SMAKowite mini kołacze
SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej,
20 g drożdży świeżych,
100 ml plus 3 łyżki wody,
50 g margaryny roztopionej,
4 kawałki czerwonej papryka konserwowej Smak,
oliwki zielone Smak około 150 g,
3 serki topione trójkąciki,
natka pietruszki świeża,
pieprz kolorowy Prymat,
1 szczypta soli do smaku,
1 łyżka bazylii otartej Prymat
SPOSÓB WYKONANIA;
Mąkę przesiewamy do miski.
Skruszamy drożdże i dodajemy 3 łyżki ciepłej wody.
Mieszamy widelcem, a nastepnie odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dolewamy 100 ml wody i roztopioną już przestudzoną margarynę oraz sól i bazylię .
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Paprykę kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki , natkę pietruszki drobno siekamy.
Serki dzielimy na małe kawałki.
Po 30 minutach ciasto wałkujemy na 1 cm placek.
Szklanką wykrawamy koła, a dnem od kieliszka odciskamy środki.
Placami lekko zaznaczamy kształtując rant koła.
Do każdego kładziemy po kawałku papryki, oliwek, serka oraz posypujemy po wierzchu posiekaną natką pietruszki.
Oprószamy pieprzem kolorowym.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 20 minut.