Świąteczna baba piaskowa z kokosowym likierem
Składniki :
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
15 g proszku do pieczenia
200 g margaryny
100 ml likieru kokosowego
100 g rodzynek
margaryna i wiórka kokosowe do formy
Sposób przygotowania:
Na początku zaparzamy sobie rodzynki w goracej owdzie, by ładnie się sparzyły i były gotowe wtedy gdy będą potrzebne.
Margarynę topimy w rondelku i studzimy.
Jajka miksujemy z cukrem na puszytą mase.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Wsypujemy powoli do masy jajecznej cały czas miksując.
Wlewamy margarynę , likier i dodajemy oprószone mąką rodzynki.
Formę na babkę smarujemy margaryną i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Przelewamy ciasto do formy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.
Możemy polać lukrem lub polewą czekoladową .
Smacznego...