Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka w czerwonym winie

Kurczak na obiad. Pod różną postacią wszędzie i zawsze. Pyszne mięso ,dobrze doprawione ,palce lizać ...

 

     Udka z kurczaka w czerwonym winie z warzywami.

 

 

       Udka w czerwonym winie

 

Składniki na 4 porcje:

                                                        4 udka z kurczaka

                                                      200 g białej kapusty

                                                          1 marchewka

                                                     1 por biała część

                                               100 ml czerwonego wina

                                              2 liście laurowe Prymat   

                                            3 ziarna ziela angielskiego

              Udka w czerwonym winie

                                             1/2 szklanki oleju roślinnego

                                       świeżo zmielony czarny pieprz Prymat

                                                           1 łyżka ziół prowansalskich Prymat

                                                   sól ziołowa Prymat

 

W miseczce mieszamy olej z winem. Wkładamy do niej także liście laurowe Prymat oraz ziarna ziela angielskiego i łyżkę ziół prowansalskich. Mieszamy.

Wkładamy umyte i osuszone ręcznikami papierowymi udka z kurczaka oprószone  solą Prymat i pieprzem Prymat i dokładnie obtaczamy.

    Udka w czerwonym winie

 

Wkładamy do lodówki na 1 godzinę .

Po tym czasie przekładamy udka, na rozgrzany olej, na patelnię .

Obsmażamy z obu stron przez około 15 minut.

 

      Udka w czerwonym winie

     Udka w czerwonym winie

 

Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.

Na tym samym oleju przesmażamy pokrojoną w słupki marchewkę ,poszatkowaną kapuste oraz pokrojony w półksiężyce por.

 

      Udka w czerwonym winie

Przesmażone warzywa doprawiamy pieprzem i solą .

 

Przekładamy na mięso ułożone w naczyniu.

 

         Udka w czerwonym winie

 

Skrapiamy pozostałą marynatą .

Wstawiamy do piekarnika nagzranego do 200 stopni i pieczemy około 50 minut do momentu aż mięso będzie miękkie.

 

 

         Udka w czerwonym winie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak