Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowy zawrót głowy

Każdy lubi lody ,ale takich jak kiedyś to ciężko spotkać ...

 

Lodowy zawrót głowy

Mamy lato , prawie każdy lubi lody ,ale takich dawnych , na prawdziwej śmietanie z jajami to ciężko spotkać , w sumie na rynku polskim jest jedna firma która ja preferuję ,ale .....

Moje chłopaki mąż i syn są prawdzywymi lodożercami , potrafią zjeść 2L lodów dziennie , tak je lubią , mało tego dobre lody są bardzo drogie ,a choć drogie i tak nie dokońca wiemy co w  ich składzie się znajduje ...

 Nie mam maszynki do robienia lodów ,ale odwazyłam się spróbować i od tygodnia codziennie robię inny smak , bawię się , eksperymentuję i powiem wam ,że ze skutkiem satysfakcjonującym ...

Lody to taki prosty skład ;śmietana ,jaja , cukier i dodatki ,w brew pozorą powinny być w każdej restauracji pyszne i w miarę tanie ,ale tak nie jest ....

Mam swoje kury  , które znoszą mi ekologiczne jaja , teraz jest lato wiec i jaj dostatek , śmietanę czasem kupuję , czasem biorę od miejscowej gospodyni i robię LODY !!!

Podam kilka propozycji jakie dotąd zrobiłam , moze nie są jeszcze idealnie perfekcyjne ,ale w smaku , dla mnie smakosza lodów , są naprawdę wyśmienite, aż się sama zdziwiłam ,a przedemną lato , esencja smaków mojego ogrodu , będzie zmknięta w lodowych deserach , napewno pojawią się jagodowe, malinowe, śliwkowe, gruszkowe, a na razie mamy takie ;

***

Lody kawowe z likierem migdałowym 

Lodowy zawrót głowy 

 

  • 3 szt jaja , 500 ml śmietana 30%,3 łyżki kawa rozpuszczalna,  100 ml/do rozpuszczenia kawy amaretto,1/2 szkl cukier,1/3 szt/laska wanilii

Jaja ubijamy na puszystą masę z cukrem i wanilią .
Śmietanę osobno ubiajmy na sztywno , dodajemy do niej likier z kawą i delikatnie łączymy z masą jajeczną , przelewamy do pojemnika zamykanego i mrozimy kilka godzin . Mieszamy podczas marznięcia .

***

  Kolejne to lody waniliowe;

Lodowy zawrót głowy

  • 4 szt jaja , 350ml śmietany 30%,200g śmietany 36%, 1/2szkl cukru ,1/2szt wanili laski , 1/2szkl mleka 

Śmietanę 30% ubiłam osobno na sztywno ,a 36% osobno , zmieszałam różne , ponieważ z samej 36 wychodziły mi dość szybko topiące się ,a z 30% są dużo stabilniejsze .

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę , dodajemy wanilię i mleko .

Obie śmietany i masę jajeczną łączymy ze sobą i przelwewamy do naczynia plastikowego z pokrywką i zamrażamy kilka godzin

***

A na koniec lody truskawkowe :

W sumie składniki się powtarzają , tylko dodatki inne .

Lodowy zawrót głowy
 

 Myślę ,że ktoś tak jak ja dzięki temu wpisowi też spróbuje i zostanie wchłonięty przez lodowy zawrót głowy :D

A dodatkowo wiem co jem , bez sztucznych dodatków, barwników, aromatów, bez chemii ,która nas niszczy ,już nie mówiąc o dzieciach co zjadają masę sztucznych słodkości ,a tak mój syn je te lody ,ale wiem że są w 100% naturalne , więc polecam każdej mamie ...

Koszt lodów jest bardzo mały

z podanej porcji na lody waniliowe ,wyszło mi 2L lodów

Myślę ,że jest to również opłacalne nie tylko smakowo ale i finansowo .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

danusia19671 27.06.2013 19:57
Lubię bardzo lody, a twoje wyglądają rewelacyjnie:)
caralajna 27.06.2013 08:43
Uwielbiam domowe lody, ale przestałam je robić na kremówce i jajach bo są za bardzo kaloryczne i mają za dużo cholesterolu. Robię je na mleku skondensowanym po obejrzeniu jednego z odcinków Nigelli Lowson. Ale każdy robi jak lubi. Nie przejmuj się, że tekst się rozjeżdża, bo pisanie na DS mnie też przyprawia o wzrost ciśnienia, nic nie wygląda jak powinno, choć istnieje zasada gdzie się stawia znaki interpunkcyjne. Bardzo inspirujący wpis :)
Anna133 26.06.2013 15:51
Ja tez robię je pierwszy raz w życiu ,ale pozytywne zaskoczenie ;)ktoś mi jeszcze mówił iż można dodać mleko w proszku , hmmm ciekawe
leonowie 26.06.2013 15:15
sama jeszcze nigdy nie robiłam lodów, czas to zmienić:)
IwonaDD 26.06.2013 11:43
od razu lepiej się czyta :)))
Anna133 26.06.2013 11:40
Teraz jest ciut lepiej , składniki były wielkich rozmiarów, nie wiem dlaczego ,ale wpisałam je od nowa i teraz jest bardziej zwarty tekst , bo faktycznie to drażniło :)
Anna133 26.06.2013 11:28
nie wiem dlaczego są takei odstępy , maiłam mase problemów z dodaniem , jeszcze spróbuję ten tekst poprawić :D
IwonaDD 26.06.2013 11:14
fajny lodowy wpis i przepis(y), ale strasznie źle się go czyta przez te spacje, wolne miejsca, w pierwszej chwili myślałam, że może go jeszcze edytujesz i będziesz w te puste wnęki dodawać fotografie,bardzo rozjechana czcionka, ciekawe od czego to zależy?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak