Smaki lata - czereśnie

Opublikowano: 17.07.2015
Autor: Konczi
Smaki lata - czereśnie
Lato to czas kiedy wszystko jest kolorowe, słońce nadaje słodyczy dojrzewającym owocom. To właśnie latem cieszymy się najsmaczniejszą porcją witamin, możemy dostrzec ją w domowym ogródku czy też na bazarach targowych i ulicznych straganach.

Pysznymi i drogocennymi dla zdrowia owocami lata są również czereśnie. To owoce pestkowe, których sezon niestety nie jest zbyt długi, a przyznać muszę, że je uwielbiam.

Czereśnie klasyfikują się do jednych z najbardziej wartościowych owoców sezonowych. W 80 % składają się one z wody, a pozostałe 20% to witaminy i mikroelementy które pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie i kondycję. Warto nadmienić iż mają bardzo dobre działanie na nerki, serce oraz stawy. Nie można pomijać istotnego faktu, że dobrze wpływają na artretyzm, który dotyka osoby z brakiem witaminy B5. W ich składzie odnajdziemy następujące pierwiastki:  potas, magnez, wapń i jod oraz grupy
witamin A, B i C. Oznacza to, że wszystkie wymienione składniki pozytywnie wpływać będą na naszą kondycje, zdrowie jak i wygląd naszej skóry a co ważne będziemy pozbywać się nadmiaru soli nagromadzonych w naszym organizmie w prosty sposób.
Zawartość bioflawonidów w tych owocach klasyfikuje je jako przeciwutleniacze które zwalczają wolne rodniki.
Tak też porcja czereśni pozwoli dostarczyć nam wiele witamin i minerałów co oznacza, ze powinniśmy z wielka śmiałością sięgać po te owoce szczególnie teraz gdy sezon na nie w pełni.

Czereśnie najbardziej smakują prosto z drzewa bez wcześniejszej obróbki maja wtedy najwięcej składników odżywczych jednak wielu z nas kusi się na wykorzystanie tych owoców w swoich przetworach czy wypiekach bo nie oznacza to, że owoce te w tych postaciach są bezwartościowe ....

Zapraszam na kilka smacznych propozycji kulinarnych z wykorzystaniem czereśni ....


Cytrynowe muffiny z czereśniami

Smaki lata - czereśnie


Składniki:
1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukry
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
125 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju


200 g czereśni

kruszonka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki
25 g masła

Sposób przygotowania:
Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i skórkę cytryny - mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt,olej i wbijamy jajko - mieszamy.
Do suchych składników wlewamy mokre - mieszamy.
Do papilotek przekładamy ciasto do 3/4 wysokości. Czereśnie drylujemy, wkładamy do ciasta.
Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy masło i rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki.
Kruszonkę przekładamy na owoce. Wkładamy muffiny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut do zarumienienia i suchego patyczka.

 


Racuszki z czereśniową frużeliną

Smaki lata - czereśnie


Składniki:
Racuchy
200 ml kefiru
1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
olej rzepakowy do smażenia

frużelina
800 g czereśni
1/2 szklanki cukru
1/2 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki maki ziemniaczanej
około 50 ml wody

Sposób przygotowania:
Czereśnie drylujemy, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, sok z połowy cytryny i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut Żelatynę namaczamy w 3-4 łyżkach zimnej wody po czym gdy napęcznieje podgrzewamy ją.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w pozostałej wodzie. Kiedy do czereśni dodajemy żelatynę, następnie wlewamy pomału make i mieszamy, zagotowujemy.

Racuszki:
Do miski wlewamy kefir, wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Patelnie smarujemy olejem, rozgrzewamy, nakładamy niewielkie racuszki które smażmy po kilka chwil z dwóch stron. Racuszki podajemy z frużeliną czereśniową.


Jogurtowiec z czereśniami w szklaneczkach

Smaki lata - czereśnie


Składniki:
1 galaretka agrestowa
1 galaretka truskawkowa
150 g serka homogenizowanego
350 g jogurtu naturalnego
czereśnie
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:
Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy. Do miski przekładamy serek homogenizowany oraz jogurt i mieszamy, dodajemy zimną zieloną galaretkę i dokładnie mieszamy do połączenia się całości. Do szklaneczek przekładamy jogurtowa (nałożyłam około 3/4 wysokości niewielkich szklanek), wstawiamy do lodówki na około 25 minut by jogurtowiec stężał. W tym czasie rozrabiamy czerwoną galaretkę w 400 ml wody i ją studzimy. Czereśnie płuczemy, możemy je wypestkować. Na warstwę jogurtu
nakładamy czereśnie i zalewamy 2-3 łyżkami czerwonej zimnej galaretki, wstawiały na 15 min do lodówki, po czym zalewamy pozostałą galaretką. Deserem wkładamy do lodówki na około 2-3 h do całkowitego zastygnięcia. Następnie moczymy ranty szklaneczek w wodzie, odwracając je do góry dnem. Na talerzyk wysypujemy wiórki kokosowe, rant szklaneczek obtaczamy w kokosie. Deserek jest gotowy do podania :)

 


Koktajl truskawkowo czereśniowy

Smaki lata - czereśnie


Składniki:
300 g truskawek
150 g czereśni
250 ml schłodzonej maślanki
1 łyżeczka miodu akacjowego

Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, szypułkujemy, przekładamy do blendera lub malaksera. Czereśnie płuczemy, drylujemy i przekładamy do truskawek. Owoce blendujemy do uzyskania gęstego owocowego koktajlu. Dodajemy łyżeczkę miodu akacjowego oraz zalewamy zimna maślanka.
Całość blendujemy do połączenia składników. Podajemy schłodzony.

 

Mam nadzieję, że moje propozycje kulinarne będą dla Ciebie pyszną inspiracją w podróży smakowej z czereśniami ....

prymat