Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tamaryndowiec

Te śmieszne ,egzotyczne strąki zwisają z wysokich drzew o ciekawych liściach podobnych do paproci.

Owoce są nazywane daktylami indyjskimi i są ulubionym przysmakiem małp. Ale azjaci  i latynoamerykanie też je lubią i wykorzystują na wiele sposobów. Jest to owoc z tych uniwersalnych, ma wszechstronne zastosowanie.

Dzięki coraz większej popularności kuchni azjatyckiej oferta ziół, przypraw i owoców egzotycznych jest w Polsce coraz większa i bardziej dostępna w handlu. Ponieważ ostatnio cena cytryn osiąga zabójcze ceny ,pomyślałem, że tamarynd to wspaniały zamiennik i nie sztuczny ,a naturalny. Z tamaryndowca indyjskiego wytwarza się środek zakwaszający. Pod kruchą łupiną strąka znajduje się smaczna  ciemna , mięsista masa i pestki o słodko  kwaśnym smaku. Pasty z owoców używa się  tak, jak  soku z cytryny, do zakwaszania zup, curry, dressingów, chutneyów, marynat, sosów. Marynata przygotowana z dużej ilości świeżych strąków posiada wysoką kwasowość i można w niej „ugotować” rybę w podobny sposób jak „gotuje się” rybę w soku z cytryn i limonek podczas robienia ceviche. Wyciąg z owoców to ważny składnik sosu Worcestershire. Owoce można jeść na surowo, ssać jak cukierki, masą smarować chlebek, rozpuścić w wodzie i pić. W sklepach można kupić tamarynd w postaci sprasowanej i jako koncentrat. Pulpę moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut. Na łyżkę masy bierzemy 1/4 szklanki wody. Mieszamy, aby pasta się rozpuściła i przecedzamy. Do gotowanie używamy powstałego płynu. Koncentrat lejemy prosto z butelki. Ja jednak wolę strąki ,które nie psują się, są trwałe i w każdej chwili mogę wydobyć  miąższ, wymieszać z wodą, oliwą czy przyprawami i używać do danego przepisu. Generalnie, do większości potraw, które wymagają doprawienia sokiem z cytryny, można dodać  pastę tamaryndową. Kwaskowaty smak utrzyma się, niezależnie od tego, czy dodamy ją na początku, czy na końcu gotowania.

 

Sałatka Som Tam.

Tamaryndowiec

Ta bardzo smaczna pikantna sałatka jest popularna w Tajlandii i nie tylko. Ponieważ  jest łatwa do zrobienia ,a jej składniki są dostępne w Polsce przedstawię  mój ulubiony wariant.

Składniki.

1 papaja mała

1 ogórek świeży

1 marchewka

5 pomidorków cherry

Sos jest tutaj bardzo ważny ,bo on właśnie nadaje charakter tej sałatce niezależnie od jej składników.

1 mała papryczka chilli

1 łyżka cukru najlepiej palmowego

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka soku z limonki

2 łyżki wody z tamaryndowca

½ limonki w plasterkach

2 łyżki orzeszków ziemnych bez soli

natka pietruszki lub kolendry

Wykonanie.

W moździerzu utłuc chilli ,cukier ,czosnek i łyżkę orzeszków ziemnych. Kawałki czosnku i chilli powinny być wyczuwalne.

Dodać kawałek, jeden plasterek papai i utłuc.

Dolać sos rybny ,sok z limonki i  wodę z tamaryndu. Wszystko dobrze wymieszać.

Papaję, ogórek i marchewkę pokroić w paseczki, ala Julienne.

Do sosu dodać ogórek i marchewkę i lekko ugnieść. Na końcu dodać papaję. Jeżeli mamy zieloną czyli niedojrzałą, a taka powinna być w tej sałatce  to lekko poubijać ,tak z boku paseczków, żeby nie zrobić papki. Ja użyłem papaję dojrzałą, pomarańczową i też jest OK, ale już nie ubijam.

Na końcu dodajemy połówki pomidorków i wszystko mieszamy dokładnie, aby składniki przeszły sosem.

Wierzch sałatki posypać posiekanymi ,raczej grubo ,orzeszkami ziemnymi, posiekaną chilli i pietruszką.

 

Po tej pikantnej sałatce szklaneczka  aqua fresco  będzie na miejscu.

Tamaryndowiec

Składniki.

1 szklanka wody mineralnej

1 łyżka pasy tamaryndowej

1 łyżeczka cukru

Ćwiartki cytryny

Lód

Tamarynd i cukier dobrze wymieszać z wodą. Dodać lód i ćwiartki cytryny.

 

 Kurczak tandoori.

Tamaryndowiec

Własnoręcznie przygotowana pasta jest świetna do marynowania mięsa.

Kto raz posmakuje tak przygotowane mięso ,będzie tęsknił za jego oryginalnym smakiem.

Składniki.

2 udka

150ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru

2 ząbki czosnku zmiażdżonego

1 łyżeczka chilli w proszku

1 łyżeczka kolendry mielonej

1 łyżeczka kminku mielonego

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego

1 łyżka pasty z tamaryndowca

100ml wody

1 łyżka oleju

Liście sałaty,

2 pomidorki cherry

2 ćwiartki cytryny

½ cebuli

W miseczce wymieszać jogurt, posiekany imbir, przeciśnięty czosnek, sproszkowane chilli, kolendrę, kminek, sól i barwnik spożywczy.

W każdym udku zrobić 2-3 nacięcia ,włożyć do jogurtu z przyprawami, wymieszać i odstawić do lodówki na 2h.

Pastę z tamaryndowca zalać wodą ,po 15 minutach przecedzić. Dodać do udek w marynacie i znowu odstawić na 2h do lodówki.

Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180stop.około 35 minut.

Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami cebuli ,dodać połówki pomidorków i cząstkę cytryny.

Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami z kapusty.

 W Indiach zjecie z chlebkiem naan i miętową raitas.

 

Orzeźwiająca sałatka z ogórków z tamaryndem.

Tamaryndowiec

1 ogórek

½ papryki żółtej lub zielonej

½ papryczki chilli

1 łyżka  listków kolendry

1 łyżka soku z limonki

2 łyżki wody z tamaryndu

Sól,cukier

Listki mięty

Ogórek pokroić w cienkie plasterki.

Paprykę w paseczki, a chilli drobniutko.

Ogórek i paprykę posypać posiekaną chilli.

Sos. W miseczce wymieszać posiekaną kolendrę, sok z limonki, wodę z tamaryndu, dodać sól i cukier do smaku.

Sałatkę polać sosem i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 h. Przed  podaniem udekorować listkami mięty.

Sos z tamaryndu z jabłkami do mięs.

Tamaryndowiec

Składniki.

 2 łyżki pasty z tamaryndu

1 łyżka miodu rzepakowego

1 łyżeczka chilli jalapeno kruszonego

1/4 łyżeczki kuminu

1 łyżka wody

2 jabłka

1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki sosu oprócz jabłek i soku z cytryny zmiksować.

Obrane jabłka pokroić w cząstki, podlać niewielką ilością wody z cytryną i poddusić. Uważać ,aby nie rozgotować.

Kilka cząstek jabłka dodać do sosu i wymieszać. Mogą być widoczne małe kawałeczki.

Resztę jabłek wymieszać z sosem i podawać na ciepło lub zimny.

Doskonały sos do kaczki jak i innych mięs pieczonych.

 

A na koniec lody z tamaryndowcem .

Tamaryndowiec

Ubić 1 jajko i 2 żółtka z 5 łyżkami cukru, dodając stopniowo 5 łyżek pasty tamaryndowej bez pestek. Ubić 400ml kremówki  i połączyć z masą jajeczną. Lody kręcić w maszynce lub wstawić w pojemniku do zamrażarki .Co jakiś czas przemieszać mikserem. Lody mają oryginalny, orzeźwiający smak.

Ale jak już pisałem, tamarynd ma zastosowanie nie tylko w kuchni, jest wszechstronny.

 Pulpa otrzymywana z owoców jest używana do domowego farbowania odzieży,  kilimów, a także do zmiany barwy jedwabiu z niebieskiego na zielony, do wybielania liści palmowych  z których następnie wytwarza się liczne przedmioty codziennego użytku.   Z nasion tamaryndowca wytwarzana jest biżuteria. Otrzymanego z nich proszku używa się do utwardzania tkanin ,podobnie jak krochmal. Oleju z nasion używa się jako pokostu. Jeśli po przygotowaniu potrawy pozostanie nam nieco pasty, można nią wyczyścić srebrne przedmioty,  biżuterię lub sztućce. Błyskawicznie zniknie z nich cały nalot i nabiorą blasku. Drewno  tamaryndowca jest bardzo cenione ze względu na swoją piękną, żółtoczerwoną barwę. Jest trwałe i bardzo twarde, odporne na szkodniki i gnicie. Wykonuje się z niego posążki, meble i elementy wykończenia wnętrz .

Cena pasty z tamaryndowca nie jest wysoka w przeciwieństwie do obecnych cen cytryn. Jest to bardzo wydajny egzotyczny luksus  .

Christopher 2014.09.22

 

Christopher 23.09.2014 20:11
Dziękuję za miły komentarz. Polecam te strączki,są fajne do jedzenia zamiast cukierków.
bietka 23.09.2014 11:28
Christopher dzięki tobie dowiadujemy się bardzo dużo ciekawych rzeczy, ja nawet o Tamaryndowcu nigdy nie słyszałam, a po przeczytaniu tego wpisu teraz juz wiem z czym to się je :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak