Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babki na świąteczny stół

Puszyste, słodkie i szybkie w przygotowaniu. Babki nieodłącznie kojarzą się z Wielkanocą. Pięknie wyrośnięte będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.

Wśród wielu potraw na świątecznym stole z pewnością nie może zabraknąć babek. Te słodkie wypieki, najczęściej przygotowujemy właśnie w okresie świąt Wielkanocnych. Bez względu na to, czy skusimy się na przygotowanie babki drożdżowej, puszystej piaskowej czy czekoladowej, efektownie ozdobione mogą stanowić element dekoracyjny świątecznego stołu. Do wypieku świątecznej babki najlepiej użyć składników najlepszej jakości. Oto moje propozycje na te słodkie, świąteczne wypieki.

 

 

Babka drożdżowa z rodzynkami

Babki na świąteczny stół
Składniki:
Babka drożdżowa: 
2 3/4 szklanki* mąki pszennej
szczypta soli 
1/2 szklanki* ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
120 g cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 duże jajka
2 żółtka z dużych jajek
90 g stopionego masła
Dodatkowo: 
100 g rodzynek  

* szklanka o pojemności 250 ml
Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobić zaczyn i odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka i żółtka rozkłócić z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać podrośnięty zaczyn, jajka z cukrem i wyrabiać ciasto, dolewając stopione masło. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy na babkę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

Rady: Ciasto jest dość luźne, więc najlepiej zagnieść je w robocie lub automacie do wypieku chleba, tam również może wyrastać.

Babka piaskowa

Babki na świąteczny stół
Składniki:
5 dużych jajek
225 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
250 g margaryny
170 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 

Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Kiedy żółtka połączą się z margaryną, stopniowo dodawać po łyżce mąki z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 1/3 białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy na babkę (ja użyłam silikonowej) i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 50-55 minut. Piec do suchego patyczka. Udekorować lukrem królewskim lub cukrem pudrem.

Babka czekoladowa

Babki na świąteczny stół

Składniki:
Babka: 
1 1/3 szklanki* mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki sody
3 duże jajka
170 g cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego
90 g gorzkiej (60%) czekolady
150 g stopionego masła 
Polewa: 
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka 
1 łyżka masła
Dodatkowo:
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 

*szklanka 250 ml 

Babka: Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiać i wymieszać. Masło roztopić i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać płynną wystudzoną czekoladę i zmiksować. Do masy dodawać naprzemiennie mąkę z dodatkami i stopione masło, cały czas miksując. Formę do babki (z kominkiem) wysmarować masłem, ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 35-40 minut, do suchego patyczka. 
Polewa: Czekolady, mleko i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą polać ciepłą babkę. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego! 

Rady: Należy uważać, aby w trakcie pieczenia nie wysuszyć babki. Najlepiej po 30-35 minutach sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowa. 

Babka tulipan

Babki na świąteczny stół
Składniki:
5 jajek
250 g margaryny
225 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki
100 ml oleju
1 kisiel żurawinowy lub wiśniowy
2 łyżki kakao
4 łyżki maku
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Dodatkowo:
1 łyżeczka margaryny
1 łyżka bułki tartej

Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę upić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysto. Dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Kiedy żółtka połączą się z margaryną dodawać po 2-3 łyżki mąki z proszkiem, na przemian z 1 łyżką oleju. Miksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ubitym ciastem. Ciasto podzielić na 4 w miarę równe części. Do jednej dodać kisiel w proszku i wymieszać, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej mak, do czwartej 2 łyżki mąki. Keksówkę (o długości ok. 30 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto układać warstwami: ciasto białe, ciasto kakaowe, ciasto z kisielem i ciasto z makiem. Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na środku, aż do samego spodu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1 godziny do suchego patyczka.

Babka marmurkowa

Babki na świąteczny stół
Składniki:
4 duże jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej (szklanka250 ml)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka aromatu (w mnie rumowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml oleju (lub 3/4 kostki margaryny - kostka 250 g)
2 łyżki kakao
Jajka, cukier, cukier waniliowy i olejek ubić na puszystą pianę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Po ubiciu jajek z mąką stopniowo dodać olej lub roztopioną i przestudzoną margarynę. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać bułką tartą, kaszą manną lub otrębami. 2/3 przygotowanej masy wlać do formy. Do reszty wsypać kakao i zmiksować. Wlać kakaową masę do brytfanny, robiąc esy-floresy. Włożyć formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Po tym czasie zrobić test suchego patyczka. Udekorować lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.

Babka zebra

Babki na świąteczny stół
Składniki:
5 dużych jajek
1 3/4 szklanki białego cukru (szklanka 250 ml)
2 1/2 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
3 łyżki mąki
3 łyżki gorzkiego kakao
tłuszcz do formy
1/2 łyżki bułki tartej
Polewa:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
1/2 łyżki soku z cytryny
3-4 kopiaste łyżki cukru pudru
1 łyżka ciepłej wody

Jajka ubijamy z białym cukrem, aromatem i cukrem wanilinowym do czasu, aż masa będzie jasnożółta. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do jajek wlewamy olej oraz wodę. Ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę z proszkiem i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wlewamy do dwóch dzbanków. Do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Oba ciasta dokładnie mieszamy. Tortownicę natłuszczamy i osypujemy bułką tartą. Ciasta z dzbanków wylewamy naprzemiennie na środek tortownicy w takiej samej ilości (po około 4-5 łyżek). Postępujemy tak, aż do wyczerpania obu ciast. Tak przygotowaną babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy ok. 1 godziny. 
Przepis na polewę kawową: kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier puder i ucieramy łyżką, tak aby nie było grudek. Lukier powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. W miarę potrzeby dosypujemy cukru lub soku z cytryny. Tak przygotowaną polewę wylewamy na przestudzone ciasto i pozostawiamy do zastygnięcia. 

wyattearp 04.04.2017 07:23
wyglądają ........... rewelacyjnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak