Szynka glazurowana pomarańczą

Opublikowano: 26.03.2013
Autor: IZABELA29
Szynka glazurowana pomarańczą
Przyjdzie taki dzień ,że trzeba je zacząc piec nie tylko od święta ale i na codzień .

Szynka glazurowana pomarańczą.
 


Szynka glazurowana pomarańczą


Składniki i sposób wykonania:

2-3 kg szynki wieprzowej
1 duża pomarańcza
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki mielonego imbiru Prymat
6 łyżek oleju
3 łyżki sosu Worcetershire
sól ziołowa  Prymat
pieprz czarny mielony Prymat


Mięso płuczemy pod bierzacą woda ,osuszamy .Wkładamy do miski .Posypujemy dosc obficie solą ziołową i czarnym pieprzem.Polewamy olejem.
Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Szynka glazurowana pomarańczą

 

Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego.
 Skrapiamy sosem Worcetershire i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1,5 godziny.

 

 

Międzyczasie robimy glazure.
Obieramy sparzoną pomarańczę ze skóry.
 Wyciskamy sok i miąższ do garnka.
Wsypujemy cukier .
Podgrzewamy cały czas mieszając.
Skórkę z pomarańczy kroimy w paski.


Szynka glazurowana pomarańczą


Pokrojoną skórkę i imbir dodajemy do gotujacej się  pomarańczy.
 Razem gotujemy około 10 minut.


Szynka glazurowana pomarańczą

Gotową glazura smarujemy mięso .

Szynka glazurowana pomarańczą

 

Szynka glazurowana pomarańczą

 

Mięso wkładamy jeszcze na 60 minut do piekarnika.

Po upieczeniu kroimy na plastry.

 

 

Smacznego

 

Szynka glazurowana pomarańczą

 

prymat