Śniadania na ciepło. Jajka w roli głównej.

Najlepiej, by ten pierwszy posiłek w ciągu dnia był dobrze zbilansowany, pełen witamin i składników odżywczych. Nie powinno zabraknąć w nim świeżych warzyw, owoców oraz produktów bogatych w pełne ziarno i białko. Dziś przedstawię Wam kilka propozycji na ciepłe śniadania z jajkiem w roli głównej, które świetnie sprawdzą się szczególnie jesienią, kiedy nasz organizm w większym stopniu narażony jest na infekcje i szybciej się wyziębia. Takie pożywny, wysokobiałkowy posiłek na ciepło dostarczy naszemu organizmowi odpowiedniej dawki energii na resztę dnia.
Zjadając śniadanie z jajkiem w roli głównej dostarczymy naszemu organizmowi nie tylko pełnowartościowego białka, ale także witamin: A,D, E i K (rozpuszczalnych w tłuszczach) oraz witamin z grupy B, szczególnie B2 i B12 , a także cennych dla naszego organizmu składników mineralnych: potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Żółtka jajek są również cennym źródłem luteiny, która chroni nasze oczy przed niekorzystnym działaniem promieni UVA i UVB oraz poprawia widzenie. Zajadajcie na zdrowie!
Śniadaniowy "burger" z jajkiem sadzonym
Składniki:
1 bułka z ziarnami
1/2 łyżki oliwy
1 jajko
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 plastry pomidora
garść rukoli
1/4 czerwonej cebuli
szczypiorek
1 łyżeczka majonezu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Bułkę przekroić na połówki, ale nie do końca. Środek bułki posmarować oliwą i podgrzać na patelni grillowej do uzyskania odpowiedniej chrupkości. Spód bułki posmarować łyżeczką majonezu, ułożyć listki rukoli, plastry pomidora i krążki cebuli. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju. Na gorący olej wbić jajko. Jajko smażyć na wolnym ogniu, do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Jajko przełożyć na bułkę, posypać solą, pieprzem i posiekanym szczypiorem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Kremowa jajecznica z kurkami
Składniki:
3 duże wiejskie jajka
100 g kurek
1 łyżka posiekanej cebuli
1/2 łyżki masła + 1 łyżeczka
1 łyżka śmietanki 30%
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Dodatkowo (do podania):
świeży tymianek lub szczypiorek
Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekaną cebulę, podsmażyć chwilę do zeszklenia. Oczyszczone kurki pokroić na połówki (mniejsze pozostawić w całości), dodać do cebuli i smażyć na dużym ogniu przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. W misce rozkłócić jajka ze śmietanką, solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na patelnię, podgrzewać (do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia) na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę masła i wymieszać. Jajecznicę od razu przełożyć na talerz. Podawać posypaną szczypiorem lub tymiankiem.
Rady:
Jajecznica będzie idealnie kremowa, jeśli dodamy do niej odrobinę śmietanki 30% lub pełnotłustego mleka.
Aby jajecznica była delikatna i wilgotna należy smażyć ją na bardzo małym ogniu, stale mieszając.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Najpyszniejsza jajecznica wychodzi ze świeżych, wiejskich jajek.
Do jajecznicy z kurkami zamiast zwykłej cebuli można dodać posiekaną cebulkę dymkę.
Masło użyte do jajeczny powinno być prawdziwe - z minimum 82% zawartością tłuszczu.
Jajko w koszulce
Składniki:
1 jajko
1 litr wody
1 łyżka octu
sól
Jajko w koszulce: Do wysokiego garnka wlać wodę i ocet. Zagotować. Jajko w temperaturze pokojowe wbić do małej filiżanki. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz i za pomocą łyżki mieszać ją tak długo, aż na środku zacznie kręcić się wir. Jednym, sprawnym ruchem wylać jajko z filiżanki w sam środek kręcącego się wiru. Gotować ok. 3 minut. Jajko delikatnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Osuszyć na ręczniku papierowym i ułożyć na chlebie. Przed podaniem posolić.
Rady:
Jajko do przygotowania jajka w koszulce musi być bardzo świeże.
Po wlaniu jajka do wodnego wiru można delikatnie zagarnąć do środka rozpływające się białko, tak aby jajko nabrało okrągłego kształtu.
Ocet ma za zadanie natychmiastowe ścięcie się białka. Można dodać go tyle, ile lubimy, jednak nie mniej niż 1 łyżkę.
Jajko solimy dopiero po podaniu na talerz, nie należy solić wody w której się gotuje.
Jajka zapiekane ze szpinakiem i szynką
Składniki:
2 jajka
garść liści świeżego szpinaku
4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
4 pomidory koktajlowe
ser feta
1/2 łyżeczki masła
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypior (do podania)
Kokilki wysmarować masłem. Na dnie ułożyć na krzyż po dwa plasterki szynki. Dodać liście szpinaku, przekrojone na pół pomidory koktajlowe i ostrożnie wbić jajko. Dodać ser feta i przyprawić pieprzem. Kokilki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 5-10 minut, do ścięcia się białka. Jajka podawać posypane szczypiorem z kromką podpieczonego chleba lub z tostem.
Jajka w papilotach z pomidorami
Składniki:
4 jajka
2 pomidory (ja użyłam bananowe)
kilka listków bazylii
2 łyżki startego sera pecorino
świeżo mielona sól morska
świeżo mielony pieprz ziołowy
świeżo mielona chili w płatkach
Jajka rozbijamy do silikonowych foremek. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki pomidora i listki bazylii. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 3-5 minut w zależności od tego czy wolimy ścięte czy płynne żółtko. Po wyciągnięciu posypujemy serem. Podajemy gorące.