Szarlotka owsiano - razowa

Opublikowano: 02.02.2014
Szarlotka owsiano - razowa
Ta szarlotka, to był eksperyment. Stwierdziłyśmy, że skoro lubimy owsiankę i jabłka, to będzie ok. Wniosek jest taki, że nie powala, choć dało się zjeść oczywiście. My pozostaniemy przy tradycyjnej wersji, a tę polecamy wszystkim dbającym o linię łasuchom.... http://aniolywkuchni.blogspot.com/

Składniki:

  • 50 dag mąki razowej 
  • 25 dag margaryny 
  • 2 jajka 
  • 1 kg szarej renety lub antonówek 
  • 10dag rodzynek 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 szkl. płatków owsianych 
  • cynamon 



Wykonanie:

Z mąki, margaryny i jajek zagnieść szybko ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z rodzynkami i cynamonem. Schłodzone ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wyłożyć nim blachę. Lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jabłka ułożyć na cieście, posypać je kruszonką przygotowaną z płatków owsianych zmieszanych z miodem i olejem. Zapiekać ok. pół godziny w temp. 200 stopni. Read more:


Szarlotka owsiano - razowa

prymat