Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojski chlebek z makiem

Dziś zrobiłam chleb z dodatkiem mąki żytniej. Pomyślałam, że będzie doskonałym dodatkiem na urodzinach mojego syna do wędlin i sałatek. Nie myliłam się. Postawiłam swojski chlebek , a na drugim talerzu kupny z piekarni. Mój zniknął bardzo szybko , kupny schowałam nieruszony.
  • 3 szkl maki pszennej
  • 1 szkl mąki żytniej
  • 500 mlwody ciepłej
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki soli
  • mak do posypania chleba.

 

Swojski chlebek z makiem

 

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. W misce mieszamy dwie mąki i sól.
Wlewamy wodę z drożdżami i dokładnie wyrabiamy rękami. Odstawiamy na 30 minuty .
Po tym czasie przekładamy do wysmarowanych masłem foremek - keksówek .
Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Przed wstawieniem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni smarujemy ciasto wodą i posypujemy makiem.
Pieczemy 1 godzinę .
Studzimy w foremkach.

 

Najlepiej smakuje z masełkiem jeszcze ciepły.

barbara11561 25.02.2012 23:23
Od dawna sama mam ochotę na swojski chlebek,ale jakoś nie mogę się zabrać za upieczenie .Wkrótce skorzystam z Twojego przepisu,przepysznie wygląda,aż ślinka cieknie:):)
IZABELA29 25.02.2012 21:34
smakowicie ,postawiony ciepły na stole został prawie w całości zjedzony przez mojego brata. Chleba były 2 kek-sówki nic nie zostało. Ale chyba to dobrze ,bo znaczy ,że smakował.
sara1 25.02.2012 21:32
wkrótce skorzystam z przepisu, lubię łatwe przepisy, a chlebek wygląda smakowicie mniam mniam....................

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak