Jarmuż nieocenione żródło witamin -zdrowy styl życia

Opublikowano: 02.10.2015
Autor: Anna133
Jarmuż nieocenione żródło witamin -zdrowy styl życia
Jarmuż polubiłam, a nawet pokochałam, szybko rośnie, jest łatwy w uprawie i ma wiele wartości odżywczych.

Ostatnio wiele się słyszy o otyłości, o walce z nadwagą u dzieci, dorosłych

Sama też mam predyspozycje do tycia, bo moi rodzice  są przy kości, do tego choruję na niedoczynność tarczycy, co już samo w  sobie również nie ułatwia dbania o wagę.

Jest wiele mitów w internecie co można jeść przy tej chorobie, czego nie, ale ostatnio pewna pani profesor powiedziała, nie dajmy się zwariować, każdy organizm jest inny, a na dobre wychodzi zachowanie umiaru w jedzeniu, a waga będzie w normie.

Nasz styl życia sprawia, że większość czasu spędzamy siedząc, czy to w biurze, czy w samochodzie, czy w domu przez TV.

I choć każdy z pozoru wie jak powinien się odżywiać, to jednak ciężko wdrożyć to w czyny.

Od dwóch lat jem regularnie co 3-4h, jem ok 5 posiłków dziennie, nie jadam po 18 tej, chyba, że jest to jakieś wyjście, impreza. Nie palę, alkohol piję od okazji. Dużo się ruszam, zwłaszcza na rowerze, pływam, ćwiczę.

 Wielkim moim odkryciem jest jarmuż, choć mało znany, bardzo zdobny, bardzo smaczny stał się królem na moim stole, dodaję go już teraz do wszystkiego, można go gotować, jeść na surowo, jego bogactwo witamin i minerałów stawia go wysoko w rankingu króla warzyw.

 

Chciałabym też pokazać, zdrowsze wydania zwykłych potraw, wystarczy zamienić rodzaj mąki, ująć cukru, a powstanie pyszne danie, a nawet fast food, ale domowy.

Pierożki z mozzarellą, jarmużem, gruszką i boczkiem

 pierożki

 CIASTO ;
250ml wody
drożdże kulka jak średni orzech włoski
2 łyżki oliwy
500 g mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka oregano
kminek do ozdoby
jajko do posmarowania 

FARSZ ;
100g kiełbasy krakowskiej suchej z pieprzem

1 gruszka
50g sera żółtego
4 suszone pomidory z zalewy
1 łyżeczka zielonego marynowanego pieprzu
100g boczku wędzonego
3 listki jarmużu
2 łyżki natki pietruszki
1 kulka mozzarelli
1 cebula
10 szt zielonych oliwek
pieprz i sól do smaku
4 szczypty słodkiej papryki

 WYKONANIE ;

CIASTO ;
Do misy robota wlać wodę, drożdże, przyprawy, oliwę, i stopniowo dodawać mąkę, wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ścianek . Zostawić do wyrośnięcia.

FARSZ ;
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, jarmuż i natkę poszatkować, ser zetrzeć na tarce, całość wymieszać, doprawić.

Ciasto wałkować na cienki placek ok 5mm, wykrajać koła o śred 6cm, nadziewać jak zwykłe pierogi, ułożyć na papierze do pieczenia i zostawić do lekkiego wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem.

Piec w tem 180st każdą porcję do zrumienienia się ok 15-18min.

Porcja na 20szt.

 

Naleśniki czosnkowe z jarmużem, kurczakiem i warzywami

 

NALESNIK

CIASTO :

  • mleko 1/2 szkl
    woda gazowana 1/2 szkl 
  • mąka żytnia 3 łyżki
  • mąka pszenna 1/2 szkl
  • czosnek 2 ząbki
  • sól 2 szczypty
  • olej 2 łyżki
  • jajka 1 szt

FARSZ;

  • filet z kurczaka 100 g
  • oliwa 2 łyżki
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • koperek 4 gałązki
  • jarmuż 5 listków
  • pomidorki cherry 10 szt u mnie żółte gruszkowe
  • sól do smaku 3 szczypty
  • zioła prowansalskie 3 szczypty
  • papryka słodka mielona 3 szczypty
  • ser pleśniowy typu gorgonzola 2 plastry

WYKONANIE CIASTO :

Wszystkie składniki zmiksować razem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, na suchej patelni smażyć cienkie naleśniki.

FARSZ :
Fileta pokroić w kostkę, to samo z cebulą i papryką, przesmażyć na oliwie doprawiając. Gotowe po 5-7 minutach.

Na każdy naleśnik nałożyć ciepły farsz, pokruszyć gorgonzolę, dodac pokrojone pomidorki,jarmuż  udekorować koprem i zwinąć.

Zapiec w piekarniku pod grillem przez 5 min tak by całość była dobrze ciepła. 

 

 

Naleśniki cebulowe z tuńczykiem, jarmużem i pomidorkami gruszkowymi

 

na;l

 

 

 Ciasto ;

100ml piwa
100ml mleka 2%
1/2 szklanki mąki kasztanowej
2 łyżki mąki zwykłej
sól do smaku
1 szt jajko
4 cebulki dymki z natką

NADZIENIE :
kilka listków młodego jarmużu
kilka listków sałaty lodowej
kilka pomidorków żółtych gruszkowych
1 puszka tuńczyka
kilka szt. zielonych drylowanych oliwek
100g ricotty
1 mała papryczka ostra/ chilli/ pepperoni dowolna
sól do smaku

 
 WYKONANIE CIASTO ;
Z podanych składników oprócz dymki robimy ciasto o konsystencji dość płynnej.
Dymkę szatkujemy na drobno z zielonymi łodyżkami i dodajemy do ciasta.
Pieczemy naleśniki na rozgrzanej patelni najlepiej bez oleju.

Ricottę mieszamy z blendowaną papryką i solą, smarujemy serkiem cały naleśnik.
Na jedną połowę układamy pozostałe składniki według uznania, przykrywamy wolną połową naleśnika i składamy tworząc ciekawy wachlarz, można spiąć wykałaczką.

Idealne na letnie obiady, kolacje, czy jako sandwicz do pracy.

 

Omlet z oliwkami nadziany młodym jarmużem i botwinką

 

o

 

 

 Składniki

OMLET ;

  • jaja 2 szt
  • woda letnia 2 łyżki
  • jogurt naturalny 1 łyżeczka
  • Ajwar 1 łyżeczka z bakłażana i cukinii
  • sól do smaku 2 szczypty
  • pieprz 2 szczypty
  • oliwki czarne 1 łyżka już krojonych

NADZIENIE ;

  • jarmuż 10 listków młodych
  • botwinka 10 listków
  • kapusta pekińska 1 liść
  • cebula czerwona 1 szt
  • koperek 1 łyżka
  • pomidor 1 szt
  • sól do smaku 3 szczypty
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • pieprz biały Prymat 2 szczypty

OMLET ;
Jajka rozbełtujemy widelcem, doprawiamy, dodajemy ajwar i jogurt, można dodać odrobinę mąki, jeśli obawiacie się czy uda sie to zdjąć z patelni, ale w omlecie raczej mąki być nie powinno, ja robię bez i się udaje.
Masę jajeczną wlewamy na teflonową patelnię, posmarowaną masłem, bądż oliwą i czekamy az się zetnie, lekko podważamy boki, ruszamy patelnią by był ruchomy, gdy góra się zacznie scinać, posypujemy oliwkami, po 1min ściągamy na talerz .

NADZIENIE ;
WSZYSTKIE składniki kroimy według uznania, skrapiamy oliwą, doprawiamy i mieszamy, taką sałatką nadziewamy omlet.

 Jarmuż świetnie sprawdza również w sałatkach, na surowo jest wyborny.

prymat