Szynka glazurowana pomarańczą.
Składniki i sposób wykonania:
2-3 kg szynki wieprzowej
1 duża pomarańcza
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki mielonego imbiru Prymat
6 łyżek oleju
3 łyżki sosu Worcetershire
sól ziołowa Prymat
pieprz czarny mielony Prymat
Mięso płuczemy pod bierzacą woda ,osuszamy .Wkładamy do miski .Posypujemy dosc obficie solą ziołową i czarnym pieprzem.Polewamy olejem.
Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego.
Skrapiamy sosem Worcetershire i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1,5 godziny.
Międzyczasie robimy glazure.
Obieramy sparzoną pomarańczę ze skóry.
Wyciskamy sok i miąższ do garnka.
Wsypujemy cukier .
Podgrzewamy cały czas mieszając.
Skórkę z pomarańczy kroimy w paski.
Pokrojoną skórkę i imbir dodajemy do gotujacej się pomarańczy.
Razem gotujemy około 10 minut.
Gotową glazura smarujemy mięso .
Mięso wkładamy jeszcze na 60 minut do piekarnika.
Po upieczeniu kroimy na plastry.
Smacznego