Smaki lata - pomidory

Opublikowano: 01.08.2015
Autor: Konczi
Smaki lata - pomidory
Lato to czas gdy wszystko smakuje wyjątkowo, młode warzywa mają swój aromat i moc witamin z których powinniśmy czerpać do woli ...

Kolejnym odkrywanym smakiem lata są pomidory. Przyznać trzeba że z ich zalet i walorów możemy korzystać przez cały rok, jednak właśnie to latem są one najsmaczniejsze. Tym samym najsmaczniejszymi i najzdrowszymi pomidorami są te które mają intensywny smak oraz aromat. Pamiętajmy iż aromat świadczy o tym, że dojrzewały one spokojnie na krzaku. Zakupując pomidory warto zwrócić uwagę na kolor skórki, najlepiej wybierać te o intensywnym zabarwieniu na całej jej powierzchni również przy szypułce. 

Pomidory dotarły do Europy w XVI wieku i zostały przywiezione przez Krzysztofa Kolumba z Ameryki. Początkowo uważane były za roślinę ozdobną, dopiero w późniejszym czasie zostały one używane jako składniki sosów oraz innych dań. 

Pomidory to idealne źródło witaminy C, E, B, PP, K oraz beta karotenu. Dodatkowo są bogatym źródłem związków mineralnych, w których składzie znajdziemy cenny dla naszego organizmu potas oraz magnez, wapń i żelazo, mangan, miedź i kobalt.

Warto zwrócić uwagę na likopen który jest antynowotworowy i jest cennym składnikiem pomidorów. To naturalny barwnik, który przyczynia się do intensywnego koloru tego warzywa. Jednocześnie jest najsilniejszym antyutleniaczem z całej grupy karotenoidów do których należy także beta-karoten.
Organizm sam nie wytwarza likopenu dlatego trzeba go dostarczać z zewnątrz, a bogatym jego źródłem są własnie pomidory. Tym samym, nasza dieta powinna być bogata w to warzywo. Likopen zapobiega zawałom sera, powstawaniu miażdżycy, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy oraz prostaty jak i zmniejsza proces zwyrodnienia ciałka żółtego który jest przyczyną utraty cennego wzorku po 65 r życia. 
Warto dodać ze pomidory są lubiane i cenione przez dietetyków za swoją niską kaloryczność oraz za zawartość błonnika który daje uczucie nasycenia. W 93% składają się one z wody, a moczopędny potas pomaga w regulacji gospodarki wodnej naszego organizmu. Dodatkowo witamina E chroni przed powstawaniem zmarszczek, a z kolei witamina C zwiększa stopień dotlenienia i wzmacnia drobne naczynka krwionośne. 

Niestety nie dla wszystkich wskazane są pomidory. Osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów czy też dne moczową powinny ich unikać. Warto dodać że osoby mające problemy z przewodem pokarmowym powinny obierać pomidory ze skórki. Należy również pamiętać, że są one w grupie składników wysoko uczulających dlatego do diety najmłodszych powinny być włączane stopniowo.

W sztuce kulinarnej używane są niemalże do wszystkiego, począwszy od sałatek, surówek, przekąsek przez sosy czy też składniki dań głównych. 

Zapraszam na kilka propozycji kulinarnych z wykorzystaniem pomidorów. 



Zupa krem pomidorowy z mozzarellą

Smaki lata - pomidory
Składniki:
1 duża puszka pomidorów całych
200 ml soku pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz i cukier do smaku
100 g mozzarelli (kulki)
listki świeżej mięty do podania

Sposób przygotowania:
Czosnek obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i podsmażamy, dodajemy pomidory i sok pomidorowy, całość dusimy 15 minut po czym blendujemy pomidory do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem - zagotowujemy. Krem podajemy z kąskami mozzarelli i świeżym listkiem mięty. 




Gołąbki z kiełbasą pieczone pod pomidorami

Smaki lata - pomidory
Składniki:
1 główka kapusty białej - średnia
2,5 szklanki białego ryżu
5 szklanek wody
500 g kiełbasy surowej
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
400 m bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów krojonych bez skóry

Sposób przygotowania:
Z kapusty oparzamy liście z których odcinamy zgrubiałe łyko. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Cebulę obieramy i wraz z kiełbasa kroimy w kosteczkę. na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i przesmażamy, dodajemy cebulę i podsmażamy całość do zarumienienia. Do ugotowanego ryżu dodajemy smażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz zawijamy w liście kapusty. Brytfannę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, układamy gołąbki jeden obok drugiego - dość ciasno. Podlewamy gołąbki bulionem warzywnym, na wierzch wykładamy krojone pomidory z puszki wraz z sosem. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Gołąbki pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni. Smacznego. 




Dorsz pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi

Smaki lata - pomidory
Składniki:
400 g dorsza
10 pomidorków koktajlowych
125 g mozzarelli
pieprz czarny świeżo mielony
sól ziołowa
tymianek
szczypiorek

Sposób przygotowania:
Filet z dorsza myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na foli aluminiowej. Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Mozzarellę w kulce kroimy w plastry. rybę oprószamy solą ziołową, pieprzem czarnym i tymiankiem. Następnie układamy plastry pomidorków oraz mozzarelli. Zawijamy rybę w folię aluminiową. Pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut otwieramy folię i pozwalani przyrumienić się mozzarelli. Podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem.



Prowansalska tarta z pomidorami

Smaki lata - pomidory
Składniki:
ciasto:
200 g mąki tortowej
100 g masła
1 jajko
3 szczypty soli
1 - 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich 

farsz:
1-2 pomidory czerwone
1 pomidor żółty
2-3 pomidorki koktajlowe
125 g sera mozzarella w kulce
50 g sera mozzarella twardego w bloku
2 łyżki ketchupu
zioła prowanslaskie 

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie i sól – mieszamy, następnie dodajemy posikane zimne masło i wbijamy jajko, zagniatamy szybko ciasto (jeżeli będzie sypkie można dodać łyżkę gęstej śmietany). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Wykładamy na spód do tarty, nakłuwamy. Smarujemy spód ketchupem. Na tartę skruszamy kulkę sera mozzarella. Pomidory kroimy w plastry, układam na serze w okręgach. Na wierzch ścieramy twardy ser mozzarella, opuszczamy ziołami prowansalskimi. Tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut, po 35 minutach zwiększamy grzanie do 200 stopni. Smacznego.



Sałatka z gotowanym kurczakiem i czarnuszką

Smaki lata - pomidory
Składniki:
6 liści sałaty masłowej
150 g filetu z piersi kurczaka
1 pomidor malinowy
1/2 papryki czerwonej
sól
czarnuszka
szczypiorek

Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez 20 minut. Wyciągamy mięso, przestudzamy i kroimy w kostkę. Sałatę masłowa płuczemy, osuszamy, szarpiemy i układamy na talerzu. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki, układamy na sałacie. Między pomidory układamy ugotowanego kurczaka. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w paseczki, układamy między warzywami i kurczakiem. Całość oprószamy posiekanym szczypiorem i czarnuszką. 



Pomidory z bazylią na francuskim cieście

Smaki lata - pomidory Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 pomidory podłużne
bazylia suszona
bazylia świeża
2 łyżeczki czerwonej pasta curry

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy całość czerwoną pastą curry, a następnie posypujemy suszoną bazylią. Pomidorka kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście robiąc przerwy między plastrami by pokroić ciasto na małe kawałeczki, tak pokrojone przekąski przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 18 minut do zarumienienia przekąsek. Przekąski posypujemy posiekaną świeżą bazylią.



Mam nadzieję, że moje przepisy staną się dla Ciebie inspiracją na pyszne dania z wykorzystaniem pomidorów...

prymat