Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajemnica sernika

Przyznam ,że kiedyś pieczenie serników nie było moja mocna stroną. Opadały bezlitośnie aż wstyd było je kroić dla gości. W końcu upodobałam sobie jeden przepis i go ciągle wykorzystywałam a powiedziałam dość ....!

                                    SERNIKI I ICH TAJEMNICA

 

            Tajemnica sernika

Może zacznę od tego ,że jak wiadomo do sernika potrzebujemy ser.                  Ja próbowałam róznych firm i za każdym razem wychodziły mi różne serniki w konstystencji choć były pieczone z tego samego przepisu.

Wybrałam jeden trzykrotnie mielony by było prościej, który swym smakiem i strukturą najlepiej się sprawdzał w mych wypiekach.

Jeśli używamy sera, który wymaga mielenia to najlepszy jest ser tłusty bądż półtłusty. Nie może być bardzo wilgotny i zawsze musimy pamiętać by przy takim serze mielić go najmniej 2 razy, a już najlepiej  3 razy.                                         Ja jestem wygodna i kupuję gotowy.

 

Sernik lubi dużo świeżych jaj. Nie powiem ,że prosto z kurnika choć takie są najlepsze i najsmaczniejsze ale musi być ich sporo.

Pianę zawsze ubijam na sztywno nawet , gdy tego nie wymagają w przepisie. Powietrze wbite podczas ubijania w białka podczas pieczenia wydostaję się i sprawia, że nas sernik robi się pulchniutki i grubiutki.

Żółtka  miksuję z cukrem zawsze na puszystą mase, a potem kolejno dodaje ser i resztę składników.  A wiecie , że niepowinniśmy długo go ubijać .                        Lepiej przygotować masę serową w krótkim czasie wtedy mniej nam opadnie .

A co do reszty składników. Nigdy tego nierobiłam ale zaczęłam  napowietrzać mąkę. Wystarczy sitko o średnicy 15 cm by to już zrobić . Czy dodajemy mąkę pszenną czy ziemniaczaną przesiewamy je razem lub osobno z dodatkiem proszku do pieczenia.  Mąkę pszenną dobrze jest też zastąpić kaszą maną, a mąkę ziemniaczaną proszkiem budyniowym.

 

                           Tajemnica sernika

 

I pozostało nam upiec sernik. Jak ? By nie opadł jedna rada. Wkładamy go zawsze do nagrzanego piekarnika na kratkę. Pod kratke wsadzamy garnek emaliowany z woda .

Lub też możemy upiec go w kąpieli wodnej. Potrzebujemy wtedy o wiele większą forme niż forma ,w której będziemy  go piec . Nalewamy do niej wody ,tak do jej połowy. Wsadzamy blaszkę z masą serową i wsadzamy do piekarnika.              Przy obu sposobach mamy pewność , że sernik niepopęka podczas pieczenia.  Gdy zacznie nam się przypiekać od góry przykrywamy folią aluminiową .       Zawsze to pomaga, gdy w środku jeszcze musi się dopiec.

A po upieczeniu uchylamy drzwiczka piekarnika ,wsadzamy między nie np złożoną rękawice kuchenną ,zabezpieczamy specjalną blachą, która powinna byc na wyposażeniu,  palniki  na kuchence i odczekujemy 10- 15 minut.

 

Po tym czasie wyciagamy i cieszymy się udanym sernikiem.

 

 

Oto kilka propozycji , które polecam zrobić :

 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/255380/puszysty-sernik-dwukolorowy.html

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/266737/sernik-na-biszkopcie-z-nuta-czekolady.html

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/40104/sernik-z-makiem.html

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/277151/sernik-swiateczny-oblany-czekolada-.html

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/265314/sernik-z-pianka-i-brzoskwiniami.html

 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/264365/sernik-z-masa-krowkowa-o-smaku-kakaowym.html

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/271106/sernik-z-jablkami-polany-czekolada.html 

 

               Tajemnica sernika

 

caralajna 05.04.2013 21:44
mi też zawsze serniki opadają, taki już ich urok :) kiedyś czytałam, że to właśnie ubita piana z białek powoduje, że rosną wysoko i upadają, ale mi się to dzieje nawet jak jaja dodaję bez ubijania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak