Smaki lata - fasolka szparagowa

Opublikowano: 09.07.2015
Autor: Konczi
Smaki lata - fasolka szparagowa
Lato to czas gdy wszystko smakuje wyjątkowo, młode warzywa mają swój aromat i moc witamin z których powinniśmy czerpać do woli ...

Fasolka szparagowa to warzywo przez większość z nas lubiane, cieszy się  ona spora popularnością od pierwszych chwil gdy tylko pojawi się na bazarkach. Lubiana jest za swoje wartości odżywcze, posiada niski indeks glikemiczny więc jest szanowana przez dietetyków i bardzo często spotykana w diecie cukrzyków gdyż po jej zjedzeniu bardzo wolno wrasta poziom cukru 


Przywędrowała ona do Europy  pod koniec XVI wieku. Przyjmuje się że pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej gdzie była hodowana od ponad 7000 lat. We Francji szybko zdobyła popularność ze względu na swoje walory odżywcze i lecznicze. Uprawiana jest aktualnie we wszystkich krajach świata. 


Zarówno zielona jak i żółta fasolka która uprawiana jest w naszym kraju ma wiele wartości odżywczych. Strączki fasolek szparagowych  bogate są w witaminy z grupy A, C, K zawierają foliany, beta-karoten, niacynę oraz kwas pantotenowy. Są bogatym źródłem sodu i potasu jak i wapnia, żelaza i magnezu. Żółta ma delikatny smak, z kolei zielona ma go bardziej wyrazisty. Porównując je wartościami należny pamiętać ze żółte strączki bogatsze są w potas i fosfor jednak zielone posiadają więcej witaminy A 
oraz kwasu foliowego są zalecane kobietą w ciąży jak i cukrzykom i osobą z niedoborem żelaza. Bogata jest w błonnik, który cudownie wspomaga procesy trawienne.

Właściwości zawarte w fasolce skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, przyczyniają się do obniżania wysokiego ciśnienia krwi jak i zapobiegają udarom mózgu. Warto dodać, że dieta bogata w to warzywo pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu co zapobiega zawałom serca i miażdżycy. 
Resumując, fasolka powinna znajdować się w naszej diecie już od wczesnych lat, pozwoli to dostarczać to co najważniejsze dla naszego organizmu w naturalny sposób. 

Zapraszam na kilka moich propozycji kulinarnych z wykorzystaniem fasolki szparagowej.



Sałatka z fasolki szparagowej z tuńczykiem
Smaki lata - fasolka szparagowa

Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
200 g żółtej fasolki szparagowej
1 łyżeczka soli

koperek


Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagową przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Odcinamy końce fasolki. Kroimy ją w słupki około 2-3 cm. Tuńczyka odcedzamy. Do fasolki przekładamy tuńczyka i całość mieszamy. Koperek siekamy, dodajemy do sałatki, mieszamy. Sałatka jest gotowa do podania :)



Spaghetti ala bolognese z fasolką szparagową

Smaki lata - fasolka szparagowa

Składniki:

400 g makaronu spaghetti

500 g mięsa mielonego z łopatki
250 g fasolki szparagowej żółtej
300 ml wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
papryka ostra i słodka do smaku
olej do przesmażenia mięsa
natka pietruszki do dekoracji


Sposób przygotowania:
Fasolkę gotujemy na parze do miękkości, odcinamy końce i kroimy w słupki około 2 cm. Mięso mielone przekładamy na patelnię, podsmażamy doprawiając solą i suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim.
W 300 ml wody rozrabiamy 1 łyżkę koncentratu i mąki pszennej. Wlewamy do mięsa, gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy pokrojoną fasolkę, mieszamy. Chwile podduszamy.
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy. Na talerze przekładamy makaron, nakładamy mięsny sos z fasolką szparagową, oprószamy posiekaną natka pietruszki.



Mięsne wałeczki z fasolką szparagową

Smaki lata - fasolka szparagowa


Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
1 kajzerka
około 1 szklanki mleka
około 1 szklanki wody
sól
pieprz
papryka słodka
szklanka bułki tartej
koperek
tłuszcz do smażenia
150-200 g fasolki szparagowej żółtej - ugotowanej


Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagowa należy ugotować w osolonej wodzie, następnie odcinamy końcówki i kroimy w mniejsze kawałeczki takie abyśmy mogli nimi nafaszerować wałeczki. Do miski przekładamy mięso, dodajemy namoczoną w wodzie i mleku bułkę, którą odciskamy, następnie wbijamy jajko dodajemy sól pieprz i paprykę, wyrabiamy wszystko na jednolitą masę mięsną, jeżeli będzie potrzeba dodać odrobinę bułki tartej by uzyskać odpowiednią konsystencję masy mięsnej. Przygotowujemy bułkę na panierkę. Na talerz wysypujemy bułkę dodajemy paprykę słodką oraz posiekany koperek - mieszamy. Z masy mięsnej formujemy placki wielkości dłoni, nakładamy pokrojoną fasolkę i formujemy wałeczki, które obtaczamy w przygotowanej panierce. Smażymy na złoto z wszystkich stron, można smażyć pod przykryciem.



Warzywne leczo z wędzonym kurczakiem

Smaki lata - fasolka szparagowa

Składniki:
4 papryki pomarańczowe
200 g cukinii
200 g fasolki szparagowej żółtej
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
250 g wędzonej piersi kurczaka
1 kostka warzywna (bulionetka)
szczypiorek do dekoracji
sól
pieprz
papryka słodka i ostra do smaku
750 ml wody

Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagową oczyszczamy i gotujemy na miękko na parze. Paprykę myjemy, oczyszczamy i wraz z cukinią kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy paprykę, dodajemy kostkę warzywną, zalewamy około 750 ml wody i gotujemy 5 minut po czym dodajemy, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukinię i pokrojonego kurczaka – gotujemy 15 minut.
Następnie dodajemy ugotowaną na parze fasolkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami, gotujemy 5 minut. Podajemy oprószając szczypiorkiem..

 

Fasolka szparagowa otulona boczkiem

Smaki lata - fasolka szparagowa

Składniki:
250-300 g fasolki szparagowej
3-4 plastry boczku parzonego lub wędzonego
sól morska

Sposób przygotowania: 
Fasolkę szparagową umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze, delikatnie ją solimy i gotujemy przez około 40-45 minut (do jej miękkości). Po ugotowaniu odcinamy końce i usuwamy łyko (o ile takowe jest). Na plastrze boczku układamy po około 8 strączków fasolki i zwijamy w rulon. Ruloniki przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy na funkcji - góra przez około 10-12 minut do zarumienienia boczku.

 

Mam nadzieje, że moje propozycję z wykorzystaniem fasolki będą dla Was smaczną inspiracją ... 

prymat