soki pełne witamin na zimę według receptury mojej prababci :)

Robienie przetworów na zmię to podstawa w każdym polskim domu . Większość z nas robi soki w sokownikach , gdzie sok uzyskuje sie przy pomocy obróbki termicznej , a co za tym idzie tracimy mnóstwo witamin i minerałów . Ja pokażę przepis mojej prababci , który stosujemy od pokoleń u nas w rodzinie , może sie on wydawać czasochłonny ale tak nie jest , moim zdaniem jest idealny dla zapracowanej pani domu , ja sobie go bardzo chwalę , bo nie każda kobieta ma czas i siłę by poświęcić cały dzień na zrobienie soku np, z 10kg owoców w sokowniku . Ten przepis w teori trwa długo bo zalezy od owoców od 3 dni do nawet 5 dni , ale odbywa sie praktycznie bez naszego udziału . Cały zabieg polega na co kilku godzinnym mieszaniu naszej miazgi , proszę sie nie martwić wyjściem do pracy na cały dzień , nic sie nie stanie . Otóż tak proporcje są takie 1kg owoców + 1 kg cukru możemy to powielić , wszystko zależy tylko i wyłącznie od wielkości pojemnika w którym to umieścimy ( proszę pamiętać może to być tylko szklane lub gliniane naczynie , zadne sztuczne tworzywa bo nam owoce sfermentują ) Więc tak bierzemy owoce , myjemy i ważymy ,wsypujemy do miski szklanej , owoce twarde jak aronia zgniatamy pałką , śliwki dzielimy na pół zasypujemy cukrem i tyle , przykrywamy ściereczką bądż talerzykiem i odstawiamy w miejsce widoczne , byśmy nie zapomnieli mięszać co jakiś czas , ale by nam to nie zawadzało , NIE LODÓWKA , tem. pokojowa Tu mamy aronię a tutaj maliny codziennie będę pokazywała etapy robienia sie soczku ,aż do umieszczenia go w słoiczkach , mięszać można co kilka godzin ;) Chodzi o to, by cukier się dobrze łączył z sokiem , który puszczają owoce i konserwował , a co za tym idzie nie dopuszczał do fermentacji , mi sie jeszcze nie zdażyło aby sok sie zepsuł. Sok zrobiony w ten sposób ma niesamowity smak , aromat , jakby owoce były dopiero co zerwane z krzaczka , no i kolor :) sok z sokownika umywa sie prz nim . A jeśli chodzi o zawartość witamin i minerałów to możecie sobie sami odpowiedzieć , co zawiera , bo gdy nie jest poddawany obróbce termicznej to wiadomo że ? ZACHOWUJE wszystkie niezbędne składniki , potrzebne naszemu organizmowi :)