Mamy lato , prawie każdy lubi lody ,ale takich dawnych , na prawdziwej śmietanie z jajami to ciężko spotkać , w sumie na rynku polskim jest jedna firma która ja preferuję ,ale .....
Moje chłopaki mąż i syn są prawdzywymi lodożercami , potrafią zjeść 2L lodów dziennie , tak je lubią , mało tego dobre lody są bardzo drogie ,a choć drogie i tak nie dokońca wiemy co w ich składzie się znajduje ...
Nie mam maszynki do robienia lodów ,ale odwazyłam się spróbować i od tygodnia codziennie robię inny smak , bawię się , eksperymentuję i powiem wam ,że ze skutkiem satysfakcjonującym ...
Lody to taki prosty skład ;śmietana ,jaja , cukier i dodatki ,w brew pozorą powinny być w każdej restauracji pyszne i w miarę tanie ,ale tak nie jest ....
Mam swoje kury , które znoszą mi ekologiczne jaja , teraz jest lato wiec i jaj dostatek , śmietanę czasem kupuję , czasem biorę od miejscowej gospodyni i robię LODY !!!
Podam kilka propozycji jakie dotąd zrobiłam , moze nie są jeszcze idealnie perfekcyjne ,ale w smaku , dla mnie smakosza lodów , są naprawdę wyśmienite, aż się sama zdziwiłam ,a przedemną lato , esencja smaków mojego ogrodu , będzie zmknięta w lodowych deserach , napewno pojawią się jagodowe, malinowe, śliwkowe, gruszkowe, a na razie mamy takie ;
***
Lody kawowe z likierem migdałowym
- 3 szt jaja , 500 ml śmietana 30%,3 łyżki kawa rozpuszczalna, 100 ml/do rozpuszczenia kawy amaretto,1/2 szkl cukier,1/3 szt/laska wanilii
Jaja ubijamy na puszystą masę z cukrem i wanilią .
Śmietanę osobno ubiajmy na sztywno , dodajemy do niej likier z kawą i delikatnie łączymy z masą jajeczną , przelewamy do pojemnika zamykanego i mrozimy kilka godzin . Mieszamy podczas marznięcia .
***
Kolejne to lody waniliowe;
- 4 szt jaja , 350ml śmietany 30%,200g śmietany 36%, 1/2szkl cukru ,1/2szt wanili laski , 1/2szkl mleka
Śmietanę 30% ubiłam osobno na sztywno ,a 36% osobno , zmieszałam różne , ponieważ z samej 36 wychodziły mi dość szybko topiące się ,a z 30% są dużo stabilniejsze .
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę , dodajemy wanilię i mleko .
Obie śmietany i masę jajeczną łączymy ze sobą i przelwewamy do naczynia plastikowego z pokrywką i zamrażamy kilka godzin
***
A na koniec lody truskawkowe :
W sumie składniki się powtarzają , tylko dodatki inne .
Myślę ,że ktoś tak jak ja dzięki temu wpisowi też spróbuje i zostanie wchłonięty przez lodowy zawrót głowy :D
A dodatkowo wiem co jem , bez sztucznych dodatków, barwników, aromatów, bez chemii ,która nas niszczy ,już nie mówiąc o dzieciach co zjadają masę sztucznych słodkości ,a tak mój syn je te lody ,ale wiem że są w 100% naturalne , więc polecam każdej mamie ...
Koszt lodów jest bardzo mały
z podanej porcji na lody waniliowe ,wyszło mi 2L lodów
Myślę ,że jest to również opłacalne nie tylko smakowo ale i finansowo .