Cytryna to owoc drzewa cytrynowego z rodziny cytrusów. Jej występowanie przypisuje się krajom basenu Morza Śródziemnego. Drzewa te potrafią sięgać do wysokości 10m. Cytryna kwaśna w swym smaku wykorzystywana jest jako jeden z najczęstszych owoców zarówno w przemyśle spożywczym jak i kosmetycznym.
Owoce ten kryje w sobie sporo witaminy A, B, C, i E , jest bogata we flawonoidy oraz składniki mineralne wapń, sód, magnez, żelazo i potas. Jest również źródłem kolagenu i zawiera terpeny które przyczyniają się do produkcji śliny i procesów trawiennych
Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia ona odporność i powinna być spożywana przede wszystkim w okresie jesienno zimowym jak i wiosennym. Owoc ten jest bogatym źródłem polidenolów takich jak: resweratrol, rutyna, hesperytyna, kwercetyna, które zapobiegają występowaniu i pogłębianiu chorób układu krążenia (miażdżycy i nadciśnieniu). Dodatkowo rutyna zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych i występowaniu siniaków.
Zawarte bioflawonoidy wykazują znaczne działanie antyoksydacyjne. Usuwają wolne rodniki, których duża ilość uszkadza komórki i tkanki co przyczynia się do przyspieszając procesu starzenia oraz może powodować rozwój chorób nowotworowych.
Najczęściej spotykana forma spożywania cytryny to jej sok. Picie soku zaleca się w przeziębieniach i grypie gdyż zawarte polifenole i witamina C wspomaga układ odpornościowym. Dodatkowo wpływa korzystnie na stan skóry gdyż wzmacnia syntezę kolagenu który nadaje skórze odporność mechaniczną, magazynuje wodę co idealnie nawilża skórę jak i przyśpiesza jej regenerację.
W kosmetyce wykorzystywana jest zarówno do pielęgnacji skóry jak i włosów. Idealnie oczyściła, rozjaśnia i odświeża naszą cerę, a włosom nadaje zdrowy wygląd.
Cytryna lubiana jest również w sztuce kulinarnej. Jej sok idealnie nadaje się do surówek czy sałatek, skopione jabłka np przy wypieku szarlotki nie czernieją, a sok z niej czy skórka jako dodatek do deserów idealne podkreśla ich smak.
Warto dodać, że dodając plaster cytryny do gorącej herbaty zawarta w niej witamina C ginie, więc starajmy się dodawać ją no do zimnej wody i wypijać rano dawkę cennych witamin.
Zapraszam na kilka moich pomysłów kulinarnych z wykorzystaniem cytryny.
Krem czekoladowo cytrynowy do babeczek
Składniki:
250 g śmietany 30%
300 g czekolady białej
100 g masła
sok z jednej cytryny
mrożone owoce np maliny
kruche babeczki do napełnienia
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy sok z jednej cytryny oraz pokrojoną dość drobno białą czekoladę i masło. Rondelek ustawami na małym ogniu i mieszając rozpuszczamy wszystko do jednolitej konsystencji. Gorącym kremem napełniamy kruche babeczki, układamy na wierzchu mrożone owoce, wstawiamy do lodówki i wyciągamy tuż przed podaniem.
Czekoladowe naleśniki z serem i skórką cytrynową

Składniki:
1 szklanka mleka
niepełna szklanka mąki
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka kakao
olej
300 g sera białego
cukier puder
jogurt naturalny 3-4 łyżki
skórka cytrynowa
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajko i dodajemy kakao - całość miksujemy do połączenia składników. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy czekoladowe naleśniki. Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier oraz jogurt i miksujmy. Na naleśniki nakładamy ser, następnie posypujemy skórką cytrynową i składamy w trójkąty. Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Lemoniada cytrynowa z limonką i nutą mięty

Składniki:
1,5 l schłodzonej wody mineralnej
1,5 dużej cytryny
1 limonka
2 gałązki świeżej mięty (poobrywane listki)
10 kostek lodu (im cieplej tym lodu więcej)
Sposób przygotowania:
Dodajemy kostki lodu oraz listki świeżej mięty. Połowę cytryny kroimy w plastry, a następnie na ćwiartki, dodajemy do dzbanka, limonkę kroimy w plasterki - przekładamy do pozostałych składników. Całość zalewamy schłodzoną wodą mineralną.

Składniki:
2 udka z kurczaka
3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki curry
1 cytryna
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy, przekrawamy udka na pół uzyskując podudzie i pytkę, przekładamy je do miski, skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Do miseczki przekładamy przyprawę, paprykę, natkę pietruszki oraz curry i dodajemy sól i pieprz do smaku - mieszamy, gotową mieszanka posypujemy kurczaka, Pozostałą cytrynę kroimy w plastry, układamy nimi kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie przekładamy kurczaka do rękawa, umieszczamy go w naczyniu do zapiekania i zapiekamy w 200 stopniach do godziny. Na ostanie 10 minut rozcinamy rękaw by kurczak ładnie się przypiek z zewnątrz.
Składniki:
250 ml mleka 3,2%
250 ml śmietany 30%
100-110 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 cytryna
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy zimne mleko oraz schłodzoną śmietanę, dodajemy szczyptę soli oraz cukier puder. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy sok z całości. Dodajemy do masy śmietankowo mlecznej i mieszamy całość do rozpuszczenia się cukru. Uzyskaną masę przelewamy do maszyny do lodów i włączamy ją na około 30-40 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli nie posiadamy maszyny masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki, mieszamy co 30 minut przez około 7 godzin.
Mam nadzieję, że moje propozycje kulinarne będą dla Ciebie pyszną wariacją do zabawy cytryną w Twojej kuchni :)