Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia na kilka sposobów

Cukinia przez wielu wciąż uważana jest za warzywo mało atrakcyjne. Pora to zmienić i wyczarować z niej smaczne potrawy od pożywnej zupy, poprzez smakowite placuszki.

 Cukinia to bardzo wdzięczne, choć wciąż niedocenione warzywo. Można przygotować z niej wiele ciekawych dań, poczynając od zup, kończąc na pysznym warzywnym pasztecie czy zapiekanych połówkach z fantazyjnymi farszami. Warzywo to najlepiej komponuje się z wyrazistymi przyprawami – pieprzem, czosnkiem, ziołami czy chili. Sama w sobie posiada lekki (przez wielu uważany za mdły) smak, dlatego też warto łączyć ją z pikantnymi serami czy mięsem. Młoda cukinia charakteryzuje się mniejszymi okazami i miękką, delikatną skórką, której przed obróbką nie trzeba obierać. Jest też znacznie smaczniejsza od przerośniętych okazów, które mogą charakteryzować się twardą skórką i gorszym smakiem. Cukinia to warzywo lekkostrawne o działaniu oczyszczającym organizm, dlatego powinny sięgać po nią osoby z problemami trawiennymi oraz będące na diecie. Cukinia jest także cennym źródłem potasu, żelaza i magnezu oraz witamin A, C, K, PP i B, beta karoten. Poniżej kilka moich propozycji na dania z wykorzystaniem tego warzywa.

Cukinie zapiekane z komosą ryżową 

 Cukinia na kilka sposobów

Składniki:

1/2 szklanki komosy ryżowej
3 średnie cukinie
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
200 g pieczarek
1 średnia cebula
4 łyżki startego parmezanu
1 łyżka sosu sojowego
olej (do smażenia)
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Cukinie przeciąć na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne. Komosę ugotować w 300 ml osolonej wody. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką oraz (opcjonalnie) solą. Przesmażoną pierś z cebulą przełożyć do komosy. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki. Dodać do reszty składników. Cukinie nadziewać farszem i posypać parmezanem. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut. Podawać od razu po przygotowaniu.

 

Placuszki z cukinii z chili i tymiankiem

Cukinia na kilka sposobów

Składniki:
2 średnie cukinie
1 jajko
5-6 łyżek mąki
sól morska świeżo zmielona
czarny pieprz świeżo zmielony
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo zmielonych płatków chili
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
olej (do smażenia)


Cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut. Dokładnie odcisnąć cukinię z soku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, jajko, mąkę, pieprz i tymianek. Wymieszać do połączenia się składników. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć placuszki z obu stron na rumiano. Podawać z sosem.

 Pasztet z cukinii 

Cukinia na kilka sposobów
Składniki:
2 średniej wielkości cukinie (około 3-4 szklanek startej)
1 średnia marchew
150 g pieczarek
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
4 jajka
2 szklanki bułki tartej
200 g sera żółtego gouda
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka tymianku
2 łyżki sosu sojowego
świeżo zmielony czarny pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki chili w płatkach
1/2 łyżki masła
sól (do smaku)

Cukinię zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić na 20 minut i lekko odcisnąć sok. Pieczarki, marchew i ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę posiekać drobno. Cebulę i pieczarki poddusić na maśle do zarumienienia i odparowania wody. Przestudzić. Do startej cukinii dodać pieczarki i cebulę, marchew, ser żółty, jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej oraz przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie i ewentualnie przyprawić. Masę przełożyć do jednej lub dwóch foremek (30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny i 15 minut. Po upieczeniu przestudzić.

 

Zupa krem z cukinii

Cukinia na kilka sposobów
Składniki:
1 kg cukinii 
1 duża cebula
1 duży (lub dwa małe) ząbki czosnku
2 łyżki masła
szczypta cukru
sól (do smaku)
świeżo zmielony pieprz ziołowy
1 łyżka świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)
3 liście lubczyku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Dodatkowo:
grzanki lub groszek ptysiowy (do podania)


Cebulę pokroić w piórka. Masło rozpuścić w garnku i wrzucić cebulę. Dusić do zeszklenia z odrobiną cukru i soli. Cukinię (nie obraną) pokroić na drobną kostkę. Wrzucić do zeszklonej cebuli i chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele i liść. Zalać około 1 litrem wody. Gotować około 15-20 minut. Dodać tymianek, lubczyk, doprawić do smaku. Wyciągnąć ziele i liść i zmiksować zupę na krem. Chwilę podgotować i ponownie doprawić. Podawać gorącą z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

Krążki z cukinii

Cukinia na kilka sposobów
Składniki:
2 średnie cukinie
2 jajka
3/4 szklanki bułki tartej
3 łyżki sera parmezanu
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz
czosnek granulowany
ostra papryka
świeży tymianek
olej (do smażenia)

Cukinię obrać ze skórki, przeciąć na pół i za pomocą łyżki do robienia kulek wydrążyć nasiona. Tak przygotowane cukinie pokroić na krążki grubości około 1 cm. Jajka roztrzepać. Dodać sól, pieprz, czosnek i paprykę, w takiej ilości, aby jajka były mocno przyprawione. Do bułki dodać starty ser. Krążki cukinii panierować w jajku, bułce i piec na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone krążki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące, posypane listkami tymianku.


 
 Grillowane łódki z cukinii z serem

Cukinia na kilka sposobów
Składniki:
2 młode średnie cukinie
150 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
50 g ryżu parboiled
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
sól (do smaku)
1 łyżka startego żółtego sera gouda (do posypania)
Cukinie przecinamy na połówki i za pomocą łyżeczki wydrążamy nasiona. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy mięso i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier. Smażymy mieszając co jakiś czas. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Łączymy mięso z ryżem. Wydrążone cukinie nadziewamy farszem i posypujemy startym żółtym serem. Grillujemy do zarumieniania się cukinii, ale nie do całkowitej miękkości. Podajemy posypaną szczypiorkiem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak