Składniki :
1 kg sera trzykrotnie mielonego
6 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g margaryny roztopionej
3 jabłka,
16 g cukru waniliowego
300 g cukru kryształu
Sposób wykonania;
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę .
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę.
Następnie wlewamy roztopioną margarynę .
Dodajemy na masy jajecznej mąkę ziemniaczaną ,
a następnie dokładamy ser. Miksujemy.
Na koniec dokładamy ubitą na sztywno piane i już łyżką mieszamy z masą jajeczną.
Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut.
Jabłka obieramy ze skóry,kroimy w plasterki. Wkładamy do rondelka podlewamy 3 łyżkami wody i wsypujemy cukier waniliowy. Przesmażamy chwilę około 5 minut.
Po 40 minutach wyciągamy ciasto i wykładamy jabłka na wierzch.
Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut.
Po wystudzeniu ciasto polewamy polewa czekoladową i ozdabiamy wzorkami zrobionymi z polewy.
Robimy je w ten sposób ,że wylewamy esy floresy na folie aluminiową i chłodzimy w lodówce. .
Gotowy sernik.