Tartaletki z nutellą, kremem budyniowym i borówkami
Ciasto kruche:
- 300g mąki
- 90g cukru pudru
- 200g zimnego masła
- szczypta soli
Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Szybko siekamy ciasto nożem a następnie sprawnie wyrabiamy tylko do momentu, aż będzie elastyczne. Nie możemy zagniatać go zbyt długo! Schładzamy w lodówce 2 godziny.
Foremki do babeczek smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Rozwałkowujemy ciasto na blacie, podsypanym mąką. Wykrawamy foremką kółeczka i wyklejamy nimi foremki.
Pieczemy w temp 200st aż nabiorą ładnego koloru.
Delikatnie wyjmujemy po wystudzeniu.
Masa budyniowa:
- budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 370 ml mleka
- 2/3 kostki masła
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka. Studzimy.
Ucieramy mikserem masło i dodajemy po łyżce budyniu, cały czas miksując, by nie powstały grudki.
Dodatkowo:
- borówki
- Nutella
- kilka łyżeczek dżemu (u mnie poziomkowy Krokus)
Na dnie wystudzonych babeczek wykładamy odrobinę nutelli, dżemu, wyciskamy szprycą (lub nakładamy łyżeczką) masę i dekorujemy ją borówkami.
Smacznego :)