Szachwnica drożdżowa z makiem i cynamonem

Opublikowano: 15.03.2013
Autor: IZABELA29
Szachwnica drożdżowa z makiem i cynamonem
Połączenie dwóch smaków w jednym cieście drożdżowym. Dla każdego coś dobrego.


   Szachownica drożdżowa z makiem i cynamonem.

Szachwnica drożdżowa z makiem i cynamonem

Składniki;

1 kg mąki pszennej

5 jajek

1 szklanka cukru

200 ml mleka

szczypta soli

100 g drożdży świeżych w kostce

Nadzienie;

masa makowa gotowa około 300 g

cynamon Prymat - 1 opakowanie

cukier do posypywania - około 1/2 szklnaki

1/2 szklanki oleju do smarowania ciasta.

 

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże z dodatkiem 2 łyżek cukru.

Odstawiamy w ciepłe miejsce by podrosły.

Szachwnica drożdżowa z makiem i cynamonem

Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę , sól, wbijamy jajka i wsypujemy reszte cukru.

Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

 

                                                                       Szachwnica drożdżowa z makiem i cynamonem

Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 równe części.

Wałkujemy na stolnicy podsypujac mąką na grubość około 4 mm.

Na jednym "placku"po posmarowaniu go olejem i posypaniu cukrem nakładamy masę makową .

                                                             Szachwnica drożdżowa z makiem i cynamonem

Zwijamy w rulon, a następnie kroimy na około 10 cm kawałki.

Szachwnica drożdżowa z makiem i cynamonem

 

Drugi i trzeci kawałek ciasta także wałkujemy ale tym razem po posmarowaniu olejem i posypaniu cukrem posypujemy gęsto cynamonem.

 

Szachwnica drożdżowa z makiem i cynamonem

Także zwijamy w rulon i kroimy na kawałki.

Układamy na przemian w blaszce o wymiarach 32x26 cm.

Szachwnica drożdżowa z makiem i cynamonem

Szachwnica drożdżowa z makiem i cynamonem

Odstawiamy na 10 minut.

Następnie smarujemy wierzch olejem, posypujemy cukrem i cynamonem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 45 - 50 minut.

 

Szachwnica drożdżowa z makiem i cynamonem

 

 

Szachwnica drożdżowa z makiem i cynamonem

prymat