Bakłażan jest bogatym źródłem potasu, wapnia oraz magnezu. Poza tym jest niskokaloryczny, w 100 g bakłażana znajduje się tylko 20 kcal. Bakłażany są również doskonałym źródłem błonnika. To nie koniec jego zalet, bakłażany mają również cenne dla naszego zdrowia właściwości:
- obniżają poziom cholesterolu,
- zapobiegają chorobom układu krążenia,
- zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe,
Bakłażany są również ciężkostrawne, a co za tym idzie nie powinny ich jeść kobiety w ciąży, osoby chore na reumatyzm, dzieci, osoby chore na podagrę oraz osoby mające problem z nerkami i układem pokarmowym.
Jak możemy wykorzystać kulinarnie bakłażany?
Otóż sprawdzą się świetnie do wszelkich dań z warzywami, do dań z ryżu, past kanapkowych, gulaszy i potrawek. Doskonale smakują również nadziewane mięsem i warzywami. Bakłażany możemy podawać smażone, grillowane lub duszone, w każdym wydaniu są bardzo smaczne. Aby uniknąć gorzkiego smaku bakłażana, należy go wcześniej nasolić, poczekać aż się spoci, następnie umyć go i wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Oto kilka moich dań z wykorzystaniem bakłażana:
Placki ziemniaczane z bakłażanem i marchewką, polane dipem z natki pietruszki (przepis)
Okra z pieczarkami i bakłażanem w sosie pomidorowym (przepis)
Kotlety z bakłażana z serem żółtym (przepis)