Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki lata - natka pietruszki

Lato to czas gdy wszystko smakuje wyjątkowo, młode warzywa mają swój aromat i moc witamin z których powinniśmy czerpać do woli ...

Właściwości pietruszki znane są od lat, zarówno natki jak i korzenia. Skupiając się na samej natce warto zaznaczyć że jest to zdrowa jej część która często wykorzystywana jest w sztuce kulinarnej. 
Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, pozytywnie wpływa na procesy trawienne oraz zapobiega wszelkim infekcją układu moczowego jak i jest pomocna w leczeniu dolegliwości związanych z kamicą nerkową. Dodatkowo warto zaznaczyć iż ma działanie moczopędnie oraz łagodzi nerwobóle.
Jest ona bogatym nośnikiem prowitaminy A, chlorofilu oraz witaminy C i tu istotnym jest fakt, że ma jej kilka razy więcej niż owoce cytrusowe, dodatkowo bogata jest w beta karoten, sole mineralne, żelazo, magnez, sód, potas, wapń, fosfor, cynk oraz miedź i mangan.
Tym samym zawarte witaminy i minerały pozytywnie wpływają na krążenie krwi i pomagają w walce z anemią oraz oczyszczają organizm ze zbędnych toksyn. Wywar z pietruszki wskazany jest również w bólach menstruacyjnych jak i problemach z prostatą, nerkami i pęcherzem. Dodatkowo jest nośnikiem kwasu foliowego. Resumując, natka pietruszki wzmacnia i oczyszcza organizm dodatkowo oczyszcza cerę i poprawia nasz humor i samopoczucie.

Surowa natka pietruszki zawiera najwięcej swych właściwości. Można ją stosować jako dodatek do wszelakich dań czy też sałatek i surówek. Większość swych właściwości zachowuje również jako mrożona czy suszona, jednak już gotowana traci część swych zalet. 

Zapraszam na kilka moich propozycji kulinarnych z wykorzystaniem natki pietruszki ....



Klopsiki z natką pietruszki 

Smaki lata - natka pietruszki
Składniki:
500 g mielonej łopatki
3/4 pęczka natki pietruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki bułki tartej
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
600-700 ml bulionu np. wołowego
1 łyżka mąki do zagęszczenia 

Sposób przygotowania:
Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy posiekana natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy bułkę tartą oraz koncentrat pomidorowy i całość mieszamy.
Z masy mięsnej formujemy klopsy. Klopsy przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do mocnego zarumienienia, po czym podlewamy bulionem i gotujemy przez 20-25 minut.
W 100 ml wody rozrabiamy mąkę z łyżką śmietany, zalewamy gotujące klopsy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku.



Krem ziemniaczano pietruszkowy

Smaki lata - natka pietruszki
Składniki:
3-4 średnie młode ziemniaki
3-4 młode pietruszki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
800 ml bulionu warzywnego
100 g serka topionego gouda
pieprz biały do smaku
1 szczypta gałki muszkatołowej
grzanki – do podania

Sposób przygotowania:
Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy serek topiony oraz posiekana natkę pietruszki i całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu, Doprawiamy białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Krem podajemy z grzankami i posiekana natką pietruszki.



Drobiowe roladki z mozzarellą i natką pietruszki

Smaki lata - natka pietruszki
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
przyprawa kucharek
6 plastrów mozzarelli
natka pietruszki
olej do smażenia
1 łyżka masła
sałata do podania

Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka myjemy, nacieramy Kucharkiem i rozklepujemy, następnie układamy po około 3 plastry mozzarelli i posypujemy posiekaną natką, zwijamy roladki które spinamy wykałaczkami, na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła i smażymy roladki na złoty kolor z wszystkich stron, roladki smażymy pod przykryciem by doszły równo w środku, Podajemy z mieszanką sałat.



Risotto z kurczakiem cukinią i papryką na zielonej herbacie

Smaki lata - natka pietruszki
Składniki:
3/4 szklanki ryżu risotto
2 torebki zielonej herbaty
200 g filetu z kurczaka
100 g cukinii
100/150 g papryki czerwonej
sól i pieprz
natka pietruszki
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Herbatę parzymy w 600 ml wrzącej wody. Do rondla wsypujemy ryż, zalewamy herbatą, solimy i i gotujemy ryż do miękkości, na koniec przykrywamy ryż pokrywką i wyłączamy grzanie. Odstawiamy ryż. Cukinię, paprykę i kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy, następnie dodajemy cukinie i paprykę, całość mieszamy i podduszamy 8 minut, dodajemy część posiekanej natki - mieszamy. Następnie warzywa z kurczakiem przekładamy do ryżu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Risotto podajemy oprószając posiekana natką pietruszki.



Spaghetti pietruszkowo czosnkowe z pomidorkami

Smaki lata - natka pietruszki
Składniki:
150-200 g makaronu spaghetti
około 150 g pomidorków koktajlowych lub innych malutkich
1/2 pęczka pietruszki (około 4 posiekany łyżki)
2 ząbki czosnku
5-6 łyżek oliwy
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. 
Pietruszkę siekamy wraz z czosnkiem. Pomidorki kroimy na połówki lub na ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i pietruszkę wraz z pomidorkami, solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, podsmażamy 3 minuty. Następnie dodajemy ugotowany makaron, całość mieszamy.



Placuszki z młodych ziemniaków z natką pietruszki

Smaki lata - natka pietruszki
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
1 młody korzeń pietruszki
1 pęczek pietruszki
1 jajko
4-5 łyżek mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy wraz z pietruszką i cebulą – ścieramy na tarce na stronie do placków (jeżeli masa jest wodnista odcedzamy delikatnie), dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany czosnek i mąkę pszenną – całość mieszamy. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do pozostałych składników tuż przed smażeniem – mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcjami placki, smażymy po kilka minut z dwóch stron do ładnego zarumienienia.



Koktajl owocowa pietruszkowy 

Smaki lata - natka pietruszki

Składniki:
2 kiwi
1 banan
3 gałązki natki pietruszki (2 łyżki posiekanej)
250-300 ml schłodzonej maślanki
1/2 łyżeczki startego imbiru
1 szczypta gałki muszkatołowej 

Sposób przygotowania:

Kiwi obieramy i kroimy na ćwiartki, natkę płuczemy i osuszamy, siekamy – przekładamy do kiwi do malaksera i rozdrabniamy, następnie dodajemy gałkę muszkatołową imbir i banana – ponownie miksujemy. Na koniec dolewamy schłodzoną maślankę – mieszamy. Podajemy tuż po przygotowaniu.
 
 
Mam nadzieję, że moje propozycje kulinarne  będą dla Ciebie pyszną inspiracją do dań z natką pietruszki .... 
Konczi 31.07.2015 13:04
@bietka bardzo dziękuje, warto pamiętać o niej ...
bietka 29.07.2015 22:09
natka jest bardzo zdrowa i smaczna i można ją dodawać do bardzo dużo potraw, a tutaj sa same pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak