Śmietanowy tort truskawkowy
Imieniny mojego męża, rozpoczęcie Euro, sezon truskawkowy w pełni. Powody do zrobienia pysznego tortu z truskawkami można mnożyć i mnożyć. Połączenie śmietany z serkiem mascarpone, do tego puszysty biszkopt i masa truskawek. To musi się udać! Tort w naszych barwach narodowych może nieco pomóc w kibicowaniu, albo chociaż w pozytywnym nastawieniu do tego całego Euro- zamętu :-) Spróbować zawsze warto. Ja tam wierzę, że remis z Grecją to dobre rozpoczęcie i wyjdziemy z grupy na pierwszym miejscu, a co :-) Śmietanowy tort truskawkowy wjeżdża na stół!
Składniki:
Biszkopt
Ok. szklanki wody+ łyżka syropu truskawkowego do nasączenia
500ml śmietany kremówki 36%
250g serka mascarpone
½ kg truskawek
Łyżka cukru pudru
Łyżka drobnego cukru trzcinowego
Wykonanie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Można zrobić swój sprawdziny, który zawsze się udaje :-) ja polecam mój: https://www.doradcasmaku.pl/przepis/223108/biszkopt.html
W jednej misce ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę, a w drugiej mascarpone z cukrem pudrem. Łączymy ze sobą zawartość obu misek. I dzielimy na dwie równe części.
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek (możemy zostawić kilka truskawek z szypułkami do dekoracji). Połowę truskawek kroimy w kostkę i łączymy z odłożoną połową kremu.
Biszkopt przekrajamy na 3 blaty i po nasączeniu wodą z syropem truskawkowym przekładamy kremem wymieszanym z truskawkami. Wierzch i boki pokrywamy pozostawionym kremem śmietanowym.
Część zostawionych truskawek kroimy w plasterki i ozdabiamy nimi tort wg własnego upodobania. Resztę rozdrabniamy za pomocą blendera, przekładamy do rondelka, mieszamy z cukrem trzcinowym i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia i zimnym sosem polewamy tort.
Tort podajemy schłodzony.