Święta Wielkanocne kojarzone są z jajkiem i trudno sobie je wyobrazić bez nich.
Zielone jajka z awokado
1 doniczka sałaty strzępiastej
4 rzodkiewki
6 plastrów szynki
1/4 ogórka zielonego
2 cebule czerwone
1 papryczka mała żółta
1 papryczka mała czerwona
6 pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
1 awokado
4 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
sos vinaigrette:
7 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki bazylii
sól
1/2 łyżeczki musztardy
3 łyżki wody
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Wydrążam żółtka i przekładam je pojemnika, dodaję do nich obrane awokado, olej rzepakowy i sok z cytryny, sól, pieprz. Pastę wyciskam szprycą do jajek, dekoruję plastrami rzodkiewki. Sałatę myję, strzępię na talerzu, dodaje jajka, pokrojone papryk. Szynkę zwijam w rulon i wkładam w nią plastry ogórka. Dodaję przekrojone pomidorki. Z cebuli wycinam kwiatki i układam na talerzu. Żeby zrobić kwiatek z cebuli trzeba odciąć ogonek i korzeń cebuli. W połowie cebuli ostrym nożem robię nacięcia w literę v ząbki i tak na około. Następnie cebulę okręcam i wyjdą nam dwie połówki kwiatka. Z każdej połówki cebuli rozdzielam jej warstwy i potem układam je jedna na drugą. Składniki na sos przekładam do słoiczka, dodaję sprasowany czosnek i mocno potrząsam zamkniętym. Sałatkę polewam sosem, posypuję natką.
Jajka w gniazdach z rzeżuchą
3 jajka
3 pomidory średnie
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy płaska
sól, pieprz
rzeżucha
papryka wędzona do posypania
Jajka gotuję na twardo, obieram. Odcinam górną cześć jajka około 1/3 wysokości. Wyjmuję żółtka łyżeczką małą, i ucieram je z majonezem. Na końcu dodaję musztardę, sól, pieprz. Pomidory myję, odcinam górną cześć od ogonka i wydrążam miąższ. Do pomidorów wkładam białko jaj ugotowane. Za pomocą szprycy napełniam ich środek farszem z żółtek. Między pomidora i jajko wkładam rzeżuchę. Posypuję papryką. Podaję z sałatą.
Sałatka z mango szynką i jajem
1 główka sałaty rzymskiej
kiełki rzodkiewki
rzeżucha
natka pietruszki
1 mango małe
20 dkg szynki
1 cebula czerwona
7 pomidorów suszonych
3 jajka
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz czarny
pieprz czerwony
Oddzielam liście od sałaty, myję i osuszam. Mango obieram i kroję w kostkę. Szynkę też kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo i też kroję. Cebule obieram i kroję w piórka. Przekładam wszystko do miski, dodaję pokrojone pomidory suszone, majonez, jogurt, sól, pieprz czarny. Mieszam i układam na liściach sałaty. Dodaję kiełki rzodkiewki, rzeżuchę,natkę, posypuję pieprzem czerwonym.
Fioletowe jajka
1 szklanka wody
3/4 szklanki zakwasu buraczanego
2 buraki pieczone
4 łyżki octu winnego
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
200 g serek puszysty śmietankowy
sól, pieprz
natka pietruszki
Jajka gotuję na twardo, obieram i przekładam do słoika. Wlewam wodę, zakwas buraczany, ocet winny, dodaję sól, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojony jeden burak. Wstawiam do lodówki na 12 godzin około. Wyjmuję z zalewy, kroję na pół i wydrążam żółtko. Połowę żółtek przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję jeden plaster buraka upieczonego, serek, sól, pieprz i miksuję na puszystą masę. Farsz przekładam do worka i wyciskam szprycą do jajek. Resztę żółtek kruszę na talerzu, układam natkę pietruszki. Z drugiego buraka robię różyczkę.
Łódeczki z jajek pomidorowych
5 jajek
1 słoiczek pomidorów suszonych
sól, pieprz
2 rzodkiewki
3 plastry szynki
natka, szczypior
1 kawałek papryki czerwonej
1 kawałek papryki żółtej
1/3 ogórka zielonego
1 kiełbasa wędzona
Jajka gotuję na twardo i studzę. Nożykiem małym nacinam w połowie ząbki na około jajka. W ten sposób powstaną dwie połówki. Wydrążam żółtka, dodaje do nich pomidory z zalewy, sól, pieprz i miksuję blenderem. Farsz przekładam do rękawa i nadziewam jajka. Dekoruję plastrami rzodkiewki, szynki. Układam na plastrach ogórka, kiełbasy, dodaję papryki. Posypuję natką, i szczypiorkiem. Żeby jajka lepiej się trzymały na podstawkach z ogórka wbijam w nie wykałaczki.