Udka z kurczaka w czerwonym winie z warzywami.
Składniki na 4 porcje:
4 udka z kurczaka
200 g białej kapusty
1 marchewka
1 por biała część
100 ml czerwonego wina
2 liście laurowe Prymat
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 szklanki oleju roślinnego
świeżo zmielony czarny pieprz Prymat
1 łyżka ziół prowansalskich Prymat
sól ziołowa Prymat
W miseczce mieszamy olej z winem. Wkładamy do niej także liście laurowe Prymat oraz ziarna ziela angielskiego i łyżkę ziół prowansalskich. Mieszamy.
Wkładamy umyte i osuszone ręcznikami papierowymi udka z kurczaka oprószone solą Prymat i pieprzem Prymat i dokładnie obtaczamy.
Wkładamy do lodówki na 1 godzinę .
Po tym czasie przekładamy udka, na rozgrzany olej, na patelnię .
Obsmażamy z obu stron przez około 15 minut.
Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Na tym samym oleju przesmażamy pokrojoną w słupki marchewkę ,poszatkowaną kapuste oraz pokrojony w półksiężyce por.
Przesmażone warzywa doprawiamy pieprzem i solą .
Przekładamy na mięso ułożone w naczyniu.
Skrapiamy pozostałą marynatą .
Wstawiamy do piekarnika nagzranego do 200 stopni i pieczemy około 50 minut do momentu aż mięso będzie miękkie.