego powodu kuchenek mikrofalowych..
IZABELA29 03.04.2013 11:44
no ja jeszcze niestety nie , dziękuję za Twoją opinię .
Wlodek
Wlodek 03.04.2013 10:43
Ciekawy temat ale ja wszedłem w epokę kuchenek ceramicznych - indukcyjnych. Co się równa w jakim garnku gotujemy... Do gotowania na płycie garnki muszą mieć idealnie płaskie dno. Garnek powinien mieć dno o takiej samej średnicy co pole grzejne płyty. Zaleta nie ma problemów z uszami jak na gazowej że je spalisz. Powinien być ciężki - oznacza to że ma grube dno. Nie nadają się garnki emaliowe i aluminiowe - teflonowe, nieprzystosowane do indukcji. Do gotowania na płycie ceramicznej należy więc używać garnków specjalnie do tego przeznaczonych - indukcyjnych ( symbol na dnie garnka - naczynia). Doprowadzenie wody do wrzenia w garnku 2.5 litra na kuchence indukcyjnej funkcja "Booster" trwa 3 minuty. Jest to zaleta i funkcją mało znaną ( wrzucanie mięsa czy warzyw do zimnej wody i po kilku minutach zagotowane) oczywiście jeżeli są zachowane warunki odpowiedniego naczynia i wielkość dna do palnika.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak