Tłusty czwartek tuz ,tuż .Pora zrobić paczki dla swojej rodziny i przyjaciół. Poniżej sprawdzony od lat przepis.
Składniki na przygotowanie około 45 pączków:
1 kg mąki pszennej tortowej
1 kostka świeżych drożdży
1/2 litra mleka
7 żółtek
1 jajko
100 g roztopionej margaryny
30 ml spirytusu lub opcjonalnie octu
7 łyżek cukru kryształu
Nadzienie budyniowe;
1 budyń śmietankowy
1 żółtko
1 łyżeczka mąki pszennej
1,5 szklanki mleka.
Dodatkowo:
marmolada wieloowocowa
krem czekoladowy typu nutella
Połowę mleka podgrzewamy np w mikrofalówce.
Wykruszamy do niego drożdże i dosypujemy 2 łyżki cukru.
Odstawiamy rozczyn do podrośnięcia.
Resztę cukru mieszamy z żółtkami i jednym całym jajkiem.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozmącone z cukrem żółtka oraz podrośnięty rozczyn i resztę mleka.
Wyrabiamy rękom około 15 minut, a pod koniec dodajemy margarynę i spirytus.
Wyrabiamy jeszcze 10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzine aż ciasto pieknie wyrośnie.
Przekładamy je na podsypana mąką stolnice i wykrawamy szklanką koła.
Wcześniej gdy ciasto odstawiliśmy do wyrośnięcia szykujemy nadzienie budyniowe.
Gotujemy połowę mleka ,w reszcie rozrabiamy proszek budyniowy z dodatkiem żółtka i mąki pszennej.
Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń. Studzimy.
Na każde koło ciasta nakładamy po łyżeczce nadzienia i sklejamy mocno dociskajac brzegi koła.
Smażymy na wolnym ogniu około 3 minuty z każdej strony.
U mnie zawitały jeszcze pączki z nadzieniem z marmolady i kremu czekoladowego. Każdy ma inny kolor lukru lub posypkę dla ułatwienia ,który paczek jest z jakim nadzieniem.