Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

soki pełne witamin na zimę według receptury mojej prababci :)

Każda pani domu robi przetwory na zimę , ja pokażę sposób mojej prababci który jest u nas w rodzinie od pokoleń :)

Robienie przetworów na zmię to podstawa w każdym polskim domu .

Większość z nas robi soki w sokownikach , gdzie sok uzyskuje sie przy pomocy obróbki termicznej , a co za tym idzie tracimy mnóstwo witamin i minerałów .

 


Ja pokażę przepis mojej prababci , który stosujemy od pokoleń u nas w rodzinie ,

może sie on  wydawać czasochłonny ale tak nie jest , moim zdaniem jest idealny dla zapracowanej pani domu , ja sobie go bardzo chwalę , bo nie każda kobieta ma czas i siłę by poświęcić cały dzień na zrobienie soku np, z 10kg owoców w sokowniku .

 


Ten przepis w teori trwa długo bo zalezy od owoców od 3 dni do nawet 5 dni , ale odbywa sie praktycznie bez naszego udziału .

Cały zabieg polega na co kilku godzinnym mieszaniu naszej miazgi , proszę sie nie martwić wyjściem do pracy na cały dzień , nic sie nie stanie .

 


Otóż tak proporcje są takie 1kg owoców + 1 kg cukru

możemy to powielić , wszystko zależy tylko i wyłącznie od wielkości pojemnika w  którym to umieścimy

( proszę pamiętać może to być tylko szklane  lub gliniane naczynie , zadne sztuczne tworzywa

bo nam owoce sfermentują )


Więc tak bierzemy owoce , myjemy i  ważymy ,wsypujemy do miski szklanej , owoce twarde jak aronia

zgniatamy pałką , śliwki dzielimy na pół  zasypujemy cukrem i tyle , przykrywamy ściereczką bądż talerzykiem i odstawiamy w miejsce widoczne , byśmy nie zapomnieli mięszać co jakiś czas , ale by nam to nie zawadzało , NIE LODÓWKA , tem. pokojowa

Tu mamy aronię

  soki pełne witamin na zimę według receptury  mojej prababci :)

 

 

 

a tutaj maliny

 

soki pełne witamin na zimę według receptury  mojej prababci :)

codziennie będę pokazywała etapy robienia sie soczku  ,aż do umieszczenia go w słoiczkach , mięszać można co kilka godzin ;)

 



Chodzi o to, by cukier się dobrze łączył z sokiem , który puszczają owoce i konserwował ,

a co za tym idzie nie dopuszczał do fermentacji , mi sie jeszcze nie zdażyło aby sok sie zepsuł.

 


Sok zrobiony w ten sposób ma niesamowity smak , aromat , jakby owoce były dopiero co zerwane z krzaczka , no i kolor :) sok z sokownika umywa sie prz nim .

 


A jeśli chodzi o zawartość witamin i minerałów to możecie sobie sami odpowiedzieć , co zawiera , bo gdy nie jest poddawany obróbce termicznej to wiadomo że ? ZACHOWUJE wszystkie niezbędne składniki , potrzebne naszemu organizmowi :)

Anna133 23.08.2011 06:43
nie trzeba pasteryzować , konserwantem jest cukier , tak jak w ogórkach kiszonych sól , tylko trzeba pamiętac o proporcjach cukru :) za kilka godzin kolejne zdjecia :)
Monika111 22.08.2011 21:30
Ja mam sokownik,ale w tym roku niestety soku nie robiłam. Ciekawa jestem czy ten sok się pasteryzuje?
Beatris 22.08.2011 18:26
Ja również czekam na efekt końcowy. Chciałam sobie kupić sokownik, ale może okazać się zbyteczny.
Monika111 22.08.2011 17:45
Ciekawa jestem tego soku i z pewnością będe obserwować etapy jego powstawania. Pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak