Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki lata – cukinia

Lato to czas gdy wszystko smakuje wyjątkowo, młode warzywa mają swój aromat i moc witamin z których powinniśmy czerpać do woli ...

Cukinia czyli klasyczny kabaczek im młodszym jest warzywem tym lepszym, ma delikatniejszy smak i takie młode warzywka można śmiało zjadać ze skórką i na surowo. Pochodzi ona z rodziny dyniowatych i przywędrowała do naszego kraju ze słonecznych Włoch. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa "zucchini" co znaczy mała dynia. Możemy spotkać się z jej odmianą: żółtą, zieloną lub pasiastą.

Warzywo to zaliczamy do grupy dietetycznych i lekkostrawnych i za to jest bardzo lubiana. Kryje w sobie ważne dla nas minerały i witaminy. Zaletą jej jest również fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Znajdziemy w niej między innymi żelazo, magnez czy też potas i jod. Jest cenną bazą witamin. Zawiera witaminy z grupy: A, B, C i K. To warzywo bardzo dobrze wpływa na procesy trawienne, zapobiega zakwaszaniu organizmu więc polecana jest we wszelakich dietach. Ciekawostką jest fakt, że możemy zjadać również kwiaty cukinii. Kwiaty te są pięciopłatkowe i rozróżnia się ich męski i żeński rodzaj. Kwiaty żeńskie wydają owoce, męskie z kolei można zrywać do przyrządzenia dań bez utraty przyszłych owoców.

Z cukinii można wyczarować bardzo dużo pysznych potraw począwszy od faszerowanych czy duszonych po przez zupy, sałatki, placuszki, wypieki czy też przetwory i dania z grilla. Jest ona cenionym i lubianym warzywem i można z niej wyczarować pyszne posiłki...

 

Zapraszam na kilka moich propozycji z tym wyjątkowym warzywem...

 

Zupa cukiniowa z fasolką szparagową

Smaki lata – cukinia

Składniki:
200 g cukinii
200 g fasolki szparagowej
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 duża bulionetka warzywna domowa
sól i pieprz  
100 g serka topionego
1,5 l wody

Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Fasolkę szparagową oczyszczamy, odcinamy końce i kroimy w słupki 1,5 cm. 
Do garnka wlewamy około 1,5 l wody, dodajemy domową bulionetkę, wrzucamy fasolkę i marchewkę z pietruszką, gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i cukinię, gotujemy kolejne 10 minut.
Następnie dodajemy serek topiony. Gotujemy do miękkości warzyw i roztopienia serka. 
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 
 

Kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem
 
Smaki lata – cukinia
Składniki:
1 pierś z kurczaka
150 g cukinii
około 50 g żółtego sera
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz
papryka słodka
2 łyżki siekanej natki pietruszki
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę, przekładamy do miseczki. Cukinie myjemy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa. Żółty ser ścieramy an dużych oczkach, przekładamy do mięsa, wbijamy jajko doprawiamy solą, pieprzem i papryką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną całość mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy przy pomocy łyżki niewielkie kotleciki. Smażymy na złoto z dwóch stron. Smacznego. 

 
 
Sałata z gotowanymi polędwiczkami i cukinią
 
Smaki lata – cukinia
Składniki:
200 g polędwiczek drobiowych
200 g cukinii
1/4 salaty lodowej
szczypiorek
czosnek
przyprawa do sałatek
sól

Sposób przygotowania:
Polędwiczki z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie kroimy je w dość duże kostki. Cukinię myjemy kroimy w grubsze plastry, a te z kolei na połówki. Na teflonową patelnię przekładamy cukinię, oprószamy dość obficie czosnkiem i dodajemy przyprawę do sałatek (ziołową), podpiekamy około 3-4 minuty mieszając. Sałatę szarpiemy na mniejsze kawałki. Na talerze nakładamy sałatę, następnie ugotowane polędwiczki i podpieczoną cukinię, Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem.




Schabowe roladki z cukinią na parze
 
Smaki lata – cukinia
Składniki:
2 plastry schabu
około 100 - 150 g cukinii
gałązki koperku
2 łyżki ketchupu
sól morska
świeżo mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:
Schab oprószamy solą i pieprzem, nakłuwamy siekaczem do momentu uzyskania cienkiego kotleta. Następnie schab smarujemy ketchupem. Cukinie ścieramy na dużych oczkach, nakładamy startą cukinię na schab oraz układamy gałązki świeżego koperku, zwijamy w roladkę. 
Spinamy roladki wykałaczkami. Roladki oprószamy solą morską i śwież zmielonym kolorowym pieprzem. Układamy roladki w parowarze i gotujemy przez 25 minut. Smacznego.
 
 
W podróży kulinarnej z cukinią można bawić się jej smakiem i mam nadzieje, że moje propozycje będą dla Ciebie inspiracją... 
Konczi 13.07.2015 07:41
@Czarnula666 życzę smacznego cukiniowania ... ;)
Czarnula666 12.07.2015 23:55
Uwielbiam cukinie, przepisy napewno wykorzystam ;)
Konczi 08.07.2015 13:01
@bietka dziękuję
bietka 06.07.2015 17:47
pyszne propozycje, może wykorzystam twoje przepisy, bo mam bardzo dużo cukinii na ogrodzie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak