Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z nutellą, kremem budyniowym i borówkami

Z czym kojarzy Wam się smak lata? Dla mnie jest to kruche ciasto i mnóstwo owoców! Jabłka, maliny, truskawki, jagody... Te tartaletki to kwintesencja wszystkiego co uwielbiam! Delikatne ciasto, odrobina uzależniającej nutelli, słodkiego dżemu, na to czapa kremu budyniowego i pyszne borówki. Mmm ciężko poprzestać na jednej :-)

Tartaletki z nutellą, kremem budyniowym i borówkami


Ciasto kruche:

  • 300g mąki
  • 90g cukru pudru
  • 200g zimnego masła
  • szczypta soli

 

Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Szybko siekamy ciasto nożem a następnie sprawnie wyrabiamy tylko do momentu, aż będzie elastyczne. Nie możemy zagniatać go zbyt długo! Schładzamy w lodówce 2 godziny.

Foremki do babeczek smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Rozwałkowujemy ciasto na blacie, podsypanym mąką. Wykrawamy foremką kółeczka i wyklejamy nimi foremki.

Pieczemy w temp 200st aż nabiorą ładnego koloru.

Delikatnie wyjmujemy po wystudzeniu.

 

 

Masa budyniowa:

  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 370 ml mleka
  • 2/3 kostki masła

 

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka. Studzimy.

Ucieramy mikserem masło i dodajemy po łyżce budyniu, cały czas miksując, by nie powstały grudki.

 

Dodatkowo:

  • borówki
  • Nutella
  • kilka łyżeczek dżemu (u mnie poziomkowy Krokus)

 

Na dnie wystudzonych babeczek wykładamy odrobinę nutelli, dżemu, wyciskamy szprycą (lub nakładamy łyżeczką) masę i dekorujemy ją borówkami.

Smacznego :)

 

Tartaletki z nutellą, kremem budyniowym i borówkami

Tartaletki z nutellą, kremem budyniowym i borówkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak