Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurki na świąteczny stół

Wśród wielu smakowitych potraw na Wielkanocnym stole z pewnością nie może zabraknąć słodkich mazurków.

Mazurek to ciasto, które nieodłącznie kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi. Najczęściej wypiekany na kruchym cieście i fantazyjnie ozdobiony. Na polskich stołach mazurki przybierają dowolną formę, od prostokątnej po owalną, a słodkie nadzienie przygotowywane jest z różnorodnych składników – od słodkiego kajmaku, poprzez dżemy czy marmoladę, kończąc na czekoladzie czy smakowitych, bakaliowych masach. Poprzez fantazyjne zdobienie orzechami czy suszonymi owocami mazurki często są prawdziwą dekoracją świątecznego stołu. Przygotowanie domowych mazurków jest proste i szybkie. Wystarczy dobry przepis na kruche ciasto oraz masę. Podczas dekoracji ogranicza nas jedynie nasza kulinarna wyobraźnia. Zachęcam do spróbowania moich dwóch ulubionych przepisów na świąteczne mazurki. Zarówno ten kajmakowy jak i kokosowy z pewnością zachwyci swym smakiem miłośników świątecznych słodkości.

Mazurek kajmakowy z bakaliami

Mazurki na świąteczny stół

Mazurki na świąteczny stół

 

Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 duże jajko
1 łyżka lodowatej wody
Dodatkowo:
400 g masy krówkowej kajmak
migdały
orzechy laskowe
kandyzowana skórka pomarańczowa
daktyle


Składniki ciasta kruchego zagnieść, najlepiej w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki prostokąt. Ze skrawków ciasta zrobić rant. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia. Na wystudzonym cieście wysmarować masę krówkową i udekorować orzechami i bakaliami. 

Mazurek kokosowy z białą czekoladą

Mazurki na świąteczny stół

Mazurki na świąteczny stół

Składniki:
Ciasto: 
300 g mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej  
150 g masła 82 %
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka 
1 łyżka lodowatej wody
Masa:
300 ml śmietany 18%
150 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru 
Polewa:
150 g białej czekolady
1 łyżka mleka 
1/4 łyżki masła
Dodatkowo (do ozdoby):
suszone morele 
rodzynki
wiórki kokosowe

Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. 
Masa: Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier, ekstrakt i wiórki kokosowe. Całość podgrzać na wolnym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto. 
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową. 
Mazurka ozdobić morelami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak