Marchewka znana już była w Starożytności aczkolwiek ze względów na swój smak który wówczas nie był taki jak obecnie nie była cenionym warzywem. Dopiero w XIV wieku gdy udało się wyhodować najlepszą odmianę o jędrnym korzeniu i słodkim posmaku na dobre weszła do jadłospisu i znana jest nam do dziś.
Marchewka pochodzi z rodziny selerowatych. W stanie dzikim występuje na terenach Europy, Azji oraz Afryki północnej jest również rośliną uprawną.
Korzeń na którym dzisiaj się skupimy ma rozbudowany miękisz spichrzowy, który spełnia rolę magazynową substancji pokarmowych. W zależności od odmiany przybiera zabarwienie od białego po przez żółtawe do pomarańczowego i purpurowego. Odmiana przed ostatnia czyli pomarańczowa jest najbogatsza w karoten.
Marchewka jest rośliną która nie jest wymagająca więc jej uprawa nie jest trudna. Znanych jest ponad 60 odmian jadalnych z których popularność skradły odmiany: lenka, karotka i amsterdamska.
W właściwościach marchewki znajdziemy wachlarz witamin poczynając od witaminy A, C , grupy B oraz E, H. K i PP. Z kolei składniki mineralne jakie w sobie ukrywa to wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cyn i kobalt. Jet również bogatym nośnikiem kwasu foliowego oraz jabłkowego, pektyny i inozytol.
Dzięki zawartości dużej ilości błonnika pomaga regulować pracę przewody pokarmowego, zapobiega zaparciom oraz nadmiernej fermentacji w jelitach. Jest przydatna w wydalaniu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Ma także korzystny wpływ na naszą skórą nadając jej intensywna barwę oraz delikatnie wygładza zmarszczki. Wpływa na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi, a zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu, co czyni ją skuteczną ochroną przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi. Zana jest również z korzystnego wpływu na wzrok dzięki zawartości beta-karotenu. Jest on bezcenny przy ochronie przed drobnoustrojami, ma działanie antyoksydacyjne oraz wzmacniające odporność i chroni przed anemią.
Marchewkę najkorzystniej spożywać na surowo gdyż jest wówczas najbardziej wartościowa chociaż należy do grupy produktów ciężkostrawnych, ugotowana staje się o wiele bardziej lekkostrawna przez co mogą ja jeść już malutkie dzieci. Spamiętajmy jednak iż obróbka termiczna sprawia, że traci ona cześć swych bezcennych wartości odżywczych.
W naszej kuchni jest ona równie popularna jak ziemniak. Często spotkana jest jako składnik najróżniejszych dań. Dodawana jest do zup, zapiekanek, surówek, sałatek, sosów lub jako składnik ciast bądź wszystkim znanych zdrowych soków. Można ją jeść na surowo i na ciepło. Jest składnikiem wielu dań jarskich jak i obiadów mięsnych.
5 marchewek
3 łyżki oliwy
1-2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
Sposób przygotowania:
Marchewki obieramy, a następnie kroimy na słupki wielkości klasycznych frytek. Powstałe słupki marchewek przekładamy do miski, polewamy oliwą i oprószamy przyprawą do ziemniaków (bez glutaminianu sodu). Całość dokładnie mieszamy. Na blachę do pieczenia wykładamy papier na którym układamy frytki marchewkowe.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - pieczemy przez około 20-25 minut.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki tartej marchewki
1 pełna czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka cukru białego
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
20 dag masła
1/2 szklanka rodzynek
1/3 szklanka płatków migdałowych
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy oraz połowę cukru białego - mieszamy. Następnie dodajemy startą marchewkę oraz cynamon i mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy do białości z pozostałym cukrem. Do jajek dodajemy mąkę z marchewką, wlewamy zimne masło i miksujemy. Na koniec dodajemy rodzynki i płatki migdałowe - mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Marchewka z fasolką w maśle z koperkiem

Składniki:
300 g małych marchewek
300 g fasolki szparagowej zielonej
sól do smaku
1 łyżka masła
1/2 pęczka koperku
Sposób przygotowania:
Marcheweczki i fasolkę szparagową (wszystko powinno być w podobnej wielkości) przekładamy do parowaru, oprószamy delikatnie solą i gotujemy przez 15-20 minut na parze do odpowiedniej miękkości warzyw. Koperek siekamy. Do rondla przekładamy masło, wsypujemy koperek i podsmażamy 2-3 minut, dodajemy ugotowane warzywka, całość mieszamy. Podajemy na ciepło.
Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką

Składniki:
3 plastry schabu
sól i pieprz do smaku
1 marchewka
1/2 małej cebuli białej
1 ząbek czosnku
3 duże łyżki majonezu
(tłuszcz do smarowania naczynia)
Sposób przygotowania:
Schab oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Naczynie do zapiekania wykładamy torebką do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem) układamy rozklepany schab, układamy piórka cebuli białej. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, rozkładamy na schabie, oprószamy solą i pieprzem. Następnie nakładamy porcję majonezu i posiekanego czosnku.
Schab wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut.
Schab duszony pod marchewką

Składniki:
2 plastry schabu bez kości
1 duża marchewka
1 łyżeczka koncentratu
500 - 600 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
tymianek około 1/3 łyżeczki
bazylia około 1/3 łyżeczki
czosnek granulowany szczypta
sól i pieprz
mąka do obtoczenia kotletów
oliwa
Sposób przygotowania:
Schab oprószamy sola i pieprzem, rozbijamy na cienkie kotlety, obtaczamy w mące, przesmażamy z dwóch stron na oliwie, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i chwile razem podduszamy po czym zalewamy całość bulionem dodajemy koncentrat, paprykę ostrą i słodką oraz bazylie, tymianek i czosnek - wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 40 minut, Smacznego
Surówka z pora marchewki i papryki

Składniki:
około 10-14 cm białej części pora
1 marchewka
1/2 niewielkiej papryki czerwonej
sól ziołowa
sok z 1/3 cebuli
liście sałaty lodowej 1-2 szt
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach, paprykę kroimy w niewielką kostkę bądź paski, pora kroimy cieniutkie krążki, wszystkie warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i skrapiamy cytryną - mieszamy. Surówkę podajemy w towarzystwie poszarpanej sałaty lodowej