Twisterki drożdżowe z makiem

Opublikowano: 24.01.2013
Autor: Russkaya
Twisterki drożdżowe z makiem
Pozwólcie, że zaproszę Was na coś drożdżowego, puszystego, świetnie sprawdzającego się przy wizycie gości (przetestowane) :-)

Twisterki drożdżowe z makiem


Składniki na zaczyn:

  • szklanka mleka ciepłego
  • 40g drożdży
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki

 

Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą łączymy i odstawiamy na 15 minut.

 

Składniki na ciasto właściwe:

  • 1/2 kg mąki
  • szczypta soli
  • 2 żółtka + jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • duża łyżka masła, roztopionego

+ 1/3 puszki masy makowej

+ jajko do smarowania przed pieczeniem

 

Lekko podrośnięty zaczyn wlewamy do mąki wymieszanej z solą i cukrem, dodajemy żółtka, jajko, roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na ok. 1.5 godz, przykryte ściereczką.

Podane ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy mniejsze prostokąty (około 5 sztuk). Każdy z nich smarujemy masą makową i zwijamy tak jak naleśnika. Przecinamy go nożem wzdłuż, prawie do samego końca i zaplatamy ze sobą "ramiona". Tak samo postępujemy z resztą prostokątów.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut, by się napuszyły.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp. 180st.

Smacznego!

prymat