Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta na słodko z chałwą i serkiem Ricotta

Tym razem propozycja z wykorzystaniem jako spodu tarty ,gotowego ciasta francuskiego. Zaleta takiego ciasta ogromna- zawsze wychodzi, a wyłożenie nim formy zajmuje niespełna minutę :)

Ciasto francuskie domowej roboty wymaga umiejętności i  poświecenia wiele czasu- którego niestety brakuje mi, przy mojej trójce  pociech. Dlatego z chęcią korzystam z gotowego produktu, jakim jest świeże ciasto francuskie. Jest to doskonały sposób , do szybkiego przyrządzania potraw, wystarczy przygotować tylko farsz według własnego uznania. Efekt zawsze zadowala moich domowników, bo każdy z nas lubi wgryźć się w jego delikatne warstwy:)  Dlatego  mam  zawsze jedno opakowanie w domu, bo nigdy nie wiadomo  kiedy się może przydać :)

Do przyrządzenia tej tarty postanowiłam użyć chałwy Tureckiej , która jest mile widziana w naszym domu. Chałwa to wyrób cukierniczy z karmelu oraz miazgi nasion oleistych wywodzący się  z Iranu. Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem użytych nasion np. sezam (Iran, Turcja, Lewant), mak, orzechy, nasiona słonecznika (Rosja, Ukraina), dodatkami (aromaty, bakalie) oraz konsystencją (chałwa krucha i półpłynna). Chałwa z południowej Azji zawiera kaszę mannę, odmiany śródziemnomorskie wytwarzane są głównie z nasion sezamu. 

W tarcie tej znajdziemy  ser Ricotta którego cechą jest wszechstronne zastosowanie - do przekąsek, dań głównych, deserów. Ricotta jest miękkim, niedojrzewający ser zwarowym, produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego) poprzez drugie gotowanie , przypominający twaróg, niesolony. Zawiera 20-30% tłuszczu.

Przyszła pora na owoc- gruszki Konferencje....Gruszki Konferensje to odmiana jesienna gruszek- owoce osiągają dojrzałość zbiorczą na przełomie września i października. Miąższ ich ma barwę łososiowożółtą, jest delikatny, bardzo słodki, soczysty i  bardzo smaczny. Dlatego też znalazł on miejsce w moim deserze.

Tarta na słodko z chałwą i serkiem Ricotta

Tarta z nadzieniem z chałwy i serka Ricotta

 

Przygotowanie tarty zaczynamy od wyłożenia ciasta francuskiego do blachy na tarte.

A teraz zabieramy się za przygotowanie nadzienia .....

Składniki:

-gruszki Konferensje - 3 sztuki

- ser Ricotta - 100 gram

-jajko- 1 sztuka

-jogurt naturalny - 2 łyżki

- budyń waniliowy - 1 opakowanie

-chałwa Turecka- 200 gram

- płatki migdałowe - 2 łyżeczki

Gruszki obieramy , kroimy na połówki i wycinamy nożem wcięcia ..pozostawiamy ogonki

Tarta na słodko z chałwą i serkiem Ricotta

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokrojone gruszki układamy na rozłożonym w blaszce cieście francuskim. 

Tarta na słodko z chałwą i serkiem Ricotta

 

 

 

 

 

 

 

 

Do miski przekładamy: ser ricottę, jajko, jogurt naturalny, budyń i chałwę.

Tarta na słodko z chałwą i serkiem Ricotta

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

 

Tarta na słodko z chałwą i serkiem Ricotta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powstała masę chałwową wykładamy na ciasto -pomiędzy gruszki. Górę obsypujemy płatkami migdałowymi . Tartę wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 180 stopniach

Tarta na słodko z chałwą i serkiem Ricotta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarta jak dla mnie wyjątkowo smaczna i efektowna :)

Tarta na słodko z chałwą i serkiem Ricotta

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak