Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trochę inne propozycje na śniadanie Wielkanocne.

To już będzie mój ostatni wpis o wielkanocnych smakołykach. Mam nadzieję, że zainspirowałam Was i skorzystacie z moich przepisów. Wesołych Świąt Wam życzę. Zapraszam serdecznie do wpisu.

Święta to czas gdy zapraszamy gości. Jest okazja żeby spotkać się z rodziną i popisać się jakimś smakołykiem, zaskoczyć gości czymś czego jeszcze nie jedli.

Mam dla Was dwie propozycje którymi możecie zaskoczyć gości lub domowników. Można podać je na śniadanie lub kolację.

Pierwsza to pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ale podana trochę nietypowo, bo na krakersach, sałatka im dłużej stoi tym bardziej ciastka miękną, więc najlepiej podać ją od razu po przygotowaniu, pastę można przygotować dużo wcześniej, a tuż przed podaniem przełożyć nią krakersy i ładnie udekorować szczypiorkiem.

Drugą moją propozycją jest wytrawny torcik szpinakowy, akurat można go przygotować dzień wcześniej i przetrzymać w lodówce. Pysznie smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Myślę, że każdy będzie mile zaskoczony takim śniadaniem.

Wiadomo, że na wykonanie niektórych smakołyków potrzeba więcej czasu, ale warto, bo ich smak i zachwyt rodziny nam go wynagrodzi.

Z teraz zapraszam do przepisów i smacznego Wam życzę.

 

1. Pasta jajeczno-serowa na krakersach.


Mam dla Was propozycję na nietypowe podanie pasty jajecznej, bo na krakersach. Co prawda w internecie pełno przepisów na sałatkę na krakersach, ale ja postanowiłam w ten sposób podać pastę jajeczno-serową w wielkanocnym już wydaniu. Wyszło pysznie i chyba bardzo ładnie. Pasta jest pyszna, wyrazista w smaku za sprawą musztardy i nie trzeba jej solić, bo krakersy już są słone. Zróbcie koniecznie i zaskoczcie taką przekąską rodzinę lub gości. Możecie przygotować również na świąteczny stół. Zapraszam :)

Trochę inne propozycje na śniadanie Wielkanocne.


Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

15 dag twardego sera żółtego

1 kopiasta łyżeczki musztardy

kilka łyżek majonezu

pieprz czarny mielony do smaku

pół pęczka szczypiorku

około 24 sztuki krakersów


Wykonanie:


1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Pięć ścieramy na tarce o dużych oczkach, a jedno osobno na drobnych oczkach.


2. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, 5 dag odkładamy do dekoracji.


3. Szczypiorek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy i jedną łyżkę odkładamy do dekoracji.


4. Starte jajka, ser, szczypiorek, majonez i musztardę dokładnie ze sobą mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem mielonym.


5. Krakersy układamy na talerzu i smarujemy pastą, przekładamy je do wyczerpania składników. Wierzch smarujemy cieniutko majonezem, posypujemy odłożonym startym jajkiem, serem żółtym i na koniec posypujemy szczypiorkiem.


6. Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki, im dłużej przekąska postoi tym bardziej krakersy zmiękną.


7. Smacznego życzę.

 


2. Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.


Taki wytrawny tort można przygotować na Wielkanocny stół lub niedzielne wiosenne śniadanie. Ciasto szpinakowe, twarożek ze świeżymi warzywami, jajko i moje ulubione awokado to bardzo pyszne połączenie. Torcik pięknie się prezentuje na stole to można zaskoczyć nim gości. Zapraszam:)

Trochę inne propozycje na śniadanie Wielkanocne.
Składniki:


Ciasto:

20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego )

2 jajka

pół szklanki oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mąki krupczatki


Dodatkowo:

25 dag sera białego ( półtłustego )

2 łyżki śmietany 12 %

kawałek dojrzałego awokado

pół pęczka szczypiorku

pół pęczka rzodkiewek

3 jajka

sok z cytryny

sól do smaku


Wykonanie:


1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.


2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 18 cm. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki.


3. Jajka gotujemy na twardo, dokładnie studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w plasterki. Szczypiorek i rzodkiewki myjemy i osuszamy. połowę rzodkiewek kroimy w plasterki, a drugą połowę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Awokado wydrążamy łyżką ( potrzebujemy tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiamy sokiem z cytryny i rozcieramy widelcem.


4. Następnie ser biały rozcieramy ze śmietaną i solimy ( 2- 3 łyżki odkładamy ), do serka dajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę szczypiorku, dokładnie mieszamy. Przekrojone krążki ciasta przekładamy serkiem.


5. Do odłożonego sera dodajemy awokado i dokładnie mieszamy, następnie smarujemy nim wierzch ciasta.


6. Na koniec ciasto dekorujemy plasterkami jajek, rzodkiewki i posypujemy szczypiorkiem.


7. Tak przygotowany torcik odstawiamy co najmniej na godzinę do stężenia, można odłożyć do lodówki lub w chłodne miejsce.


8. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 18 cm.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak