Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

Sezon jabłkowy w pełni. Osobiście jabłka wprost uwielbiam i to chyba w każdej postaci. A jedną z przyjemniejszych jest szarlotka. Najczęściej robię taką najzwyklejszą w świecie- na kruchym cieście z kruszoną na wierzchu. Lubię też dodać jabłka do biszkoptu, ale eksperymentowanie z nowymi przepisami też jest fajne.

W jednym z numerów „Palce Lizać” trafiłam na szarlotkę Gwyneth Paltrow. Musiałam wypróbować, nie było innego wyjścia. Wprowadziłam drobne modyfikacje. W oryginale jabłka są kwaśne, za to do ciasta trzeba dodać aż szklankę cukru. Ja zdecydowanie wolę użyć słodkich jabłek i dać miej cukru. Zapraszam na moją wersję Szarlotki.

 

Składniki:

1 kg słodkich jabłek

50g masła

1 jajko

2 łyżki cukru

1 i ½ szklanki mąki

Szczypta soli

Łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki cynamonu

150g orzechów włoskich

Cukier puder

 

Wykonanie:

Wszystkie jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. 250g obranych jabłek zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Dodać jajko, cukier i bardzo miękkie masło i zmiksować na gładką masę.

Dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dokładnie wymieszać.

Orzechy drobniutko posiekać, a resztę jabłek pokroić w kostkę. Dorzucić orzechy i jabłka do masy i wymieszać całość łyżką.

Niedużą, okrągłą tortownicę (średnica ok. 23 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni przez ok. 40 minut.

Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Szarlotka

Monika111 11.10.2011 18:08
Fajne :)
Klaudia15 11.10.2011 09:47
Zaraz będę próbowała to cudeńko piec :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak