Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortilla zwana "chlebem" Meksyku

Tortilla w kuchni meksykańskiej to rodzaj płaskiego placka pieczonego z mąki kukurydzianej lub pszennej o średnicy od 6 do 30 cm. Stosowana jest ona jako pieczywo bądź baza do innych potraw... Zapraszam na tortillowy wpis ...

Tortilla w kuchni meksykańskiej to rodzaj płaskiego placka pieczonego z mąki kukurydzianej lub pszennej o średnicy od 6 do 30 cm. Stosowana jest ona jako pieczywo bądź baza do innych potraw.

Powstanie tortilli przypisuje się Aztekom, którzy traktowali kukurydzę za roślinę świętą szanując ją i czcząc. Twierdzili oni bowiem, że bez kolb człowiek nie ma szans na przetrwanie. To właśnie dzięki nim powstały pierwsze placki, które powstawały w nietuzinkowy sposób. Ziarna kukurydzy były z początku moczone, a następnie gotowane w wodzie wapiennej, która to zmiękczała osłonki i je rozpuszczała co ułatwiało mielenie ziarna. Technika wykorzystywania wapnia do produkcji mąki kukurydzianej na terenie Meksyku stosowana jest do dnia dzisiejszego. Do przygotowanej mąki dodawano wodę i z tak przygotowanego ciasta pieczono placki na rozgrzanych wcześniej kamieniach.

Dzisiaj placki tortilli powstają z mieszania mąki kukurydzianej z pszenną bądź z samej pszennej. Podanie jej możliwe jest na wiele sposobów, można podać ją pieczoną, grillowaną czy też zapiekaną. Ciasto na placki można wzbogacać ulubionymi ziołami czy przyprawami uzyskując tym samym nietuzinkowe wariacje smaku. Podawać możemy ją z warzywami, fasolą, mięsem czy serem... Jaka będzie wariacja zależy tylko od kucharza.... Rzec można, że urok tortilli trwa i inspiruje ona nie tylko kucharzy ale i 
amatorów kuchni...

Zapraszam na pyszną tortillę w moich odsłonach...



Domowe placki tortilli 

Tortilla zwana
Składniki: 
250 ml mleka 3/2%
25 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
około 270 g mąki pszennej (tyle ile ciasto weźmie) 

Sposób przygotowania:
Mleko przelewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy margarynę i rozpuszczamy ją podgrzewając, nie doprowadzamy do zagotowania.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesypujemy do miski, dodajemy ciepłe mleko z margaryną i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. 
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski którą przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut by sobie odpoczęło. 
Następnie ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy na cienkie placki w kształcie koła (wykroiłam je dużym talerzem by były równe). 
Placki pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni około 20 sekund z każdej ze stron.



Prowansalska tortilla z kurczakiem i warzywami

Tortilla zwana
Składniki:
250 ml mleka 3/2%
25 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich 
około 270 g mąki pszennej (tyle ile ciasto weźmie)
2 piersi z kurczaka
1,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
oliwa
sałata masłowa
pomidory czerwone i żółte
ulubiony sos

Sposób przygotowania:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. Mąkę, sól, zioła prowansalskie i proszek do pieczenia przesypujemy do miski, dodajemy zawartość rondelka (mleko z masłem powinno być ciepłe)i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. 
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski którą przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut by ciasto odpoczęło. Następnie ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy na cienkie placki w kształcie koła. Placki pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni około 20 sekund z każdej ze stron. 
Kurczaka myjemy, kroimy w paski, podsmażamy przez kilka minut do ładnego zarumienienia w przyprawie do kurczaka. 
Przygotowujemy warzywa:  sałatę kroimy bądź szarpiemy w mniejsze części, pomidory myjemy i kroimy w księżyce. Placki tortilli Smarujemy ulubionym sosem nakładamy warzywa i porcję kurczaka, zwijamy w rulon bądź w stożek.Podajemy na ciepło.



Tortilla z sardynkami 

Tortilla zwana
Składniki:
3 placki tortilli
3 garście sałaty - mix z rukolą
9 pomidorków koktajlowych
1 papryka
szczypiorek
3 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego
1 puszka sardynek w oleju

Sposób przygotowania:
Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na ćwiartki. paprykę oczyszczamy z nasion i płuczemy, kroimy w paseczki.. Szczypiorek siekamy.Sardynki odcedzamy z oleju. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, następnie smarujemy je ketchupem bądź sosem pomidorowym. Układamy garść sałaty, pomidorki koktajlowe oraz paprykę. Na całość nakładamy kawałki sardynki z puszki. Zwijamy tortillę w rożek. Podajemy tuz po przygotowaniu.



Grillowana tortilla z jajkiem i melisą

Tortilla zwana
Składniki:
2 tortille
1 pierś z kurczaka
2 łyżeczki przyprawy gyros
kapusta pekińska
papryka czerwona
2 jajka
ketchup bez cukru
kilka listków świeżej melisy

Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podpiekamy w przyprawie gyros, na placki tortilli nakładamy poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojoną w paseczki paprykę i polewamy ketchupem (bądź ulubionym sosem), następnie nakładamy podsmażonego kurczaka oraz pokrojone ugotowane jajko na twardo, listki melisy myjemy osuszamy i układamy na wierzchu. Tortillę zamykamy i grillujemy przez kilka minut.



Pikantne burrito z mięsem

Tortilla zwana
Składniki:
2 placki tortilli
200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1/2 cebuli
3 pieczarki
kawałek papryki czerwonej
kawałek papryki żółtej
2 łyżki kukurydzy
natka pietruszki
1 łyżeczka koncentratu
1 łyżeczka sosu chili
papryka słodka i ostra 
przyprawa kucharek
pierz
sos sojowy ciemny około 1/2 łyżeczki
oliwa

Sposób przygotowania:
Cebulę, pieczarki i paprykę siekamy w kosteczkę, na patelnie podsmażamy cebule, dodajemy mięso i chwile razem przesmażamy następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę i wszystko mieszamy, dusimy razem przez kilka minut następnie dodajemy paprykę ostra i słodką, pieprz, kucharka i sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy sos chili i koncentrat, ponownie mieszamy całość pozostawiając na małym ogniu przez około 5 minut na koniec dodajemy posiekana natkę oraz kukurydzę, dokładnie 
mieszamy i wyłączamy grzanie, Farsz zawijamy w placki tortilli i grillujemy bądź opiekamy w opiekaczu, Podajemy na gorąco.


Quesadilla z czerwoną papryką i oliwkami

Tortilla zwana
Składniki:
2 placki tortilli
sos pomidorowy
3 plastry żółtego sera
3 plastry szynki
kilka plasterków papryki czerwonej 
kilka plasterków pomidora
kilka oliwek zielonych
szczypiorek
sos chili

Sposób przygotowania:
Placek tortilli smarujemy sosem pomidorowym na którym układamy plastry żółtego ser, plastry szynki, czerwoną paprykę pokrojonego w cienkie plastry pomidora oraz pokrojone oliwki. Całość przyprószamy posiekanym szczypiorkiem. Przykrywamy kolejną tortillą. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut, aż ładnie się zarumienią. Kroimy w trójkąty i podajemy z ostrym sosem chili. Smacznego



Zakręcone przekąski z tortilli

Tortilla zwana
Składniki:
2 placki tortilli
150 g serka białego śmietankowego ze szczypiorkiem
10 plasterków polędwicy sopockiej
6-8 liści sałaty rzymskiej
papryka czerwona świeża do dekoracji

Sposób przygotowania:
Placki tortilli smarujemy dość grubo śmietankowym serkiem z dodatkiem szczypiorku. Następnie układamy opłukane i osuszone liście sałaty na które nakładamy polędwicę sopocką. Całość ciasno zwijamy w rulon, który owijamy w folię aluminiową i wkłądamy na minimum kwadrans do lodówki. Następnie wyciągamy z foli, kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. paprykę czerwoną kroimy w kostkę 1,5x1,5 Na wykałaczkę nabijamy paprykę i zawijas z tortilli, układamy na desce z przekąskami.

 

 

Mam nadzieję, że moje pomysły z wykorzystaniem placków tortilli przypadną Ci do gustu i będą dla Ciebie pyszną inspiracją do zabawy smakiem ... 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak