Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort pasiak

Tort pasiak - tort zrobiłam na 8 urodziny mojego syna Mikołaja, który ostatnio sam wybiera jaki tort ma być na jego imprezce.

Tort pasiak

SKŁADNIKI:
5 jajek
140 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
180 g cukru kryształ
2 kremy ajerkoniakowe
śmietana 36 % około 250 ml
2 śmietan fix
cukier puder około 2 łyżki
marmolada

 

 Białka oddzielamy od żółtek. 

W misce szykujemy mąkę i kakao. Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy żółtka i cukier. Następnie przesiewamy mąkę z kakao do masy i delikatnie łączymy na najniższych obrotach. 

 Kroimy na 5 kawałków po 7 cm szerokości.

         Tort pasiak

 Cały biszkopt miał 35 cm długości i szerokości. 

Ciasta nie rozłączamy, smarujemy marmoladą u mnie różaną i następnie przygotowanym wg przepisu kremem ajerkoniakowym. 

  Jeden kawałek posmarowany biszkopta układamy na dnie od tortownicy ,następny przyklejamy do końca pierwszego i tak zwijamy do ostatniego kawałka.

        Tort pasiak

Ściskamy obręczą od tortownicy. 

Wstawiamy do lodówki na 3 godziny, a potem ozdabiamy ubitą na sztywno śmietaną z śmietan fixami i cukrem pudrem.

 

           Tort pasiak

 

 

       Tort pasiak

Torcik pięknie się prezentował i smakował. Pewnie dla przeciwników kremów gotowych budzi kontrowersje, ale gdy ma się trójeczke dzieci i cały dom na głowie to i czasem takich kremów trzeba użyć .

Wazne,że jubilat był zadowolony.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak