Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torta Caprese- jak u Rodziny Soprano

Coś słodkiego, coś czekoladowego, coś gangsterskiego i na dodatek bez grama mąki! Takie właśnie jest czekoladowo- migdałowe Capri.

Prosto z Książki kucharskiej Rodziny Soprano. Wśród deserów uwielbianych przez gangsterów znalazłam przepis na genialne wilgotne ciasto z chrupiącym wierzchem. Zmniejszyłam ilość tłuszczu i dodałam aromat waniliowy. W przepisie zalecane jest pieczenie w tortownicy o średnicy 30 cm- ja upiekłam w prostokątnej blaszce.

 

Ciasto czekoladowo- migdałowe

 

Składniki:

225g mielonych migdałów

200g masła (w oryginale 225g)

¾ szklanki cukru

6 jajek

Szczypta soli

225g czekolady deserowej

3 łyżki mleka

Kilka kropelek aromatu waniliowego (dodatek wymyślony przeze mnie)

Cukier puder- do posypania

 

Wykonanie:

Czekoladę połamać na cząstki i włożyć do szklanej miseczki, dolać mleko. Miseczkę postawić na garnku z gotującą się wodą. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić do temperatury pokojowej.

Oddzielić białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę, na koniec ubijania dodać ¼ szklanki cukru.

masło pokroić w kostkę, wrzucić do miski i dodać resztę cukru. Ubijać mikserem przez 5 minut i dodawać po jednym żółtku nie przerywając mieszania. Dodajemy czekoladę, aromat waniliowy i migdały. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy pianę z białek- mieszamy łyżką, a najlepiej silikonową łopatkę.

Masę wlewamy do prostokątnej blachy wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ostudzone ciasto kroimy na kawałki i posypujemy cukrem pudrem.

 

 Torta Caprese- jak u Rodziny Soprano


Można podawać z bitą śmietaną, ale nie jest to konieczne, u mnie obyło się bez, a ciasto zniknęło błyskawicznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak