Smaki lata - śliwka

Opublikowano: 11.08.2015
Autor: Konczi
Smaki lata - śliwka
Lato to czas kiedy wszystko jest kolorowe, słońce nadaje słodyczy dojrzewającym owocom. To właśnie latem cieszymy się najsmaczniejszą porcją witamin, możemy dostrzec ją w domowym ogródku czy też na bazarach targowych i ulicznych straganach.

Kiedy lato w pełni zaczynamy delektować się tym soczystym owocem na naszych stołach. Tak, tak nasza smaczna śliwka gości w pełnym wydaniu!
Wielu z nas sięga po te owoce jednak czy wiemy co one kryją w sobie ???
Można rzec, że śliwka jest dość niedocenionym owocem, który posiada w sobie witaminy z grupy A,C i B, kryje w sobie również wapń, żelazo potas czy tez bezcenny magnez i błonnik. Śliwki świetnie regulują trawienie, zapobiegają za parciom i wchodzą w skład wielu lekarstw na tę dolegliwość. Dodatkowo korzystnie wpływają na poprawę naszego humoru jak i chronią przed wolnymi rodnikami.
Warto zaznaczyć że śliwki suszone są cenniejsze niż świeże. Susz posiada więcej witaminy A jak i błonnika. Jednak pamiętajmy że są one również bardziej kaloryczne.

Świetnie smakują świeże, prosto z drzewa jaki te suszone czy przetworzone w pyszne domowe powidła. Kto z nas nie lubi domowych przetworów z tychże owoców? Jednak oprócz kompotów czy dżemów wykorzystuje się je do ciast, sorbetów, pierogów, knedli czy też mięs, wędlin jak i marynat i sosów do mięsa.

Zróżnicowane gatunki śliw występują w rożnych częściach świata. U nas najczęściej spotykane są śliwki domowe. Tak też, śliwki domowe obejmują znane i lubiane odmiany, które cieszą swoim soczystym smakiem.
Do gatunków śliwki domowej zaliczamy
insititia - mirabelki i lubaszki
italica - renklody i śliwki okrągłe
intermedia - śliwy jajowe
oeconomica - najpopularniejsze węgierki.

Tym czasem zapraszam Was na kilka moich propozycji z wykorzystaniem śliwek w roli głównej 

 


Śliwkowe ciasto z nutą kokosu

Smaki lata - śliwka
Ciasto
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki + do posypania cukier puder
4 jajka
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Posypka
4 łyżki mąki pszennej
1/3 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kokosu
500-600 g śliwek


Sposób przygotowania
Przygotowujemy posypkę - do miseczki przekładamy mąkę, cukier puder i masło, rozcieramy między palcami do uzyskania sypkiego ciasta, dodajemy koks, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 10 minut.
Do malaksera przekładamy wszystkie składniki - mąki, cukier puder, proszek do pieczenia, jajka oraz margarynę - wyrabiamy wszystko na jednolite ciasto.
Śliwki myjemy i przekrawamy na połówki pozbywając się pestek.
Na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto, układamy śliwki, owoce posypujemy posypką z kokosem.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut - do całkowitego zarumienienia, podajemy posypując cukrem pudrem. 

 


Śliwki z migdałami pod kruszonką 

Smaki lata - śliwka
Składniki:
około 350-400 g śliwek
4 łyżeczki płatków migdałowych
50 g masła
50 g cukru pudru + do dekoracji
100 g mąki pszennej
cukier do oprószenia śliwek

Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, usuwamy pestki, kroimy każą połówkę na ćwiartki. Do kokilków przekładamy śliwki, oprószamy delikatnie cukrem i posypujemy migdałami. Z masła, mąki oraz cukru pudru przygotowujemy kruszonkę, którą rozcieramy w placach. Kruszonkę sypiemy na owoce. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Deser jest gotowy gdy kruszonka jest zarumieniona. Podajemy oprószając cukrem pudrem.



Kompot ze śliwek do słoików - na zimę 

Smaki lata - śliwka
Składniki:
około 4 kg śliwek
4 łyżki cukru - na każdy litrowy słoik
przegotowana woda - wrząca

Sposób przygotowania:
Śliwki dokładnie myjemy w zimnej wodzie, przebieramy. Następnie je pestkujemy przecinając je na połówki. Śliwki przekładamy do umytych litrowych słoików. Do każdego litrowego słoika wsypujemy 4 łyżki stołowe cukru. Zalewamy do przykrycia śliwek wrząca wodą, zakręcamy. Do szerokiego garnka wkładamy ściereczkę, wlewamy wodę i zagotowujemy, wkładamy słoiki (wody powinno być do około 3/4 wysokości słoików) i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. 

 


Cynamonowe muffiny ze śliwkami

Smaki lata - śliwka

Składniki:
suche składniki:
150 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szczypta soli


owoce:
3 - 4 duże śliwki


składniki mokre
100 ml kefiru
55 ml oleju
1 duże jajko
 

kruszonka:
25 g masła
3 łyżki czubate mąki
2 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:
Przygotowujemy dwie miski, do jednej wsypujemy suche składniki i mieszamy, do drugiej wlewamy mokre składniki i wbijamy jajko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Do przygotowanych papilotek przekładamy ciasto do 3/4 ich wysokości. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w plasterki, układamy na muffinach. W miseczce przygotowujemy kruszonek: masło rozcieramy w placach z dodatkiem cukru pudru i mąki. Kruszonkę nakładamy na muffiny.
Wkładamy muffiny do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy przez około 30 minut do ich zarumienienia. 


Racuchy ze śliwkami
Smaki lata - śliwka
Składniki:
1 czubata szklanka mąki
350 ml zsiadłego mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 śliwek
cukier puder do dekoracji
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy cukier i wbijamy jajka - całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w niewielkie cząstki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcję racuchów, smażymy do zarumienienia z dwóch stron. podajemy z cukrem pudrem.



Francuska tarta z budyniem i śliwkami

Smaki lata - śliwka
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
3 łyżeczki fruktozy
900 ml mleka
300 g śliwek
2 czerwone galaretki
500 ml wrzącej wody
mix keksowy do dekoracji

Sposób przygotowania:
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciastem francuskim. Do garnka wlewamy 750 ml mleka, do miseczki 150 ml. Mleko w garnku zagotowujemy, w miseczce roztrzepujemy budyń i fruktozę. Na gotujące mleko wlewamy budyń i mieszamy do zgęstnienia. Budyń wylewamy na ciasto. Śliwki myjemy, przekrajmy na pół i wyciągamy pestki. Śliwki układamy na budyniu, dekorujemy mixem keksowym. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około godzinę. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, studzimy. Zimną galaretkę wylewamy na zima tartę i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Mam nadzieję, że moje propozycje kulinarne z wykorzystaniem śliwek będą dla Ciebie pyszną inspiracją....

prymat