Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojskie mięsiwo

Takie lub podobne mięso zamknięte w słoiku pamiętam z dzieciństwa, gdzie tata wyrabiał przy okazji tzw. świniobicia. Teraz możemy pomarzyć o świeżyżnie ale takie specjały pasteryzowane możemy sami zrobić .

                                Swojska mielonka ze słoika.

 

               Swojskie mięsiwo

 

Składniki :

1 kg zmielonej karkówki

0,5 kg drobno pokrojonej łopatki 

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki majeranku

2 łyżeczki żelatyny

 

 

Swojskie mięsiwo

 

Sposób przygotowania;

Pokusiłam sie zmielić karkówkę w maszynce do mielenia mięsa.

I było by fajne, gdyby ona nie była taka żylasta.

Ale następnym razem bedę wiedzieć :).

A więc zmieliłam 1 kg karkówki.

Pół kilo łopatki pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę .

Połączyłam oba mięsa w misce.

Dodałam pieprz , sól, rozdrobniony za pomocą blendera ząbki czosnku, żelatynę  i majeranek.

 5 słoików 0,5 litra wyparzyłam .

Mięso wymieszałam z przyprawami i nałożyłam do 2/3 wysokości słoików.

Zakręciłam i wstawiłam do sporego garnka.

Zalałam je wodą do 3/4 ich wysokości.

Gotowałam 1 godzinę od zawrzenia wody, a potem zostawiłam  do całkowitego wystygnięcia. Wyniosłam na całą noc w zimne miejsce.

Drugiego dnia znów wstawiłam na gaz i ponownie pasteryzowałam 1 godzinę .

Po tym czasie wyciągłam i postawiłam w chłodnym miejscu.

Po 2 godzinach mogłam już otworzyć pierwszy słoik ze swojską mielonką .

 

 

Swojskie mięsiwo

 

 

 

Smacznego

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak