Surówki to pełny witamin dodatek do dania głównego. W zależności od rodzaju użytych warzyw, surówki zawierają różne cenne witaminy. Każdego dnia powinniśmy przygotowywać surówkę z użyciem innego surowca, dzięki temu dostarczymy naszemu organizmowi różnego rodzaju witamin i minerałów. Jeśli znudziły Wam się surówki, które przygotowujecie na obiad to zapraszam dzisiaj na kilka moich odsłon. Surówki są pyszne i bardzo zdrowe! Mam nadzieje, że polubicie moje propozycje. Po więcej przepisów zapraszam na mój profil Patrycja33 :)
Surówka z brukwi z chrzanem i rodzynkami
Składniki:
brukiew 1 szt,
rodzynki 1 garść,
chrzan starty 1,5 łyżki,
jogurt naturalny 6 łyżek,
majonez 2 łyżki,
sol i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Brukiew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy chrzan, jogurt naturalny i majonez. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Posypujemy rodzynkami. Podajemy jako dodatek do obiadu.
Surówka z marchwi i chrzanu
Połączenie słodkiego smaku marchwi z ostrym i wyrazistym smakiem chrzanu to poezja dla moich kubków smakowych. Surówka z marchwi i jabłka cieszy się dużą popularnością, lecz ja wole jednak wersje z chrzanem. Kto jeszcze nie próbował to polecam.
Składniki:
marchew 6 szt,
chrzan starty 2 łyżki,
jogurt naturalny 2 łyżki,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Marchew ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy chrzan ze słoiczka lub świeżo starty, lecz jeśli używamy świeżego to należy go dodać w mniejszej ilości, ponieważ jest bardziej ostry w smaku. Do surówki dodajemy jogurt naturalny oraz do smaku sok z cytryny, sól i pieprz. Podajemy jako dodatek do dania głównego.
Surówka z kiszonej kapusty
Składniki:
kiszona kapusta 400g
cebula 1 szt,
marchew 1 szt,
jabłko 1 szt,
oliwa z oliwek 6 łyżek,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
cukier do smaku,
Sposób przygotowania:
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody, lecz nie za mocno aby kapusta nie była za sucha, ponieważ surówka w tedy nie będzie soczysta. Następnie odciśniętą kapustę siekamy na desce. Jabłko i marchew obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę obieramy i drobno kroimy, następnie dodajemy do pozostałych warzyw. Do surówki dodajemy oliwę z oliwek i przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy do dania głównego.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
czerwona kapusta pół szt,
marchew 2 szt,
jabłko 1 szt,
cebula 1 szt,
musztarda 1 łyżeczka,
cukier do smaku,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
oliwa z oliwek 6 łyżek,
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno kroimy nożem, dodajemy startą na grubych oczkach marchew oraz jabłko. Cebulkę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Do surówki dodajemy musztardę, oliwę, sok z cytryny, cukier oraz sól i pieprz. Podajemy jako dodatek do dania głównego.