Swojski chlebek z makiem

Opublikowano: 25.02.2012
Autor: IZABELA29
Swojski chlebek z makiem
Dziś zrobiłam chleb z dodatkiem mąki żytniej. Pomyślałam, że będzie doskonałym dodatkiem na urodzinach mojego syna do wędlin i sałatek. Nie myliłam się. Postawiłam swojski chlebek , a na drugim talerzu kupny z piekarni. Mój zniknął bardzo szybko , kupny schowałam nieruszony.
  • 3 szkl maki pszennej
  • 1 szkl mąki żytniej
  • 500 mlwody ciepłej
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki soli
  • mak do posypania chleba.

 

 

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. W misce mieszamy dwie mąki i sól.
Wlewamy wodę z drożdżami i dokładnie wyrabiamy rękami. Odstawiamy na 30 minuty .
Po tym czasie przekładamy do wysmarowanych masłem foremek - keksówek .
Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Przed wstawieniem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni smarujemy ciasto wodą i posypujemy makiem.
Pieczemy 1 godzinę .
Studzimy w foremkach.

 

Najlepiej smakuje z masełkiem jeszcze ciepły.

prymat