Składniki na zaczyn:
- szklanka mleka ciepłego
- 40g drożdży
- łyżka cukru
- 3 łyżki mąki
Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą łączymy i odstawiamy na 15 minut.
Składniki na ciasto właściwe:
- 1/2 kg mąki
- szczypta soli
- 2 żółtka + jajko
- 2/3 szklanki cukru
- duża łyżka masła, roztopionego
+ 1/3 puszki masy makowej
+ jajko do smarowania przed pieczeniem
Lekko podrośnięty zaczyn wlewamy do mąki wymieszanej z solą i cukrem, dodajemy żółtka, jajko, roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na ok. 1.5 godz, przykryte ściereczką.
Podane ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy mniejsze prostokąty (około 5 sztuk). Każdy z nich smarujemy masą makową i zwijamy tak jak naleśnika. Przecinamy go nożem wzdłuż, prawie do samego końca i zaplatamy ze sobą "ramiona". Tak samo postępujemy z resztą prostokątów.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut, by się napuszyły.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp. 180st.
Smacznego!