Tort urodzinowy- Świnka Peppa
Zostało tylko pytanie jak umieścić ją na urodzinowym torcie. W końcu postawiłam na „Frozen Buttercream Transfer” i to był strzał w 10! Może trochę bardziej skomplikowane niż zabawa z masą cukrową, ale efekt moim zdaniem jest ciekawszy, no i tort nie wychodzi tak przeraźliwie słodki.
Tort urodzinowy- Świnka Peppa
Składniki:
Biszkopt (zrobiłam z tego przepisu)
Ok. 1 szklanka wody+ 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia biszkoptu
500ml śmietany kremówki- 36% + opakowanie Masy śmietanowej o smaku malinowym (Dr. Oetker)
300ml mleka+ opakowanie waniliowego kremu do tortów (Dr. Oetker)
60g masła
3 łyżki cukru pudru
Czerwony barwnik spożywczy w żelu (Wilton)
Czarny lukier w tubce (Wilton)
Cukrowe motylki + różowy cukier błyszczący do dekoracji (Dr. Oetker)
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania samej świnki. Potrzebujemy rysunku świnki, w takiej wielkości, jaką chcemy umieścić na torcie. Najlepiej jest wydruk przymierzyć do dna tortownicy, lub blaszki, w której pieczony był biszkopt.
Obrazek przyklejamy od spodu, do kawałka szkła. Robimy to za pomocą taśmy klejącej.
Szkło kładziemy na stole, i z wierzchu przyklejamy kawałek papieru do pieczenia, śliską stroną do góry. Mocujemy za pomocą taśmy klejącej.
Czarnym lukrem w tubce rysujemy wszystkie kontury. Odstawiamy do zamrażalnika.
W tym czasie miękkie masło razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na puszystą masę.
Wyjmujemy z zamrażalnika nasz obrazek na szkle i za pomocą szprycy, białym, maślanym kremem wypełniamy oczy.
Do maślanego kremu dodajemy odrobinkę czerwonego barwnika spożywczego, tak, żeby powstała jasno- różowa masa i takim kremem wypełniamy głowę świnki.
Do maślanego, różowego kremu dokładamy troszkę więcej czerwonego barwnika i powstałą masą wypełniamy sukienkę Peppy (też za pomocą szprycy).
Teraz całość wyrównujemy, uważając, żeby nie zostawić żadnej szczeliny.
Możemy odczepić przyklejony wydruk i podejrzeć przez szkło, czy na pewno wszystko jest dokładnie wypełnione i czy kolory się nie pomieszały. Odstawiamy do zamrażalnika.
W tym czasie przygotowujemy krem do tortu. Schłodzone mleko łączymy z zawartością opakowania waniliowego kremu do tortów i ubijamy mikserem na puszystą masę.
Za pomocą szprycy, kremem śmietankowym, obrysowujemy kontury naszego obrazka.
Cały obrazek pokrywamy w miarę cienką warstwą kremu i ostrożnie wyrównujemy. Odstawiamy do zamrażalnika, najlepiej na kilka godzin- obrazek musi całkowicie zamarznąć.
W tym czasie ubijamy mikserem śmietankę, jak jest już sztywna, to dodajemy zawartość opakowania malinowej masy śmietankowej i całość mieszamy.
Biszkopt przekrajamy na 3 blaty, nasączamy wodą z sokiem z cytryny i przekładamy malinowym kremem śmietankowym. Tort pokrywamy z wierzchu i po bokach waniliowym kremem tortowym. Odstawiamy do lodówki. Powinien się dobrze schłodzić.
Tuż przed podaniem boki tortu obsypujemy delikatnie różowym cukrem błyszczącym.
Świnkę Peppę wyjmujemy z zamrażalnika i razem z papierem do pieczenia zdejmujemy ze szkła. Ostrożnie przekładamy na tort (papierem do pieczenia do góry) i bardzo ostrożnie odklejamy papier do pieczenia.
Tort ozdabiamy jeszcze cukrowymi motylkami i podajemy.