Szparagi jak je kupować i przyrządzać

Opublikowano: 30.04.2015
Autor: mysza75
Szparagi jak je kupować i przyrządzać
Szparagi można już kupić od połowy kwietnia przez okres dwóch miesięcy. W sprzedaży mamy szparagi białe i zielone, rzadko fioletowe. Które są lepsze zdania są podzielone. Jedni wolą białe inni zielone.

Szparagi można już kupić od połowy kwietnia przez okres dwóch miesięcy. W sprzedaży mamy szparagi białe i zielone, rzadko fioletowe. Które są lepsze zdania są podzielone. Jedni wolą białe inni zielone.

 

Kupując szparagi należy zwrócić uwagę na ich świeżość. Końcówki szparagów nie mogą by6ć suche tylko wilgotne. Powinny być jędrne i sprężyste. Białe szparagi najlepsze są średniej wielkości. Jak kupimy cienkie po obraniu za dużo nam nie zostanie. Grube z kolei często okazują się zdrewniałe. Zielone szparagi nie trzeba obierać także tutaj grubość nie ma znaczenia.

Kupując szparagi przechowujemy je w lodówce zawinięte w wilgotną ściereczkę, ręcznik papierowy ale nie dłużej jak dwa dni. Nie kupujmy szparagów wystawionych na promienie słoneczne, i zawinięte w worku foliowym.

Białe szparagi dobrze się obiera obieraczką do warzyw, albo ostrym nożykiem. Obieramy zawsze od góry czyli pod główką zaczynamy do dołu. Odcinamy na dole zdrewniałe końcówki około dwa centymetry. Białe szparagi mają delikatniejszy smak, zielone bardziej wyraźny aromatyczny.

Szparagi najlepiej gotuje się w wysokim garnku wąskim na stojąco, główkami do góry. Wkładamy je do wrzątku. Można też gotować szparagi na leżąco. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Szparagi zielone gotuje się krócej około 5-10 minut, białe około 10-15 minut. To jeszcze zależy jakie szparagi są grube. Nie mogą się rozpaść. Szparagi można także mrozić, ale należny je wcześniej obrać i zblanszować.

Szparagi zielone i fioletowe nie obieramy, obcinamy tylko końcówki.

Szparagi są bardzo dobre do zup, polane bułka tartą, do sałatek, do tart, pizz, można je smażyć w cieście naleśnikowym, mogą być zapiekanie. Podajemy je w cieście francuskim, z grzybami, szynką, marynujemy.


Uważane są za silny afrodyzjak bo zawierają substancje pobudzające libido. Występują w trzech kolorach w zależności od ich nasłonecznienia podczas wzrastania. Szparagi białe uzyskuje się poprzez oprawę w kopcach specjalnych. Szparagi zielone zawdzięczają swój kolor dzięki nasłonecznieniu dużemu, a fioletowe to barwa pośrednia którą spotykamy rzadziej ze względu na trudną uprawę. Fioletowe spotykane są najwięcej w Anglii i we Włoszech i mają grube łodygi.

Szparagi powinny jadać w umiarkowanych ilościach osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe. Powodują one gromadzenie kwasu moczanowego w organizmie.

Zawierają kwas foliowy, witaminy A, z grupy B, witaminą C, wapń, błonnik, potas. Mają działanie moczopędne. Powinny je jadać kobiety które planują zajść w ciąże ze względu na kwas foliowy. Zawierają inuliną, węglowodan który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

 

Szparagi w kuchni :-)

Polentowy torcik nadziewany szparagami

 

 

Szparagi jak je kupować i przyrządzać

 

300 gram kaszki kukurydzianej

1200 ml wody

2 łyżki masła

½ pęczka szparagów zielonych

2 pomidory duże

6 oliwek czarnych

10 oliwek zielonych z papryką

1 cukinia mała ½ kulka mozzarelli

1 pieczarka

Listki Bazyli świeżej

Sól cukier

 


Kaszkę kukurydzianą podzieliłam na dwie porcję. Najpierw zagotowałam 600 ml wody, i dodawałam pomału 150 gram kaszki, posoliłam, dodałam łyżkę masła. Wylałam ją do formy wysmarowanej o średnicy 23 cm. Szparagi umyłam, obcięłam końcówki i ugotowałam aldente w wodzie, w garnku bez przykrywki. Szparagi nie stracą koloru, dodałam szczyptę soli i cukru. Na polentę ułożyłam szparagi. Następnie ugotowałam drugą porcję polenty. Zrobiłam to na raty bo kaszka szybko gęstnieje. Przykryłam szparagi kolejną warstwą polenty. Ułożyłam plastry pomidora, i resztę szparagów. Dodałam pokrojoną mozzarelle, pieczarkę, oraz plastry cienkie cukinii, oliwki czarne i zielone. Wstawiłam na 10 minut do piekarnika na 180 stopni.Po wyjęciu udekorowałam tort różą z pomidora i listkami Bazyli, oraz kwiatkami bratka.

 

Szparagi w cieście serowym z sosem truskawkowym

 

 

Szparagi jak je kupować i przyrządzać

 

 

5 szparagów białych grubych

5 łyżek mąki pszennej

3 łyżki startego sera gouda

Sól

2 jajka

Sos: 1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka octu winnego

1 łyżeczka octu balsamicznego

5 łyżek oliwy z oliwek

2 truskawki

Szczypior gruby

olej


Szparagi obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie aldente około 6 minut. Do miski wsypuję mąkę, dodaję ser, jaja, sól całość miksuję blenderem. Szparagi zimne najpierw obtaczam w samej mące, następnie w cieście serowym i smażę na gorącym tłuszczu. Sos, do miseczki wkładam musztardę, dodaję ocet winny, balsamiczny, dodaje oliwę z oliwek i ucieram. Truskawki myję, obieram z szypułek kroję w kostkę i dodaję do sosu, razem ze szczypiorkiem pokrojonym. Doprawiam solą.Szparagi podaję z sosem.

 

Pasztet z selera ze szparagami

 

 

 Szparagi jak je kupować i przyrządzać

 


2 selery średniej wielkości

2 cebule

3jajka

1 szklanka bułki tartej

1 kostka margaryny

Sól Pieprz

1 łyżka przyprawy w płynie

Majeranek

6 szparag zielonych

Cukier


Seler i cebulę obieram. Myję, a następnie ścieram na tarce jarzynowej oczka średnie. Przekładam do miski, dodaję bułkę tartą, i stopioną margarynę. Jak masa przestygnie dodaję żółtka, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą magii, majerankiem.Na końcu dodaję ubitą na sztywno pianę z białek. Masę wykładam do foremki małej, wyłożonej papierem. Szparagi gotuję aldente w solonej wodzie, z dodatkiem cukru. Układam w foremce po 3 sztuki na dwóch poziomach. Pasztet piekę godzinę w  temperaturze 180 stopni.

 

Klopsiki z dorsza w sałatce ze szparagami

 

 

Szparagi jak je kupować i przyrządzać

 

 

40 dkg fileta z dorsza świeżego

1 jajko

½ szklanki bułki tartej

1/3 pęczka koperku

Sól Pieprz

½ soku z cytryny

1 ząbek czosnku

½ główki Sałaty masłowej

1 papryczka chili

10 truskawek

5 pomidorków koktajlowych

5 szparagów białych

½ opakowania serka ziołowego

3 łyżki sosu vinegrette

1 burak pieczony

Kwiaty bratka

Filety z dorsza myję, dokładnie osuszam, kroję i miksuję blenderem razem z jajkiem.Dodaję bułkę tarta, pokrojoną papryczkę chili, koperek pokrojony,sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek sprasowany. Całość mieszam i formuję ręką małe kulki rybne, które wrzucam do gorącej wody, ale nie gotującej. Na bardzo wolnym ogniu gotuję około 10 minut. Sałatę myję, osuszam, strzępie na talerzu, dodaję klopsiki,pokrojone truskawki, pomidorki koktajlowe, ugotowane aldente białe szparagi pokrojone, oraz kawałki sera ziołowego islos. Z buraka pieczonego robię różę i układam ją na talerzu. Sałatkę polewam sosem vinegrette, dekoruje bratkami.

Szparagi z grilla

 

 

Szparagi jak je kupować i przyrządzać

 

5 ziemniaków ugotowanych z poprzedniego dnia
1 pęczek szparagów zielonych
10 pomidorków koktajlowych podłużnych
1 cytryna

marynata ryba:
3 kawałki pstrąga łososiowego
1 cebula biała
przyprawa do ryby
sól morska
1 łyżeczka majeranku

sos miętowy:
listki mięty świeżej 1/2 szklanki
200 ml jogurtu greckiego
sól morska
pieprz

Miętę myję,osuszam i drobno kroję, dodaje do jogurtu greckiego, doprawiam solą, pieprzem. Rybę przekładam do pojemnika, dodaję cebule obraną, sól morską, przyprawę do ryb, majeranek, sok z cytryny 1/2 sztuki. Zamykam pojemnik i odstawiam na dobę do lodówki. Szparagi gotuje aldente w osolonej wodzie. Płytę grilla elektrycznego smaruję oliwą i układam na niej kawałki ryby, szparagi, i cząstki ziemniaków, oraz pomidorki koktajlowe. Grilluję kilka minut. Rybę podaję z sosem miętowy, koperkiem i kawałkiem cytryny.

 

prymat