Torcik pomarańczowy
Składniki potrzebne do przygotowania tortu :
100 g masła,
120 g cukru
1 cukier wanilinowy,
2 jajka,
1 skórka otarta z pomarańczy,
150 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżeczki żelatyny Prymat,
500 g jogurtu naturalnego,
1 sok wyciśnięty z pomarańczy,
4 pomarańcza pokrojona w plastry,
250 g śmietany kremówki,
1 galaretka brzoskwiniowa rozpuszczona w 400 ml wody,
250 g bitej śmietany instant
100 g wiórek z czekolady deserowej
Masło ,80 g cukru i cukier wanilinowy ucieramy mikserem.
Dodajemy jajka i skórkę otartą z jednej pomarańczy.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175* C .
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody.
Jogurt łączymy z sokiem z jednej pomarańczy ,resztą cukru i żelatyną lekko wystudzoną .
Pomarańcze obieramy i kroimy w plasterki.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy do kremy .
Na upieczone ciasto wykładamy 1/3 części kremu.
Układamy pomarańcze , przykrywamy resztą kremu .
Na wierzchu torciku układamy 5 plasterków pomarańczy.
Zalewamy galaretką.
.Ubijamy bitą śmietanę i ozdabiamy ciasto.
Posypujemy wiórkami czekolady.