Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak przygotować wielkanocny żurek na domowym zakwasie

Nie ma Wielkanocy bez żurku. Najlepiej smakuje ten, ugotowany na samodzielnie przygotowanym zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem na twardo.

Żurek to tradycyjna, polska potrawa, bez której większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. I choć z reguły przygotowujemy ją często, nigdy nie smakuje tak dobrze jak właśnie w ten szczególny czas.  Wielkanocny żurek musi smakować wyjątkowo, warto więc samodzielnie przygotować domowy zakwas. Przygotowanie go jest bardzo proste. Wystarczy dobra mąka żytnie tzw. mąka żurek, przegotowana letnia woda i kilka przypraw. Smak żurku z dodatkiem domowego zakwasu jest o niebo lepszy od tego ugotowanego na sklepowym produkcie. Ponadto, do przygotowania tej wielkanocnej potrawy warto sięgnąć po najlepszej jakości składniki, wiejską białą kiełbasę, wiejskie jajka i śmietanę.

Domowy zakwas na żurek

Jak przygotować wielkanocny żurek na domowym zakwasie

Składniki:
1 szklanka (250 ml) mąki żytniej "żurek"
1 litr przegotowanej letniej wody
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
5 ziaren czarnego pieprzu
1 czerstwa kromka chleba żytniego na zakwasie

Mąkę wsypać do słoika. Zalać (najlepiej wcześniej przefiltrowaną) przegotowaną , letnią wodą. Dodać obrane i nacięte ząbki czosnku, ziele, liście laurowe i pieprz. Na koniec dodać kromkę chleba. Słoik przykryć gazą i zawiązać gumką lub (jeśli robimy w garnku czy kamionkowym naczyniu) przykryć wieczkiem/pokrywką w taki sposób, aby był dopływ powietrza. Zakwas odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie można zakwas przemieszać. Zakwas będzie gotowy, jeśli będzie miał przyjemny "kwaskowy" zapach. 

Rady: Dla wzbogacenia smaku do zakwasu można dodać 2-3 łyżki otrębów żytnich.
Dodanie kromki chleba do zakwasu sprawi, że ukisi się szybciej.  
W trakcie kiszenia warto sprawdzać smak zakwasu i dobrać odpowiednią dla siebie kwaskowatość.
Zakwas nie powinien mieć gorzkawego posmaku, znaczy to, że zbyt długo się kisił.
Gotowy zakwas można przelać do wyparzonych butelek lub słoików i przechowywać w lodówce. Należy wcześniej usunąć chleb i przyprawy.

Wielkanocny żurek na domowym zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem

Jak przygotować wielkanocny żurek na domowym zakwasie
Składniki:
2 1/2 litra wody
2 średnie marchewki
1 cebula
5 średnich ziemniaków 
5 sztuk białej parzonej kiełbasy
200 g wędzonego boczku 
500 ml domowego zakwasu na żurek
2 ząbki czosnku
3 suszone grzybki
2 łyżki suszonego majeranku 
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki posiekanej natki pietruszki  
5 ziaren czarnego pieprzu 
sól (do smaku)
Do podania:
śmietana 18%
jajka na twardo (ilość według uznania)

Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić na pół godziny. Do wody dodać liście, ziela, ziarna pieprzu, obrany i zmiażdżony czosnek oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zagotować. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, marchew w talarki, cebulę opalić nad gazem. Warzywa dodawać do garnka. Boczek pokroić w kostkę, zarumienić na suchej patelni. Dodać do wywaru. Gotować do czasu, aż warzywa będą na pół miękkie. Kiełbasę nakłuć kilkukrotnie widelcem dodać do wywaru i chwilę gotować. Dodać majeranek i wlać wymieszany wcześniej zakwas. Gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić żurek solą i ewentualnie pieprzem. Podawać gorący z jajkiem na twardo i kleksem śmietany. Smacznego! 

Rady: Dla wyostrzenia smaku do żurku można dodać 1 łyżkę startego chrzanu. 
Oprócz marchwi, ziemniaków i cebuli można dodać do żurku także seler i pietruszkę.
Śmietanę (wcześniej zahartowaną odrobiną wywaru) można dodać do żurku pod koniec gotowania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak