Szaszłyki drobiowo - kalafiorowe
50 dag fileta z kurczaka,
1 mały kalafior,
1 łyżka curry Prymat,
4 łyżki natki pietruszki Prymat,
sól oraz pieprz do smaku,
olej do smażenia
1 torebka ryżu w woreczku 100 g.
1.
Kalafior podzielony na różyczki gotujemy 8 minut w osolonym wrzątku.
Mięso z kurczaka kroimy w paski i oprószamy solą , pieprzem i natką pietruszki Prymat.
Zwijamy w kształt rulonika.
2.
Kalafior po wyjęciu z wody lekko studzimy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy go posypując curry.
3.
Wyjmujemy z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Na długie patyki do szaszłyków nabijamy kolejno mięso z kurczaka i kalafior.
Uzupełniamy do wyczerpania składników.
4.
Układamy przygotowane szaszłyki na blaszkę wyłożoną folią, posmarowaną olejem i zapiekamy w 200 stop. C przez 15 minut.
5.
Wykładamy na talerz wyłożony porcją ugotowanego na sypko ryżu.
Prawda, że proste danie. Początkujący kucharz poradzi sobie z jego wykonaniem, a smak szaszłyka podbije serca domowników.