Tarta na słodko z chałwą i serkiem Ricotta

Ciasto francuskie domowej roboty wymaga umiejętności i poświecenia wiele czasu- którego niestety brakuje mi, przy mojej trójce pociech. Dlatego z chęcią korzystam z gotowego produktu, jakim jest świeże ciasto francuskie. Jest to doskonały sposób , do szybkiego przyrządzania potraw, wystarczy przygotować tylko farsz według własnego uznania. Efekt zawsze zadowala moich domowników, bo każdy z nas lubi wgryźć się w jego delikatne warstwy:) Dlatego mam zawsze jedno opakowanie w domu, bo nigdy nie wiadomo kiedy się może przydać :)
Do przyrządzenia tej tarty postanowiłam użyć chałwy Tureckiej , która jest mile widziana w naszym domu. Chałwa to wyrób cukierniczy z karmelu oraz miazgi nasion oleistych wywodzący się z Iranu. Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem użytych nasion np. sezam (Iran, Turcja, Lewant), mak, orzechy, nasiona słonecznika (Rosja, Ukraina), dodatkami (aromaty, bakalie) oraz konsystencją (chałwa krucha i półpłynna). Chałwa z południowej Azji zawiera kaszę mannę, odmiany śródziemnomorskie wytwarzane są głównie z nasion sezamu.
W tarcie tej znajdziemy ser Ricotta którego cechą jest wszechstronne zastosowanie - do przekąsek, dań głównych, deserów. Ricotta jest miękkim, niedojrzewający ser zwarowym, produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego) poprzez drugie gotowanie , przypominający twaróg, niesolony. Zawiera 20-30% tłuszczu.
Przyszła pora na owoc- gruszki Konferencje....Gruszki Konferensje to odmiana jesienna gruszek- owoce osiągają dojrzałość zbiorczą na przełomie września i października. Miąższ ich ma barwę łososiowożółtą, jest delikatny, bardzo słodki, soczysty i bardzo smaczny. Dlatego też znalazł on miejsce w moim deserze.
Tarta z nadzieniem z chałwy i serka Ricotta
Przygotowanie tarty zaczynamy od wyłożenia ciasta francuskiego do blachy na tarte.
A teraz zabieramy się za przygotowanie nadzienia .....
Składniki:
-gruszki Konferensje - 3 sztuki
- ser Ricotta - 100 gram
-jajko- 1 sztuka
-jogurt naturalny - 2 łyżki
- budyń waniliowy - 1 opakowanie
-chałwa Turecka- 200 gram
- płatki migdałowe - 2 łyżeczki
Gruszki obieramy , kroimy na połówki i wycinamy nożem wcięcia ..pozostawiamy ogonki
Pokrojone gruszki układamy na rozłożonym w blaszce cieście francuskim.
Do miski przekładamy: ser ricottę, jajko, jogurt naturalny, budyń i chałwę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Powstała masę chałwową wykładamy na ciasto -pomiędzy gruszki. Górę obsypujemy płatkami migdałowymi . Tartę wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 180 stopniach
Tarta jak dla mnie wyjątkowo smaczna i efektowna :)