Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu jak u Rodziny Soprano

Tiramisu jest moim ulubionym ciastem, a Antony Soprano ulubionym gangsterem :o) filmowym oczywiście. W związku z tym na mojej półce znalazła się „Książka Kucharska Rodziny Soprano”, a w niej masa genialnych włoskich przepisów, a w ostatnim deserowym rozdziale przepis na Tiramisu idealne!

Uwielbiam Tiramisu i długo szukałam przepisu doskonałego, a ten, moim zdaniem, właśnie taki jest. W składnikach nie ma jajek- i to moim zdaniem jest ogromnym plusem, bo osobiście jestem przeciwniczką deserów z surowymi jajkami. Tym słodkim deserem rozpoczynam aż dwa blogowe cykle. Tiramisu- wariacje na temat i gotowanie z Rodziną Soprano.

 

Tiramisu

Składniki:

450g serka mascarpone

¼ szklanki cukru (moim zdaniem dobrze jest użyć takiego drobnego cukru do wypieków)

2 łyżki amaretto lub koniaku (ja daję amaretto, ale moim zdaniem 2 łyżki to za mało- zwiększyłam ilość do 4 łyżek)

¾ szklanki tłustej śmietanki (dodaję 30%)

24 biszkopty savoiardi importowane z Włoch (może kiedyś ;-) ja wykorzystuję zwykłe podłużne, proste biszkopty)

¾ szklanki espresso w temperaturze pokojowej (ja z braku ekspresu do kawy, robię dobrą, mocną kawę rozpuszczalną- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na ¾ szklanki wody)

1/3 szklanki posiekanej gorzkie czekolady (ja lubię czekoladę zetrzeć na tarce do tego deseru, czasem żeby było szybciej biorę po prostu gorzkie kakao- tak zrobiłam i tym razem)

 

Wykonanie:

W dużej misce połączyć ser, cukier i 2 łyżki amaretto, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Mikserem ubijamy schłodzoną śmietankę i dodajemy ją do masy z mascarpone.

Biszkopty maczamy w kawie z dodatkiem 2 łyżek amaretto (w oryginale amaretto idzie jedynie do masy serowej). Biszkopty układamy na dnie kwadratowej formy o boku 20 cm, na nich połowę masy, posypujemy połową czekolady lub kakao, układamy drugą warstwę namoczonych biszkoptów, resztę masy serowej i posypujemy czekoladą lub kakao.

Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

 

Jeżeli chodzi o formę to idealnie się do tego nadaje kwadratowy, plastikowy pojemnik dołączony do zestawu Kucharka :) Wykładam go folią spożywczą tak, żeby było potem łatwo wyjąć gotowe ciasto.

Tiramisu jak u Rodziny Soprano

borgia 21.07.2011 16:52
Ewka... Nie oparłam się dzisiaj i kupiłam tę książkę za jedyne 15 goli w taniej księgarni (ostatni egzemplarz). Znowu wsiąkłam... Rozbawiła mnie \"Cielęcina piccata z kaparami\", bo podobnie robię kurczaka. Będzie robione i tak - póki mam cielęcinę.
ania20m 31.05.2011 09:08
Wygląda pysznie:)
Monika-twin 03.05.2011 12:56
JA też uwielbiam Tiramisu! To ulubione ciasto po serniczku :)
Monika-twin 03.05.2011 12:56
JA też uwielbiam Tiramisu! To ulubione ciasto po serniczku :)
katarzyna124 02.05.2011 08:11
mmmmmmmm, genialne, aż mi ślinka leci:)
borgia 01.05.2011 10:33
Och! Ach! :) Co ja bym dała w tej chwili za taki kawałek...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak