Szparagowy zawrót głowy

Opublikowano: 31.05.2012
Autor: Koper
Szparagowy zawrót głowy
Jak z jednego pęczka szparagów zrobić dwa pyszne dania?

Delikatny smak świeżych szparagów jest nie do podrobienia! Uwielbiam je, po prostu uwielbiam. Najczęściej po prostu gotuję na parze i podaję posypane parmezanem. Ale posiadanie bloga motywuje do kreatywnego gotowania :-) Dlatego dziś z jednego pęczka szparagów zrobiłam pyszną, kremową zupę i genialną sałatkę z orzechami.

 

Składniki:
Pęczek białych szparagów
ZUPA:
Cebula
3 średnie ziemniaki
½ l bulionu warzywnego
Łyżka oliwy
Sól
Pieprz
Gęsty jogurt naturalny
SAŁATKA:
Pomarańcza
Łyżka solonego masła
50g orzechów włoskich

Wykonanie:
Szparagi obieramy i przecinamy w poprzek na pół. Dolne części odkładamy, a górne części przekrajamy jeszcze raz na pół i wkładamy do miski wypełnionej lodowatą wodą i odstawiamy na pół godziny. Będziemy z nich robić sałatkę, ale najpierw w dolnych części zrobimy zupę. 

Obraną, posiekaną cebulę podsmażamy na łyżce oliwy w garnku z grubym dnem. Jak cebula się zeszkli, to dorzucamy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, całość smażymy 2 minuty, ciągle mieszając i zalewamy bulionem. Przykrywamy garnek.

Dolne części szparagów kroimy na mniejsze kawałki.

Jak woda w garnku się zagotuje, to czekamy 5 minut i dorzucamy pokrojone szparagi, gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie- zajmie to ok. 15 minut. Następnie zupę miksujemy na jednolity, gładki krem, możemy po rozdrobnieniu blenderem jeszcze przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne.

Kremową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jak za bardzo wystygłą, to chwilę podgrzewamy i podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego.

Wracamy do naszej sałatki, szparagi odsączamy z wody i gotujemy je na parze przez 7 minut.

Z dokładnie umytej i sparzonej pomarańczki ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

Orzechy prażymy na suchej patelni, po czym niezbyt drobno siekamy.

Masło roztapiamy.

Gorące szparagi polewamy roztopionym masłem, dodajemy ciepłe orzechy, skórkę pomarańczową i 2 łyżki soku z pomarańczy. Mieszamy i od razu podajemy. 


prymat